سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۱۰:۰۴ /یکشنبه/۳۰ دی ۱۴۰۳
زمان انتشار: ۱۰:۲۷ /پنجشنبه/۳۱ فروردین ۱۴۰۲

تعرفه ذوب کنسانتره مس دستخوش کسری عرضه

گفتنی است که طی فصل نخست سال ۲۰۲۱، تعرفه ذوب با میانگین نرخ ماهانه ۱۷ درصد کاهش یافت و حداقل یک دهه اخیر را ثبت کرد. با تعطیلی واحد‌های ذوب چینی و کاهش تقاضا، تعرفه ذوب افزایش یافت و طی فصل پایانی سال ۲۰۲۲ به‌ دلیل کسری عرضه کنسانتره بدون تغییر در سطوح بالایی ماند. وقفه‌های تولیدی ناشی از اعتراض بومیان در معادن کلیدی شیلی و پرو و بارندگی‌های شدید در معادن اندونزی سبب افت تولید و تشدید کسری عرضه کنسانتره مس در سال گذشته شد. بنابراین، افت تولید کنسانتره از عوامل مهم تاثیرگذار بر روند افزایشی تعرفه ذوب طی سال‌ ۲۰۲۲ بود.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات، تعرفه ذوب و پالایش، بخش مهمی از درآمد واحدهای ذوب را تشکیل می‌دهد. گفتنی است که سهم آن از درآمد واحدها، با توجه به قیمت مس و اسید سولفوریک در بازار، پریمیوم کاتد و سختگیری‌های مرتبط با انتشار آلایندگی، از ۳۰ درصد تا بیش از ۷۰ درصد می‌تواند متغیر باشد. به طور کلی، بیشترین سطح تعرفه ذوب و پالایش، میزانی است که واحدهای معدنی، تصمیم به توسعه پیشرو (سرمایه‌گذاری در حلقه‌های بعدی زنجیره) را اقتصادی‌تر بدانند؛ چراکه سطوح بالای آن برای واحدهای معدنی افت سود را به‌ همراه دارد. همچنین تعرفه ذوب و پالایش برای طولانی‌مدت در یک سطح باقی نمی‌ماند.

گفتنی است که به دلیل رشد سریع صنعت ذوب در چین، توسعه پیشروی واحدهای معدنی تولید کنسانتره از ۶۰ درصد در دهه ۱۹۸۰، به ۳۵ درصد در حال حاضر کاهش یافته است. تمرکز بخش ذوب از ژاپن به چین منتقل شده است؛ بنابراین، چین، به‌ دلیل در دست داشتن سهم بیشتر از ظرفیت جهانی ذوب، در مذاکرات سالانه تعیین تعرفه ذوب و پالایش نقش کلیدی را ایفا می‌کند.

افت تکرار نشدنی تعرفه ذوب در سال ۲۰۲۱

نمودار ۱، میانگین ماهانه تعرفه ذوب کنسانتره مس در منطقه آسیا- اقیانوسیه و قیمت مس در بورس فلزات لندن را طی سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ نمایش می‌دهد. تعرفه ذوب طی فصل پایانی سال ۲۰۲۲ تقریبا بدون تغییر باقی ماند؛ در حالی که طی فصل سوم سال ۲۰۲۲ با میانگین رشد ماهانه ۶ درصد افزایش یافت.

از اوایل ماه نوامبر سال ۲۰۲۰، چین به طور غیررسمی واردات کنسانتره مس استرالیا را به کشور خود ممنوع کرد که همین امر باعث فشار به واحد‌های ذوب چینی شد. همچنین این امر سبب آغاز روند نزولی تعرفه ذوب طی اواخر سال ۲۰۲۰ و اوایل سال ۲۰۲۱ در سراسر جهان شد.

گفتنی است که در اواخر سال ۲۰۲۰، محدودیت دسترسی به کشتی و کانتینر سبب تاخیر در تحویل محموله‌های کاتد مس شد و موجودی انبار گمرکی شانگهای در هفته منتهی به ۲۸ دسامبر افزایش یافت؛ چراکه هم پنجره آربیتراژ همچنان بسته بود و هم ترخیص کالا از گمرک در دوره تعطیلات سال نو کاهش یافت. این امر مانع از افت بیشتر تعرفه ذوب در بازار شد.

