لوله فلزی را میتوان یکی از مهمترین صنایع پاییندستی در زنجیره ارزش صنایع فلزی، اعم از آهنی و غیرآهنی برشمرد؛ چراکه این محصول کاربردهای متنوعی در بخشهای مختلف همچون خطوط انتقال نفت و گاز، ساخت لوازم خانگی، خودروسازی، ساختمانسازی و… دارد. با این وجود، لولههای فولادی در گذر زمان جای خود را به لولههای پلیمری دادهاند و این لولهها با توجه به مزایای فراوانی که از آن برخوردارند، به سرعت توانستهاند جایگزین لولههای فلزی شوند. شرکت صنعتی تولیدی سپنتا پلیمر به عنوان یکی از شرکتهای زیرمجموعه گروه صنعتی سپنتا، از جمله مطرحترین و قدیمیترین تولیدکنندگان لوله و اتصالات پلیمری در کشور به شمار میآید که نزدیک به سه دهه از آغاز فعالیت آن در عرصه تولید و صنعت میگذرد. این شرکت که چهار اصل افزایش بهرهوری، کاهش هزینهها، بهبود کیفیت محصولات و بهبود و تسریع در پاسخدهی و خدماترسانی به مشتریان را اساس فعالیت خود در این سالها قرار داده، در تلاش است در سال جدید که به نام «سرمایهگذاری برای تولید» مزین شده است، بیش از پیش در مسیر توسعه گام بردارد و از هیچ تلاشی جهت رشد حداکثری محصولات باکیفیت و مطابق با استانداردهای ملی دریغ نخواهد کرد. خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» در گفتوگو با کیانوش کاوینژاد، مدیرعامل شرکت صنعتی تولیدی سپنتا پلیمر، به بررسی عملکرد و اهداف و برنامههای پیشروی این شرکت پرداخته است که متن کامل آن را در ادامه با یکدیگر خواهیم خواند:
در خصوص تاریخچه، زمینه فعالیت و سبد محصولات شرکت صنعتی تولیدی سپنتا پلیمر توضیحاتی ارائه بفرمایید.
شرکت صنعتی تولیدی سپنتا پلیمر فعالیت درخشان خود را از سال ۱۳۷۵ در زمینه تولید لوله و اتصالات پلیمری آغاز کرد و به دلیل کیفیت بالای محصولات و ارائه خدماتی نظیر مشاوره، سرعت در تحویل سفارشات، احترام به حقوق مشتریان و…، مورد استقبال بینظیر بازار و سازمانهای دولتی و غیر دولتی قرار گرفت. این شرکت به عنوان یکی از باکیفیتترین تولیدکنندگان لوله و اتصالات پلیپروپیلن و همچنین لولههای پلیاتیلن در کشور و استان خوزستان شناخته میشود که در اکثر پروژه های ملی و استانی همکاری داشته و این همکاری در زمینه تامین لوله و اتصالات پلیپروپیلن و لولههای پلیاتیلن برای این پروژها بوده است. سبد محصولات شرکت صنعتی تولیدی سپنتا پلیمر شامل لولههای پلیاتیلن از سایز ۱۶ میلیمتر تا ۴۰۰ میلیمتر و لوله و اتصالات پلیپروپیلن از سایز ۲۰ میلیمتر تا ۶۳ میلیمتر میشود. همچنین برای اولین بار در تاریخ این شرکت، همزمان با ورود به وندورلیست شرکت ملی گاز ایران و دریافت مجوزهای لازم توانسته است لولههای گازرسانی از سایز ۲۵ میلیمتر تا ۲۲۵ میلیمتر را مطابق با استانداردهای ملی و «IGS»، تولید و به سبد محصولات خود اضافه کند و به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان این نوع لوله و اتصالات در استان خوزستان تبدیل شود.
این شرکت چه عملکردی را در سال ۱۴۰۳ از خود برجای گذاشت و چه برنامهها و اهدافی را برای توسعه سبد محصول و بازارهای هدف خود دنبال میکند؟
شرکت صنعتی تولیدی سپنتا پلیمر با رشد در تولید محصولات خود در سال ۱۴۰۳، توانست حدود ۱۲ درصد بیشتر از سال پیش از آن تولید داشته باشد. همچنین با عنایت به نامگذاری سال جدید توسط مقام معظم رهبری بر مبنای «سرمایهگذاری برای تولید»، تلاش مجموعه بر رشد حداکثری محصولات باکیفیت و مطابق با استانداردهای جهانی است. نکته قابل توجه اینکه با توجه به همت مضاعف پرسنل بدون اضافه کردن خط تولید جدید، توانستیم لولههایی با قطر ۴۰۰ میلیمتر را با استفاده از توان داخلی، تولید و روانه بازار کنیم. همچنین در حال حاضر طرح توسعهای تولید لولههای پلیمری تا قطر ۸۰۰ میلیمتر را در برنامه داریم و در خطوط جدید تولید تلاش مضاعفی کردهایم تا کیفیت اولویت نخست ما باشد.
