رئیس شورای رقابت گفت: شورای رقابت هیچگونه تفاهمی با ستاد تنظیم بازار در خصوص بازار خودرو نداشته است. بر اساس قانون باید دستورالعمل تنظیم قیمت را به ستاد تنظیم بازار برای تایید یا تکذیب ارسال شود که البته ما نیز این کار را انجام دادهایم.
به گزارش «فلزات آنلاین»، رضا شیوا رئیس شورای رقابت، درباره مصوبه جدید ستاد تنظیم بازار درخصوص قیمــتگذاری خـودرو، اظهـار داشت: آنچه که در خبرگزاریها آمده، ظاهرا گفته شده توافقی در رابطه با افزایش قیمت بین شورای رقابت و ستاد تنظیم بازار انجام پذیرفته است.
وی با تاکید بر اینکه هیچ توافقی با ستاد تنظیم بازار صورت نگرفته است، افزود: شورای رقابــت هیــچ توافقــی بـــا ستــاد تنظیـم بــازار، بهخصوص بازار خودرو نداشته است.
رئیـس شورای رقابـت گفـت: در چنـد جلسه توضیحــاتی را نیــز ارائــه دادهایــم. اگــر ستــاد تنظیــم بــازار مشکلاتی در رابطه با دستورالعمل دارد، بــر اســاس آنچــه کــه مصــوبه سران قــوا داده است باید به شورای رقابـــت برگردانـــد و مشکلات را بازگو کند.
شیــوا در رابطـه با افزایش قیمـت خـودرو، تصریح کرد: از بهمنماه سال ۹۷ تاکنون هیچ تغییری در قیمت کارخانه صورت نگرفته است، اما تورم داشتهایم و احتمالا افزایش قیمتی هم خواهیم داشت؛ اما اینکه چقدر افزایش قیمت داشته باشیم، مشخص نیست.
وی بیان کرد: با ستاد تنظیم بازار برای تغییر قیمت خودرو اختلاف نظر داریم؛ چراکه آنها روش محاسبه برای قیمت را روش هزینه تمام شده اعلام کردهاند، در صورتی که شورای رقابت روش سقف قیمتی را دارد که بر این اساس قیمت پایه را به اضافه تورم بخشی که از بانک مرکزی میگیریم، محاسبه میکنیم.
رئیس شــورای رقابــت اضافــه کــرد: شورای رقابت یک سری از هزینههایی که خودروسازان دارند را قبول ندارد، چراکه آنها هزینههای نامربوط با تولید دارند. بنابراین هیچ تفاهمی با ستاد تنظیم بازار نداشتهایم.
شیوا در رابطه با حذف خودروهای پراید و ۴۰۵ که ممکن است باعث افت تیراژ شود، گفت: این کالاها بهتر است از رده خارج شوند و خودروهای باکیفیتتری جایگزین شود، مطمئنا زمانــی کــه ایــن خودروهــا از رده خارج شونــد، نیروهایی که این خودروها را تولید میکردند، خودروهای دیگری را تولید خواهند کرد و تغییری بر میزان تولید ایجاد نخواهد شد و جای نگرانی نیست؛ حتی جای خوشحالی دارد چرا که خودروهای بیکیفیت از رده خارج میشوند.
وی تاکید کرد: در حال حاضر بازار خودرو در دست دلالان است و دلالبازی میشود، اینکه چرا دستورات نظارتی قوه قضاییه در این بازار دخالــت نمیکنــد، مشخص نیســت. در بازارهای دیگری که دلالبازی بود و قیمتها را مصنوعی بالا بردند مثل ارز و بحث برخی از کالاها، قوه قضاییه ورود پیدا کرد و بازار را به تعــادل رسانــد، امــا در بازار خــودرو متاسفانه ورود پیدا نمیکنند.
بر اساس گزارشی از باشگاه خبرنگاران جوان، رئیس شورای رقابت خاطرنشان کرد: در حال حاضر تعداد زیادی خودرو دپو شده است که آنها را نمیفروشند و نگهداری کردهاند. باید دولت و دستگاه قضایی به این مورد ورود پیدا کنند و دلالان را سر جای خود بنشانند. تعدادی را حتی باید مجازات کنند مانند مابقی بازارها که اگر به بازار ارز ورود نمیکردند ممکن بود بازار ارز مانند بازار خودرو نوساناتی داشته باشد.