وقفه تولیدی معادن و افزایش ظرفیت ذوب، کسری عرضه شدیدی در فصل نخست سال ۲۰۲۱ رقم زد که سبب شد تا تعرفه ذوب در بازار فیزیکی، طی ماه مارس و اوایل ماه آوریل سال ۲۰۲۱، به پایین‌ترین سطح یک دهه اخیر یعنی ۲۴ دلار بر تن برسد. پس از آن، در اواسط ماه آپریل، تعرفه ذوب تقریبا ثابت ماند و در ادامه روند صعودی را ثبت کرد.

طی ماه می سال ۲۰۲۱، تعرفه ذوب به دلیل کسری عرضه کاتد متاثر از تعطیلی‌های ناشی از تعمیر و نگهداری چندین واحد ذوب در چین، به رشد خود ادامه داد. طی ماه می سال ۲۰۲۱، تعرفه ذوب از ۲۴ به ۲۹ دلار بر تن رسید. سپس با تداوم روند صعودی خود، در اواخر فصل سوم سال ۲۰۲۱، به سطوح بالای ۶۰ دلار بر تن رسید. این سطح، بالاترین سطح تعرفه ذوب در سال ۲۰۲۱ بود.

کسری عرضه کنسانتره مس ناشی از وقفه‌های تولیدی

در اوایل سال ۲۰۲۲، حجم عظیم کنسانتره‌های مس در انبار واحدهای ذوب، بهره‌برداری از معادن جدید، تعطیلات سال نو در چین و معاملات محدود بازار فیزیکی، از محرک‌های رشد تعرفه ذوب در فصل نخست سال بود. تعرفه ذوب در ماه ژانویه در سطوح بالای ۵۸ دلار بر تن معامله شد و در ماه آپریل به سطوح بالای ۷۷ دلار بر تن رسید.

طی ماه‌های مارس تا می ۲۰۲۲، تعرفه ذوب به‌ دلیل تعطیلی‌های ناشی از تعمیر و نگهداری واحدهای ذوب چینی، به سطوح بالایی دست یافت؛ به‌ گونه‌ای که در ماه می تعرفه ذوب به سطوح بالای ۷۸ دلار بر تن رسید و اولین قله قیمتی خود در سال ۲۰۲۲ را ثبت کرد. سپس با اتمام تعمیر و نگهداری واحدهای ذوب مس و شروع فعالیت آن‌ها و افزایش تقاضا برای کنسانتره، روند کاهشی تعرفه ذوب آغاز شد.

وقفه‌های تولیدی معادن کلیدی در شیلی، پرو و پاناما، نگرانی واحدهای ذوب در مورد دسترسی به کنسانتره مس را بیشتر کرد. در پرو بومیان معترض سبب وقفه‌های طولانی‌مدت در معادن این کشور شدند و دسترسی به کنسانتره آمریکای جنوبی را محدود کردند. همچنین، بارندگی شدید در اندونزی تناژ تولیدی این کشور را کاهش داد و بر نگرانی‌های کسری عرضه کنسانتره مس افزود. علاوه‌براین، در پی آتش‌سوزی شدید در بندر «Ventanas» که سبب تاخیر در حمل محموله‌های کنسانتره مس شد، نگرانی‌ها را در مورد دسترسی کنسانتره مس تشدید کرد و سبب کاهش تعرفه ذوب شد.

شیوع مجدد کووید۱۹ در چین و سختگیری‌های این کشور در مورد اجرای سیاست کووید صفر، سبب تعطیلی مجدد تعدادی از واحدهای ذوب و عامل کاهش تقاضای کنسانتره مس شد. علاوه‌براین، افت قیمت گوگرد در چین از دیگر عوامل تاثیرگذار بر تقاضای کنسانتره واحدهای ذوب است؛ چراکه با افت قیمت گوگرد، قیمت اسید سولفوریک و در نتیجه درآمد واحدهای ذوب کاهش می‌یابد.

