نماینده فروش برادران زاهدی، فعال در حوزه خرید و فروش ضایعات فلزات رنگی با بیان اینکه بیش از ۷۰ درصد بیلتهای مسی تولید داخلی صادر میشود، گفت: ترکیه و چین عمده مشتریان بیلتهای مسی صادراتی کشور محسوب میشوند.
هادی زاهدی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» با بیان اینکه بیلتهای مسی تولید داخلی به اروپا نیز صادر میشود، اظهار داشت: از طریق برخی کشورهای واسطه بیلتهای مسی که ما تولید میکنیم به مقصد اروپا نیز ارسال میشود که اگر شرایط برای صادرات مستقیم از ایران به آن کشورها مهیا شود، میتواند کمک شایانی به ما برای خروج از این بحران اقتصادی داشته باشد.
این فعال حوزه خرید و فروش ضایعات فلزات رنگی در پاسخ به این سوال که چگونه ضایعات از سطح شهر جمعآوری شده و چه نوع ضایعاتی در این چرخه به دست شما میرسد، توضیح داد: جمعآوری ضایعات از سطح شهر به دو روش انجام میشود؛ در روش نخست وانتیهای دورهگرد از درب منازل و تعمیرگاهها قراضه و ضایعات آنها را جمعآوری کرده و نزد ما میآورند. در روش دوم نیز از تفکیک زبالههای شهری مقداری قراضه مسی بدست میآید که ما از طریق شرکت در مزایده و یا از طریق واسطه میتوانیم به آنها دسترسی داشته باشیم.
ضایعات را به صورت عمدهای خریداری میکنیم
زاهدی افزود: البته سهم قراضه مس در ضایعات شهری بسیار کم است و ما نیز پس از اینکه این ضایعات به تناژ بالا رسید، از جمعآوریکنندگان، ضایعات مسی را خریداری میکنیم. حداقل تناژی که ما از جمعآوریکنندگان میخریم یک تن مس است. ما خریدار عمده هستیم اما خریداران خردی در بازار «خلازیر» وجود دارند که ضایعات مسی را کیلو، کیلو میخرند و پس از اینکه مقدار آن به یک تن رسید این ضایعات را به ما میفروشند.
ما از ضایعات مسی شمش و بیلت تولید میکنیم
زاهدی تصریح کرد: ضایعات مسی شامل سیم و کابلهای برقی، انواع ظروف و لولههای مسی هستند که پس از جمعآوری ما آنها را در کوره ذوب کرده و از این ضایعات شمش یا بیلت مسی تولید میکنیم. مقصد این بیلتها بازارهای خارجی یا شرکتهایی همچون شرکت ملی مس هستند که از جمله مشتریان داخلی ما به حساب میآیند. شمش ذوبی یا همان شمشهای «اینگات» در ظاهر حجمی ذوزنقهای شکل دارند که شکل ظاهری آنها باعث شده تا حمل و نقل آسانتری داشته باشند.
نماینده فروش برادران زاهدی عنوان کرد: ما با شرکت در مزایده مخابرات یا شرکتهای برق منطقهای سیم و کابل ضایعاتی را خریداری کرده و در اختیار شرکتهای تولیدکننده مفتول قرار میدهیم تا با آنها سیم و کابل تولید کنند. در صد خلوص ضایعات مسی که برای تولید مفتول استفاده میشود اهمیت بسزایی دارد و این درصد باید بیش از ۹۷ درصد باشد.
وی افزود: درصد زیادی از ضایعات مسی به کشورهای دیگر صادر میشود و سهم بازار داخلی تنها ۳۰ درصد است که آن را نیز شرکتهای تولیدکننده مفتول و انواع تسمه استفاده میکنند.
خاک ضایعاتی خریداری نمیکنیم
نماینده فروش زاهدی در پاسخ به این سوال که آیا ضایعات کورههای مس را شما نیز خریداری میکنید، توضیح داد: ما خاک کورهها را به دلیل درصد خلوص پایین و مس اندکی که دارد، خریداری نمیکنیم، اینگونه ضایعات را کارخانجات تولید شمش ضایعاتی واقع در شهر زنجان به عنوان مواد اولیه تولید شمشهای ضایعاتی مصرف میکنند.
