انتظار میرود آلومینیوم در سال ۲۰۲۵، بهترین عملکرد را در میان فلزات پایه بورس فلزات لندن (LME) داشته باشد؛ چراکه تحلیلگران پیشبینی میکنند این فلز سبک در سال جاری میلادی با کمبود عرضه مواجه شود.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، نظرسنجیهای مربوط به فلزات پایه در ماه ژانویه ۲۰۲۵ نشان میدهد که تحلیلگران انتظار دارند میانگین قیمت نقدی روی، مس و قلع در سال جاری میلادی نسبت به سال گذشته افزایش یابد.
در مقابل، نیکل همچنان گزینه قطعی نزولی محسوب میشود؛ این در حالی است که سال ۲۰۲۴، میانگین قیمت نقدی آن در بورس فلزات لندن نزدیک به ۲۲ درصد کاهش یافت. از این رو هیچ یک از تحلیلگران، تعدیل مازاد عرضه نیکل را در سال جاری یا سال آینده میلادی پیشبینی نمیکنند.
عرضه، اصلیترین عامل در پیشبینی تحلیلگران از افزایش یا کاهش قیمت فلزات در سال ۲۰۲۵ است اما شرایط بیثبات اقتصاد کلان نیز در چشمانداز بازار نقش بسزایی ایفا میکند. با وجود پیشبینی افزایش میانگین قیمت مس، قلع، نیکل و سرب در نظرسنجی ماه ژانویه ۲۰۲۵، کاهش این انتظارات نسبت به نظرسنجی ماه اکتبر ۲۰۲۴، نشاندهنده نگرانیها درباره تاثیرات منفی جنگ تجاری تعرفهای بر تقاضای این فلزات است. طبق آنچه در نمودار یک نمایش داده شده است، آلومینیوم انتخاب صعودی تحلیلگران برای سال ۲۰۲۵ خواهد بود.
نمودار ۱٫ آلومینیوم، انتخاب صعودی تحلیلگران برای سال ۲۰۲۵
روند صعودی آلومینیوم
میانگین قیمت نقدی آلومینیوم در بورس فلزات لندن طی سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۳، حدود ۴.۹ درصد افزایش یافت و بر اساس پیشبینی ۳۳ تحلیلگر شرکتکننده در نظرسنجی ماه ژانویه ۲۰۲۵، انتظار میرود در سال جاری میلادی نیز ۶.۳ درصد رشد داشته باشد و به دو هزار و ۵۷۳ دلار به ازای هر تن برسد. نتیجه این نظرسنجی، تفاوت محسوسی با نظرسنجی ماه اکتبر ۲۰۲۴ ندارد که حاکی از افزایش اطمینان به روند صعودی این فلز بوده است.
این پیشبینی افزایش قیمت، ناشی از تغییر احتمالی در شرایط بازار و حرکت به سمت کمبود عرضه است. تحلیلگران که در نظرسنجی قبلی انتظار مازاد ۱۰۰ هزار تنی را داشتند، اکنون برای سال ۲۰۲۵ کسری هشت هزار تنی را پیشبینی میکنند.
پیشبینی میشود که این کسری در سال ۲۰۲۶، به ۳۶۵ هزار تن افزایش یابد و میانگین قیمت نیز به دو هزار و ۶۲۶ دلار در هر تن برسد؛ اگرچه اخیرا محدودیت عرضه در بازار آلومینا، باعث افزایش قیمت آلومینیوم شده است اما مانع ساختاری بزرگتر در عرضه، محدودیت ظرفیت واحدهای ذوب چین است.
تولید سالانه چین تا پایان سال ۲۰۲۴، به ۴۳.۹ میلیون تن رسید که فاصله چندانی با ظرفیت ۴۵ میلیون تنی واحدهای ذوب این کشور ندارد. حال اگر بزرگترین تولیدکننده آلومینیوم جهان امکان افزایش ظرفیت واحدهای ذوب خود را نداشته باشد، پرسش اصلی این است که سایر کشورها چگونه میتوانند این خلا تولید را پر کنند؟
رالی صعودی قیمت روی در آستانه کاهش
روی به عنوان دومین فلز با بهترین عملکرد در سال جاری پیشبینی شده است و انتظار میرود میانگین قیمت نقدی آن با ۴.۲ درصد افزایش، به دو هزار و ۸۹۵ دلار در هر تن برسد. در حالی که روند کلی بازار در جهت کاهش انتظارات قیمتی بوده است، تحلیلگران در مقایسه با نظرسنجی ماه اکتبر ۲۰۲۵، چشمانداز قیمت روی را مثبت ارزیابی کردهاند.
این وضعیت نشان میدهد که طی سه ماه گذشته، نگاه بازار به روی تا چه حد تغییر کرده است. آنچه به عنوان بازاری با مازاد عرضه در نظر گرفته میشد، اکنون به دلیل کمبود کنسانتره معدنی و کاهش تولید جهانی، به بازاری با محدودیت عرضه تبدیل شده است.