در ماه دسامبر سال ۲۰۲۲، تعرفه ذوب کاهش یافت؛ چراکه شرکت‌های معدنی تناژهای محدودی از کنسانتره در بازار فیزیکی عرضه کردند و این شرکت‌ها به‌ دلیل ریسک‌های عرضه معدنی از جمله چالش‌های صادراتی، به‌ دنبال چالش‌های اجتماعی کریدور جنوبی پرو و آتش‌سوزی بندر «Ventanas»، نگران دسترسی کوتاه‌مدت کنسانتره شدند. همچنین، خروج ناگهانی چین از سیاست کووید صفر اثری مثبت بر تقاضای کنسانتره مس گذاشت و سبب کاهش تعرفه ذوب شد.

نمودار ۲، تولید ماهانه مس معدنی در جهان را طی سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ نشان می‌دهد. با توجه به این امر که تراز بازار کنسانتره بر روند تعرفه ذوب تاثیر می‌گذارد، افت تولید ناشی از وقفه‌های شدید و افزایش تقاضا به دنبال توسعه ظرفیت ذوب در چین، سطوح تعرفه ذوب را کاهش می‌دهد.

رشد ظرفیت واحدهای ذوب چین به لطف اضافه شدن پروژه‌های جدید ادامه خواهد داشت و تقاضای کنسانتره از سوی آن‌ها نیز افزایش می‌یابد. در خارج از چین، از جمله آفریقا، اندونزی و هند نیز پیشرفت چشمگیری در صنعت مس مشاهده می‌شود که رقابت برای کنسانتره مس و کسری عرضه آن را تشدید می‌کند. بنابراین احتمال کاهش تعرفه ذوب با تشدید کسری عرضه تقویت می‌شود.

انتهای پیام//

برچسب‌های این مطلب: ذوب مس | فلزات آنلاین | کنسانتره مس

امیدآفرینی «ومعادن» در شرق کشور؛

۱۱:۰۲ /شنبه/۲۹ دی ۱۴۰۳

پروژه جانجا روی ریل توسعه؛

۱۵:۰۴ /سه شنبه/۱۱ دی ۱۴۰۳

برای نخستین بار در عمان،

۱۲:۲۶ /سه شنبه/۱۱ دی ۱۴۰۳

هم‌زمان با رشد تقاضای فلز سرخ،

۱۴:۳۰ /سه شنبه/۶ آذر ۱۴۰۳

محمدجواد مظفرپور، مدیرعامل شرکت آبادگران معادن کوچک‌مقیاس کویر در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۳:۵۸ /شنبه/۲۸ بهمن ۱۴۰۲

اردشیر سعدمحمدی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۱۰:۵۷ /شنبه/۲۲ آبان ۱۴۰۰

سیاوش حاتم‌زاده، مدیرعامل شرکت مس مزرعه در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»

۱۷:۱۹ /شنبه/۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰

مشاور و کارشناس فروش معادن مس:

۲۲:۲۱ /شنبه/۵ مرداد ۱۳۹۸

مدیر ارشد گروه معدنی و بازرگانی زرمش مطرح کرد؛

۲۲:۱۷ /شنبه/۵ مرداد ۱۳۹۸

رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران:

۲۲:۱۳ /شنبه/۵ مرداد ۱۳۹۸

محمدجواد مظفرپور، مديرعامل شرکت آبادگران معادن کوچک‌مقياس کوير طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۹:۱۳ /شنبه/۷ بهمن ۱۴۰۲
به زودی گزارش‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی ویدیوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی اینفوگرافیک‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1403/10/29

233036

فلزات آنلاین

1403/10/29

665606

فلزات آنلاین

1403/10/29

1092273

فلزات آنلاین

1403/10/29

3548585

فلزات آنلاین

1403/10/29

24871

فلزات آنلاین

1403/10/29

14156

فلزات آنلاین

1403/10/29

41286

فلزات آنلاین

1403/10/29

48225

فلزات آنلاین

1403/10/29

44236

فلزات آنلاین

1403/10/29

42271

فلزات آنلاین

1403/10/29

30826

فلزات آنلاین

1403/10/29

30617

فلزات آنلاین

1403/10/29

29417

فلزات آنلاین

1403/10/29

38932

فلزات آنلاین

1403/10/29

37715

فلزات آنلاین

1403/10/29

60941

فلزات آنلاین

1403/10/29

28521

فلزات آنلاین

1403/10/29

44003

فلزات آنلاین

1403/10/29

48651

فلزات آنلاین

1403/10/29

5229800