کشور ایران با سهم حدود دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون تنی، حدود ۱٫۵ درصد از ذخایر سنگآهن جهان را در اختیار دارد و همزمان با تامین خوراک مورد نیاز شرکتهای فولادی، در میان ۱۰ تولیدکننده برتر فولاد دنیا ایستاده است. با توجه به ضرورت تامین پایدار سنگآهن، شرکتهای بزرگ معدنی و فلزی توسعه عملیاتهای معدنکاری به ویژه اکتشافات را در دستور کار خود قرار دادهاند تا ضمن فرآوری و تامین پایدار خوراک مورد نیاز، با سرعت بیشتری در مسیر توسعه و پیشرفت حرکت کنند. شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور به عنوان یکی از بزرگترین و برجستهترین شرکتهای معدنی و صنعتی در کشور با اجرای بیش از ۷۰ هزار متر حفاری اکتشافی در ۹ ماهه سال ۱۴۰۲ و هدفگذاری تحقق ۱۳۵ هزار متر حفاری اکتشافی دیگر طی سالهای پیش رو بر اساس طرح جامع اکتشافات معدنی در غرب کشور و صبانور، گامهای بلندی در مسیر توسعه پایدار همهجانبه برداشته است. بر این اساس، میزان ذخایر معادن صبانور در چهار منطقه گلالی، باباعلی، شهرک و صاحب سقز به عدد قابلتوجهی خواهد رسید و علاوه بر تامین پایدار خوراک واحدهای مختلف صبانور، بخش مهمی از سنگآهن مورد نیاز فولادسازان کشور تامین خواهد شد. در همین راستا، خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» گفتوگویی با غلامرضا هاشمی مرند، عضو هیئت مدیره و معاون توسعه معدنی و صنعتی شرکت صبانور تدارک دیده است که متن کامل آن را در ادامه خواهید خواند:
در خصوص اقدامات اخیر شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور در حوزه اکتشافات توضیحاتی ارائه بفرمایید.
توسعه اکتشافات به طور جدی در دستور کار صبانور طی دو سال اخیر قرار گرفته است؛ به نحوی که در سال ۱۴۰۱، ما موفق به اجرای ۶۰ هزار و ۳۵۰ متر حفاری اکتشافی شدیم و از ابتدای فروردین ماه تا پایان آذر ماه ۱۴۰۲ نیز بالغ بر ۷۰ هزار متر حفاری اکتشافی انجام دادیم که این میزان، ۱۰ هزار متر بیشتر از برنامه (۶۰ هزار متر) بوده است؛ اگرچه میتوانستیم رکوردی بیش از این میزان را به ثبت برسانیم اما معضلات و چالشهای مرتبط با منابع طبیعی و محیط زیست، باعث افت نسبی سرعت اجرای حفاری اکتشافی شد. با این وجود، به رشد قابلتوجهی در اکتشافات ذخایر معدنی جدید طی این مدت دست یافتیم؛ همچنین پیشبینی ما بر این است که با اجرای حفاری اکتشافی در معدن گلالی، میزان ذخایر سنگآهن این معدن نسبت به ذخیره فعلی رشد قابلتوجهی داشته باشیم و تمام تلاش خود را جهت اجرای ۸۰ هزار متر حفاری اکتشافی تا پایان سال جاری به کار خواهیم گرفت. بر اساس طرح جامع اکتشافات صبانور که چشمانداز اجرای ۱۳۵ هزار متر حفاری اکتشافی دیگر در آن ترسیم شده است، امیدواریم در سال ۱۴۰۳ به ۱۰۰ هزار متر حفاری اکتشافی دست پیدا کنیم؛ چراکه توان لجستیکی و پیمانکاری لازم جهت تحقق این مهم در صبانور وجود دارد. شرکت اکتشاف تجلی صبا که به عنوان یکی از بازوهای اکتشافی صبانور به شمار میآید و بالغ بر ۷۰ درصد سهام آن متعلق به صبانور است، با در اختیار داشتن جدیدترین و بهروزترین دستگاههای حفاری، نقش بسزایی در توسعه اکتشافات و حفاریهای اکتشافی صبانور داشته است. علاوهبراین، در حال همکاری با سایر پیمانکاران مطرح داخلی در حوزه اکتشافات در چهار منطقه گلالی، باباعلی، شهرک و صاحب سقز هستیم. علاوهبراین، برنامه احداث دو کارخانه کنسانترهسازی در معادن گلالی و شهرک، هر یک با ظرفیت تولید دو میلیون تن در سال را در دست اقدام داریم.