در حال حاضر اکثر خریدهای ما ضایعات مسی ساختمانها، کابلهای مخابراتی، سیم سوخته، انواع ظروف، برادههای تراشکاری، مسهای افشان، آرمیچری و کابل های زمینی است که برخی از این ضایعات توسط یک سری واحدهای تولیدی، آسیاب و خورد میشود که به این نوع قراضهها، ضایعات آسیایی اطلاق میگردد.
ضایعات کابلهای مخابراتی ارزانتر از سایر کابلها
زاهدی همچنین دلایلی را برای تفاوت قیمت قراضه کابلی مخابرات با سایر کابلها عنوانکرد و افزود: درصد افت قیمت درکابلها به روش تفکیک آن باز میگردد. در کابلهای مخابراتی به دلیل اینکه مس از روکش به وسیله سوزاندن جدا میشود و همچنان مقداری از پلاستیک آن روی مس، میماند؛ نسبت به کابلهای برقی که روکش آنها به وسیله تیغ جدا میشود، ارزان قیمتتر هستند و به همین خاطر درصد خلوص اینگونه ضایعات کمتر و در نتیجه قیمت آنها نیز ارزانتر است.
وی افزود: کابلهای نازکتر دارای افت خلوص بیشتر و کابلهای ضخیمتر نیز افت خلوص کمتری دارند. ضایعات کابلی از دیگر انواع قراضهها گرانتر است و پس از آن نیز کابل سیاه، شمش، سیمهای مخابراتی و آرمیچری در ردههای بعدی قرار دارند.
نماینده فروش برادران زاهدی در پاسخ به این سوال که قراضههای مسی چگونه قیمتگذاری میشوند، توضیح داد: شیوه قیمتگذاری قراضهها براساس قیمت جهانی و بر پایه دلار است، قیمت شمشهای ذوبی نیز علاوه بر متاثر شدن از قیمت جهانی از میزان تقاضای بازار داخلی نیز تاثیر میگیرد.
ضایعات در چند مرحله تفکیک میشود
وی همچنین در خصوص اینکه تفکیک قراضهها در چند مرحله صورت میگیرد، گفت: نخستین مرحله تفکیک توسط وانتیهای دورهگرد انجام میشود چرا که قیمت انواع ضایعات با یکدیگر متفاوت است و اگر وانتیها تفکیک را از همان مراحل ابتدایی آغاز نکنند، ضرر خواهند کرد. پس از وانتیها نیز افرادی که این ضایعات را تناژ میکنند مرحله بعدی تفکیک را انجام میدهند و در نهایت ما نیز تفکیک نهایی را انجام میدهیم.
زاهدی بیشترین سهم را در صادرات قراضه برای شمش و بیلت دانست و ادامه داد: ۷۰ درصد قراضهها در این حوزه پس از ذوب توسط کارخانههای مربوطه به بازارهای خارجی ارسال میشود. تفاوت محصولات ما نسبت به سایر همکاران این است که طبق آنالیز، محصولات باکیفیت تولید و صادر میکنیم.
کابلهای هوایی مسی، بیشترین ضایعات خالص را دارند
وی همچنین در پاسخ به این سوال که بیشترین و خالصترین قراضههای بازیافتی مربوط به کدام نوع از کابلها است، گفت: در گذشته هادی کابلهای هوایی نیز مس بود اما امروزه جای خود را به آلومینیوم دادهاند. کابلهای هوایی مسی در مقایسه با کابلهای زمینی، مس بیشتری دارند.
فقط در حوزه تفکیک و ذوب، ضایعات مسی فعالیت داریم
زاهدی در خصوص تفکیک ضایعات مسی خودروها، گفت: ضایعات مسی خودروهای اسقاطی زیاد نیست و عموما محدود به سیمهای آن میشود، بیشترین آلیاژ مسی که از اسقاط خودرو به دست میآید قطعات برنجی است که توسط همکاران ما خریداری میشود، ما فقط در حوزه تفکیک ضایعات مسی فعالیت میکنیم.