عضو هیئت مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران گفت: اگر صنایع بالادستی به میزان مصوب شده محصولات خود را در بازار عرضه کنند و از قیمتسازی بپرهیزند، تعادل در بازار شکل میگیرد. گرچه قیمت جهانی آلومینیوم به دلیل بازیابی نسبی فعالیتهای صنعتی در سطح جهان فزونی یافته و قیمت داخلی هم به تبع از قیمت جهانی و همچنین رشد شدید نرخ ارز، روند افزایشی را طی میکند.
آریا صادق نیت حقیقی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: چند سال است که آلومینیوم در بازار کمتر از قیمت مصوب عرضه میشود و قیمتهای داخلی به نسبت قیمت جهانی و صادراتی ناعادلانه هستند. همچنین کاهش عرضه و افزایش تقاضا، باعث شکلگیری رقابت میشود و افزایش قیمت را به همراه خواهد داشت که در این صورت صنایع پاییندستی و تولیدکنندگان قادر نیستند که محصولات خود را به قیمت مناسب دریافت نماینــد. در نتیجــه، لطمههـــای زیـــادی بـــه صنـــایع پاییــندستی و صنعتگران وارد میشود.
وی افزود: اگر صنایع بالادستی به میزان مصوب شده محصولات خود را در بازار عرضه کنند و از قیمتسازی بپرهیزند، تعادل در بازار شکل میگیرد. متاسفانه این افزایش قیمتها با پیگیری مسئولین هم نتیجه مثبتی در پی نداشته است و متوقع هستیم با ادامه پیگیریها، قیمت محصولات آلومینیومی به روند قابل قبولی دست پیدا کنند.
تعدد تولیدکنندگان شمش آلومینیومی
دبیر سندیکای آلومینیوم ایران خاطرنشان کرد: پررنگ شدن حضور تولیدکنندگان متعدد در بخش عرضه شمش آلومینیومی، میتواند به ایجاد تعادل عرضه و تقاضا کمک کند. در حال حاضـــر، بـــا ایـــن مشکل مواجــه هستیــم که تولیدکنندگان در عوض یافتن قیمت محصولات خود در بازار بورس، به قیمتسازی در بازار میپردازند ولی اگر خود را موظف به تامین مواد اولیه بنگاههای پاییندستی کنند، بازار به اعتدال میرسد. از موارد دیگر مشکلات موجود در بازار، عرضههای کمتر از میزان تعهد و مصوب شده در ستاد تنظیم بازار هستند که این کوتاهی از جانب تامینکنندهها صورت میگیرد. که به موجب همین مسئله، شرکتها در تامین مواد اولیه خود دچار مشکل شدهاند و ناگزیر مواد اولیه مورد نیاز را از دلالان تامین میکنند.
مکانیزمهای متعادل ساختن بازار
عضو هیئت مدیره سندیکای آلومینیوم مطرح کرد: ستاد تنطیم بازار باید بر قیمتها نظارت لازم را داشته باشد. بیش از یک سال است که ستاد تنظیم بازار مربوط به آلومینیوم تشکیل نشده است؛ همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت فقط فولاد و مس را به عنوان صنایع فلزات اساسی به حساب میآورد، در صورتی که آلومینیوم یک فلز استراتژیک است و صنعت آلومینیوم نباید رو به فراموشی رود.
همچنین با وجود پیگیریهای صورت گرفته از طریق سندیکا توجهی به مطالبات نمیشود. ستاد تنظیم بازار باید به تقاضای سندیکا جواب بدهد و در این خصوص جلسه تشکیل شود، همچنین قیمت آلومینیوم را باید متعادل با قیمت صادراتی (جهانی) تنسیق نماید اما اکنون با قیمت زیادی به مصرف کننده داخلی تحمیل میشود. روند میزان عرضهها با توجه به ظرفیت موجود در بازار باید به ۴ هزار تن در هر نوبت برسند، در صورتی که عرضهها در حال حاضر ۲ هزار تن در هر نوبت هستند که اگر این اتفاق رقم بخورد، رقابت ساختگی از بین خواهد رفت و تعادل برقرار میشود. در نتیجه هم قیمت بورس و هم عرضه و تقاضا به یک قاعده پذیرفته شده میرسد و بازار آلومینیوم از رکود نسبی خود خارج خواهد شد.
وی با اشاره به وابستگی صنعت آلومینیوم ایران به خارج از کشور از حیث مواد اولیه، عنوان کرد: قیمت محصولات در بازار ایران به طور مستقیم متاثر از قیمت جهانی و نرخ ارز است که در آغاز سال جدید به دلیل شیوع ویروس کرونا و کاهش قیمت نفت، قیمت جهانی نیز تقلیل یافت و باعث افت قیمتها در بازار ایران شد، اما اخیرا قیمت جهانی آلومینیوم به دلیل بازیابی نسبی فعالیتهای صنعتی در سطح جهان فزونی یافته است و قیمت داخلی هم به تبع از قیمت جهانی و همچنین رشد شدید نرخ ارز، روند افزایشی را طی میکند.
تولید، تحت تاثیر کرونا
حقیقــی در خصــوص تاثیــر شیوع کرونا بــر بـــازار، اظهـــار کـــرد: با شیـــوع ویـــروس کرونـــا، تولیدکنندگان ماه پر رونق اسفند را از دست دادنــد، علاوه بر آن بستــه شــدن راههای بین شهری و نیز بینالمللی و به دنبال آن کاهش صادرات و واردات باعث رکود در بازار شــد. بــا ملزم شدن پروتکلهــای بهداشتی در پی شیــوع ویــروسکرونـــا، هزینههـــا برای رعایـــت نکــات بهداشتی افزایش یافت و کیفیــت و کمیـــت محصولات نیز تحت تاثیر قرار گرفت.