به طور مشخص، تفاوت لولههای پلیمری با لولههای فولادی در چیست و مواد اولیه مورد نیاز خود را چگونه تامین میکنید؟
مواد اولیه مصرفی در شرکت صنعتی تولیدی سپنتا پلیمر از معتبرترین پتروشیمیهای کشور تامین میشود که از جمله آنها میتوان به پتروشیمیهای جم، شازند، امیرکبیر، نوید و مارون اشاره کرد. در ارتباط با تفاوتهای لولههای فولادی و پلیمری نیز باید گفت که یکی از مهمترین موارد، تفاوت در وزن آنها است؛ به نحوی که لولههای پلیمری سبک هستند و در زمان حملونقل نیز فضای کمی اشغال میکنند. همچنین اتصالات لولههای پلیمری، بسیار سادهتر از لولههای فلزی بوده و نصب آنها نیز آسانتر است. از سوی دیگر، لولههای پلیمری نیاز به جوشکاری نداشته و تعویض آنها نیز راحتتر است. یکی از مهمترین ویژگیهای لولههای پلیمری، مقاومت بالا در برابر زنگزدگی است اما لولههای فولادی به مرور زمان دچار زنگزدگی میشوند. به عبارتی، لولههای فولادی در بلندمدت یا کوتاهمدت (نسبت به مواد اولیه استفاده شده در آنها)، عاقبت دچار زنگزدگی خواهند شد اما اگر از لولههای پلیاتیلن استفاده شود، با مجاورت کنار سیالات زنگ نمیزنند. با توجه به اینکه ممکن است لولههای پلیاتیلن پس از سالها بنا به دلایلی نیاز به تعمیرات یا تعویض داشته باشند، با این وجود هزینه تعمیر و تعویض این لولهها نسبت به نوع فولادی یا گالوانیزه بسیار کمتر است. باید توجه داشت که به دلیل عایقبندی بسیار خوب لولههای پلیاتیلن، اتلاف انرژی نیز به حداقل میرسد و همین موضوع منجر به کاهش هزینهها خواهد شد. در حالی که برای نصب لولههای فولادی به یکدیگر، فرایند جوشکاری باید انجام شود که خود به تنهایی میتواند هزینه بالایی به همراه داشته باشد اما لولههای پلیاتیلن به راحتی قابل اتصال هستند. از طرفی، هزینه حملونقل لولههای پلیاتیلن نسبت به لولههای فولادی کمتر است زیرا وزن کمتری دارند و به راحتی قابل انتقال هستند.
وضعیت بازار لولههای پلیمری و چندلایه در سال ۱۴۰۳ چگونه بود و ارزیابی جنابعالی از وضعیت بازار این محصولات در سال جاری چیست؟
سالی که گذشت، سالی سخت برای کلیه شرکتهای تولیدی و صنعتی بود و با این وجود، ما ضمن بررسی دقیق بازارهای هدف و رصد کامل تقاضا، برنامهریزی مدونی جهت مرتفع ساختن نیازهای بازار داشتیم. بیشک رسالت ما و کلیه شرکتهای تولیدی، شناخت خلاهای موجود در کشور و تلاش جهت مرتفع ساختن آنهاست و از هیچ کوششی در این راستا دریغ نخواهیم کرد.
مهمترین چالشهای پیشروی سپنتا پلیمر در حوزه تولید چیست و جنابعالی چه راهکارهایی را جهت رفع این مشکلات پیشنهاد میکنید؟
تامین مواد اولیه، مشکلات مالیاتی و بروکراسیهای اداری بانکی را میتوان سه مانع و چالش مهم برای شرکت صنعتی تولیدی سپنتا پلیمر برشمرد. ما معتقدیم آنقدر که موانع درونی چوب لای چرخ تولید میگذارند، عوامل بیرونی تاثیر چندانی در کاهش موتور محرک اقتصاد ندارند! بیشک چرخ تولید با انگیزه مثالزدنی همه خادمان صدیق ایران اسلامی خواهد چرخید اما باید به گلایه تولیدکنندگان گوش فرا داد و در جهت رفع موانع تولید با همنوایی و وحدت رویه، به دور از هرگونه برخورد سلیقگی گام برداشت.
شرکت صنعتی تولیدی سپنتا پلیمر چه استراتژیهایی را جهت پررنگتر شدن نقش خود در گروه صنعتی سپنتا تبیین کرده است؟
شرکت صنعتی تولیدی سپنتا پلیمر به عنوان یکی از زیرمجموعههای گروه صنعتی سپنتا، سیاستهای کاری خود را در راستای اهداف تعیین شده از این هلدینگ بالادستی تبیین کرده است. بر همین اساس ما نیز با برنامهریزی مدون مانند تمام شرکتهای هلدینگ، تلاش خود را مضاعف کرده تا بتوانیم نقشی پررنگ در جهت سیاستهای این نهاد بالا دستی ایفا کنیم. در یک نگاه کلی ما با تدوین چشمانداز کاری، به دنبال آن هستیم تا ضمن تولید بیشتر و تنوع محصولات و به مراتب فروش بیشتر و تعیین خط مشی در راستای تنوع سبد محصول و همفکری در جهت تولید محصول باکیفیت و مطابق با استانداردهای جهانی و تلاش برای جلب رضایت مشتری به عنوان سرمایههای اصلی شرکت، گامهای مستحکمی برداریم.
برنامه سپنتا پلیمر جهت تولید محصولات جدید و اجرای طرحهای توسعهای چیست و چه آیندهای را پیش روی این شرکت متصور هستید؟
برنامه توسعه شرکت صنعتی تولیدی سپنتا پلیمر بر چهار اصل «افزایش بهرهوری»، «کاهش هزینهها»، «بهبود کیفیت محصولات» و «بهبود و تسریع در پاسخدهی و خدماترسانی به مشتریان» استوار است. این چهار اصل، ابعاد وسیعی داشته که با حفظ اصول مدیریتی، این مهم در سال ۱۴۰۴ پیگیری و اجرا خواهد شد. در خصوص توسعه سبد محصول نیز ما در حال خرید دو خط تولید برای تولید لولهها با سایز ۵۰۰ و ۸۰۰ میلیمتر هستیم که قطع به یقین این مهم تحولی شگرف در تولید و برآورده ساختن نیازهای مشتریان و خلاهای بازار ایجاد خواهد کرد.
انتهای پیام//