به گفته برخی منابع مطلع، افزایش حجم واردات سنگآهن به چین در سال ۲۰۲۴ با آمار ارائه شده در رابطه با کاهش میزان تولید فولاد در این کشور در تضاد است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، بر اساس دادههای دریافتی از گمرک چین، این کشور حدود ۷۵ درصد از محمولههای دریایی سنگآهن جهان را خریداری کرده است. طبق این آمار، حجم واردات محموله دریایی سنگآهن به چین حدود ۱۰۲٫۳ میلیون تن در ماه می ۲۰۲۴ ارزیابی شد. بر همین اساس، این سومین ماه متوالی بوده که حجم محمولههای دریایی سنگآهن وارداتی به چین، به بیش از ۱۰۰ میلیون تن رسیده است.
در پنج ماهه نخست ۲۰۲۴، حجم واردات مواد اولیه کلیدی در صنعت فولادسازی چین حدود ۵۱۳٫۷۵ میلیون تن اعلام شد که ۷ درصد رشد را نشان میدهد.
با این وجود و بر اساس دادههای رسمی منتشر شده، میزان تولید فولاد خام چین در ماه آوریل ۲۰۲۴، به ۸۵٫۹۴ میلیون تن کاهش یافت که ۲٫۶ درصد نسبت به رقم اعلام شده در ماه مارس سال جاری میلادی و ۷٫۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳ کاهش را تجربه کرد.
طبق این دادهها، میزان تولید فولاد خام طی چهار ماه ابتدایی سال ۲۰۲۴ در چین حدود ۳۴۳٫۶۷ میلیون گزارش شد که نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۴، حدود ۳ درصد کاهش را به ثبت رساند.
در حالی که ارقام رسمی میزان تولید فولاد خام در ماه می ۲۰۲۴ هنوز منتشر نشده است، بررسی دادههای انجمن آهن و فولاد چین به عنوان بزرگترین انجمن فولاد این کشور نشان میدهد که بعید است میزان تولید فولاد خام در ماه می ۲۰۲۴ در کشور مذکور بازیابی چندانی را تجربه کند.
آنطور که به نظر میرسد، حاشیه سود واحدهای فولادسازی در چین کاهش یافته است. در همین راستا، دادههای موسسه «Argus» نشان میدهد که در ۱۰ روز آخر ماه می ۲۰۲۴، حاشیه سود تولید کویل نورد گرم فولادی با ۲۰ یوان (۲٫۷۶ دلار) کاهش در هر تن، به ۵۰ تا ۱۰۰ یوان در هر تن رسیده است.
علاوهبراین، اقدامات دولت چین برای بهبود وضعیت صنعت ساختوساز در این کشور نیز باعث نشده است فولادسازان ظرفیت تولید خود را افزایش دهند.
با این وجود، احتمال میرود با توجه به بستههای حمایتی ارائه شده از سوی دولت چین، حجم تقاضا برای فولاد در نیمه دوم سال ۲۰۲۴ افزایش یابد اما باید این مطلب را عنوان کرد که وضعیت حجم تقاضای نسبی فعلی برای فولاد در مقایسه با امید به بازیابی حجم تقاضا برای فلز مذکور در نیمه دوم سال جاری میلادی به واقعیت نزدیکتر است.
با در نظر گرفتن چنین مسئلهای، باید این سوال را مطرح کرد که روند افزایشی واردات سنگآهن به چین تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟واقعیت امر این است که افزایش حجم واردات سنگآهن نه برای افزایش میزان تولید فولاد در چین بلکه به منظور بازیابی حجم ذخایر موجودی انبارها انجام شده است.
در همین راستا و مطابق با دادههای ارائه شده از سوی شرکت «SteelHome»، حجم ذخایر سنگآهن در انبارهای بنادر چین در هفته منتهی به روز هفتم ژوئن ۲۰۲۴ حدود ۱۴۷٫۳ میلیون تن ارزیابی شد که بالاترین میزان در ۲۵ ماه گذشته محسوب میشود.
روند صعودی حجم ذخایر سنگآهن در انبارهای بنادر چین از زمانی که حجم آن به ۱۰۴٫۹ میلیون تن در هفته آخر ماه اکتبر ۲۰۲۳ رسید، آغاز شد و اکنون حدود ۴۲٫۴ میلیون تن نسبت به آن زمان افزایش را به ثبت رسانده است.
حجم موجودی سنگآهن در انبارهای بنادر چین در هفت ماه گذشته به طور متوسط ۶٫۰۶ میلیون تن در ماه افزایش یافته است که تا حدودی دلیل رشد حجم واردات این ماده معدنی به چین را بیان میکند.
احتمال اینکه روند افزایشی حجم ذخایر انبار سنگآهن به رکورد ۱۶۰ میلیون تن که در سال ۲۰۱۸ گزارش شده بود برسد، وجود دارد.
تاثیر روند صعودی حجم واردات سنگآهن به چین بر قیمت آن در بازار
رابطه نزدیکی بین نوسان قیمت سنگآهن و میزان حجم واردات آن به چین وجود دارد و کاهش قیمت این ماده معدنی را تا حدود زیادی میتوان با روند افزایشی حجم واردات سنگآهن به این کشور مرتبط دانست.
در همین رابطه، قیمت سنگآهن در بورس سنگاپور در روز سوم ژانویه ۲۰۲۴ به بالاترین سطح ۱۸ ماهه خود یعنی ۱۴۳٫۶۰ دلار در هر تن رسید و در روز چهارم آوریل همان سال به ۹۸٫۳۶ دلار کاهش یافت.
این بدان معناست که عمده محمولههای سنگآهن وارداتی به چین تا پایان ماه می ۲۰۲۴ در زمانی خریداری شده که قیمتها روندی نزولی به خود گرفته بود.
همچین قیمت سنگآهن پس از ثبت روندی نزولی تا ماه آوریل ۲۰۲۴، در روز ۶ می سال مذکور به ۱۱۹٫۶۴ دلار در هر تن رسید. از این تاریخ به بعد به دلیل تاثیر بازار فولاد بر بازار سنگآهن، قیمت این ماده معدنی مجددا روند نزولی به خود گرفت و نرخ آن در روز دوشنبه سوم ژوئن سال ۲۰۲۴، به ۱۰۷٫۰۶ دلار در هر تن رسید.
با در نظر گرفتن روند کاهشی حجم تقاضا برای فولاد در چین، حاشیه سود واحدهای فولادسازی در این کشور در صورتی که قیمت سنگآهن بالای ۱۰۰ دلار در تن باشد، نزولیتر خواهد شد.
این مسئله نشان میدهد که بهترین اقدام جهت رفع معضل افزایش حجم واردات سنگآهن و کاهش ظرفیت تولید فولاد در چین، کاهش قیمت سنگآهن و حجم واردات ماده معدنی این کشور به این کشور خواهد بود.
البته باید اعلام کرد که هرگونه افزایش حجم تقاضا برای فولاد در چین، بازار سنگآهن را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد. با این حال، تاکنون این اتفاق روی نداده است.
انتهای پیام//