تحلیلگران بر این باورند که با بهبود عرضه از معادن، روند بازار روی تغییر خواهد کرد و قیمت این فلز طی سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ کاهش خواهد یافت. در حقیقت، روی تنها فلز پایه بورس فلزات لندن محسوب میشود که انتظار میرود در سال آینده شاهد افت قیمت باشد.
برتری قیمتی روی نسبت به فلز همخانواده آن یعنی سرب نیز کاهش خواهد یافت زیرا اجماع تحلیلگران بر این است که قیمت سرب در سال جاری و سال آینده به طور ثابت در سطح دو هزار و ۵۰ دلار باقی خواهد ماند.
کاهش خوشبینی نسبت به قیمت مس
اگرچه طبق نظرسنجی ماه ژانویه ۲۰۲۵ پیشبینی میشود میانگین قیمت نقدی مس برای سال جاری با ۳ درصد افزایش به ۹ هزار و ۴۲۵ دلار به ازای هر تن برسد اما این رقم همچنان ۴.۸ درصد پایینتر از برآوردهای نظرسنجی ماه اکتبر ۲۰۲۴ است.
این موضوع چندان غیرمنتظره نیست زیرا مس در میان فلزات پایه (LME) بیشترین تاثیرپذیری را نسبت به تحولات اقتصاد کلان دارد و اکنون که دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا تعرفه ۱۰ درصدی بر واردات کالاها از چین اعمال کرده است، چشمانداز اقتصاد کلان بیش از پیش متزلزل به نظر میرسد.
واکنش متعادل چین تا حدی امید به موفقیت مذاکرات تجاری و جلوگیری از یک جنگ تجاری گسترده را زنده نگه داشته است اما مس که چین بزرگترین واردکننده آن است، بیش از هر فلز دیگری تحت تاثیر پیامدهای منفی این تنشها قرار دارد.
در سال ۲۰۲۴، بازار به طور مداوم به دنبال علائمی از بازگشت رونق به بخش تولید چین بود و به نظر میرسد که امسال نیز همین روند ادامه داشته باشد. در این میان، اعمال تعرفهها و تهدید به تشدید آنها، شرایط را بیش از پیش پیچیده کرده است.
بهبود شرایط برای نیکل
پیشبینی میانگین قیمت نیکل برای سال ۲۰۲۵، از زمان نظرسنجی ماه اکتبر ۲۰۲۴، حدود ۵.۹ درصد کاهش یافته و به ۱۶ هزار و ۲۶۵ دلار به ازای هر تن رسیده است زیرا مازاد عرضه در بازار، به وضوح در قالب افزایش موجودی انبارهای بورس فلزات لندن نمایان شده است.
پس از کاهش قابلتوجه قیمت نیکل در سال ۲۰۲۴، تحلیلگران بر این باورند که احتمال افت بیشتر قیمت وجود ندارد. طبق اجماع تحلیلگران، قیمت نقدی نیکل در بورس فلزات لندن طی سه ماهه اول سال جاری میلادی، به ۱۵ هزار و ۵۵۰ دلار در هر تن کاهش خواهد یافت و سپس به تدریج رشد کرده و در سه ماهه پایانی سال به ۱۶ هزار و ۷۵۰ دلار خواهد رسید.
براساس پیشبینیها، روند افزایش قیمت نیکل تا سال ۲۰۲۶ ادامه خواهد یافت و میانگین قیمت نقدی آن به ۱۷ هزار و ۶۳۷ دلار در هر تن خواهد رسید. تحلیلگران معتقدند که اندونزی، بزرگترین تولیدکننده نیکل، رشد تولید خود را محدود خواهد کرد تا از افت قیمتها جلوگیری کند.
قلع غیرقابل پیشبینی
بازار قلع طی چند سال اخیر نوسانات چشمگیری را تجربه کرده است و هنوز اجماعی درباره مسیر پیش روی این فلز مورد استفاده در لحیمکاری وجود ندارد. براساس نظرسنجی ماه ژانویه ۲۰۲۵، میانگین قیمت قلع در سال جاری میلادی نسبت به سال ۲۰۲۴، تنها ۲.۶ درصد افزایش خواهد یافت.
علاوهبراین، نظرسنجی پیشبینیهای دیگری نیز درباره میانگین قیمت قلع در سال ۲۰۲۵ وجود دارد که از حداقل ۲۳ هزار و ۷۵۰ دلار تا حداکثر ۳۳ هزار دلار به ازای هر تن متغیر هستند. این پیشبینیها برای سال ۲۰۲۶ دامنه وسیعتری را در برمیگیرند و در محدوده ۲۱ هزار تا ۳۷ هزار دلار قرار دارند.
این موضوع، به خوبی گویای چالشهای موجود در تحلیل این بازار کوچک اما بسیار پیچیده و مبهم است.
انتهای پیام//