در سالهای گذشته همواره بیش از ۹۰ درصد صادرات وزنی سنگ و کنسانتره کبالت دنیا در اختیار کنگو بوده است. این کشور در چند سال اخیر بهسمت احداث واحدهای فرآوری کبالت پیش رفته و همین امر نیز سبب شده است تا باوجود افزایش تولید معدنی کبالت در این کشور، شاهد باشیم که از میزان صادرات سنگ و کنسانتره کبالت این کشور کاسته شود و همین امر نیز موجب کاهش تجارت جهانی این محصول شد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، براساس اطلاعات سازمان تجارت جهانی در سال ۲۰۱۸ میلادی، ۱۹۸ هزار و ۸۹۲ تن سنگ و کنسانتره کبالت در دنیا مورد تجارت قرار گرفت که این رقم نسبت به میزان تجارت جهانی این محصول در سال پیش از آن رشد ۲۴ درصدی داشت. باوجودی که در سال ۲۰۱۸ شاهد افزایش صادرات کبالت نسبت به سال قبل خود بودیم، اما همچنان سطح صادرات این محصول نسبت به سالهای پیشتر بسیار کمتر بود.
کنگو بهعنوان کشوری که در رتبه اول ذخایر معدنی کبالت دنیا قرار دارد و دومین تولیدکننده معدنی کبالت دنیا، در سالهای گذشته رتبه اول صادرات سنگ و کنسانتره کبالت را نیز در اختیار داشته است. در سال ۲۰۱۸ میلادی ۹۶٫۵ درصد از صادرات جهانی سنگ و کنسانتره کبالت متعلق به کنگو بود. تایلند نیز با صادرات ۵ هزار و ۷۹ تن سنگ و کنسانتره کبالت، حدود ۲٫۵ درصد از تجارت جهانی این محصول در سال ۲۰۱۸ را در اختیار داشت. سهم سایر کشورهای دیگر دنیا نیز از صادرات این محصول بسیار اندک بود.
در نمودار ۱ روند صادرات سنگ و کنسانتره کبالت کنگو از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ آورده شده است. همانطور که در این نمودار مشاهده میشود، میزان صادرات این محصول در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ کاهش داشته است. این کاهش درحالی رخ داده که میزان تولید معدنی کبالت کنگو در این سالها روند افزایشی را طی کرده است و در سال ۲۰۱۸ به ۹۰ هزار تن کبالت محتوی برسد که این رقم نسبت به میزان تولید این محصول در سال ۲۰۱۴ رشد ۳۸ درصدی را تجربه کرده است.
علت کاهش صادرات معدنی کنسانتره و سنگ معدنی کبالت کنگو در این سالها، راهاندازی واحدهای جدید فرآوری کبالت در کنگو بود که سبب شد تا از سال ۲۰۱۷ بخشی از تولید معدنی این محصول در کنگو فرآوری شده و بهصورت سایر محصولات (همچون هیدروکسید کبالت) به سایر نقاط دنیا صادر شود.
همانگونه که انحصاری در زمینه صادرات کبالت معدنی در اختیار کنگو است، واردکنندگان این محصول نیز در دنیا محدود هستند؛ بهگونهای که در سال ۲۰۱۸ میلادی ۷۰٫۵ درصد از واردات سنگ و کنسانتره کبالت دنیا به چین، ۲۴٫۷ درصد به زامبیا، ۳٫۵ درصد به مراکش و تنها ۱٫۳ درصد به سایر نقاط دنیا تعلق داشت. گفتنی است که بخش عمدهای از تجارت زامبیا، بهدلیل فرآوری و ذوب کنسانترههای کبالت تولید شده در کشور کنگو است تا با استفاده از واحدهای ذوب مستقر در کشور زامبیا، به فلز کبالت تبدیل شده و به اقصی نقاط جهان صادر شود. شرکت ERG که هم معادنی از کبالت در کنگو و هم واحد ذوبی را در زامبیا برای ذوب کنسانتره کبالتدر اختیار دارد، در تجارت بین ۲ کشور (کنگو و زامبیا) نقش پررنگی داشته است.