بهکارگیری استاندارد «JORC» برای نخستین بار در کشور چگونه توسط شرکت معدنی و صنعتی صبانور محقق شد؟
برای اولین بار در کشور، ما موفق به تدوین گزارشات اکتشافی خود بر مبنای استاندارد بینالمللی «JORC» شدیم و امیدواریم سایر شرکتهای معدنی و صنعتی کشور نیز به تبعیت از صبانور، پیادهسازی این استاندارد را در دستور کار قرار دهند. لازم به ذکر است استانداردهای مختلفی همچون استاندارد سازمان ملل متحد در حوزه اکتشافات تعریف شده است که ما در حال استفاده از استاندارد «JORC» کشور استرالیا به عنوان یکی از معتبرترین استانداردهای اکتشافی هستیم. یکی از مهمترین مزایای این استاندارد، اعتمادسازی متقابل برای سرمایهگذاران خارجی است؛ به طوری که گزارشات اکتشافی با اعتماد و آسودگی خیال کامل در اختیار آنها قرار میگیرد؛ همچنین استفاده از این استاندارد، منجر به «Bankable» شدن گزارشات اکتشافی و سرمایهگذاری آتی میشود. هماکنون شرکتهای بزرگ معدنی و صنعتی جهان، در حال استفاده از این استاندارد بینالمللی هستند و ما مفتخریم اگرچه کمی دیر اما به عنوان نخستین شرکت ایرانی، موفق به پیادهسازی آن در مجموعه صبانور شدهایم.
ارزیابی شما از اهمیت اجرای اکتشافات عمیق معدنی در معادن کشور به ویژه معادن سنگآهن چیست؟
در حال حاضر عمق اکتشافی در معدن شهرک، حدود ۲۵۰ متر بوده و اقدامات قابلتوجهی در زمینه اکتشافات عمیق در معدن گلالی انجام شده است؛ به نحوی که بر اساس حفاریهای اخیر انجام شده، به عمق اکتشافی ۶۰۰ متر در این معدن دست یافته و شاهد تداوم کانیسازی تا این عمق هستیم. معدن گلالی برخلاف سایر معادن همچون معدن آنومالی ۶ گلگهر که هماکنون طراحی زیرزمینی آن انجام شده و بالغ بر ۴۵۰ متر باطله معدنی دارد، خوشبختانه روباره نداشته و همزمان با طراحی «Open Pit»، اجرای عملیات استخراج زیرزمینی را هدفگذاری کردهایم. این برای نخستین بار در کشور است که به احتمال فراوان، استخراج در معادن سنگآهن همزمان به صورت روباز و زیرزمینی انجام میشود و ما امیدواریم ضمن بررسی کارشناسانه پارامترهای اقتصادی و اجتماعی موجود، به این دستاورد بزرگ در معدن گلالی دست پیدا کنیم. یکی از مهمترین تفاوتهای شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور با سایر شرکتهای مطرح معدنی و صنعتی کشور این است که پروانههای معادن سنگآهن صبانور برخلاف سایر معادن بزرگ که به ایمیدرو تعلق دارد و معدنکاران موظف به پرداخت بهره مالکانه به این سازمان هستند، متعلق به خود صبانور بوده و به جرات میتوان گفت که همراه با آنومالی ۳ گلگهر و سنگان، ما نیز جزو یکی از برترین دارندگان ذخایر سنگآهن در ایران هستیم.
در حال حاضر با چه چالشهایی در این مسیر مواجه هستید و چه رویکردی را جهت رفع آنها در پیش گرفتهاید؟
بخشی از چالشهای موجود به سازمانهای دولتی و مسائل مرتبط با محیط زیست برمیگردد و ما در حال رایزنیهای لازم برای حل این مشکلات هستیم. در همین راستا، خوشبختانه همکاری خوبی فیمابین شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور و این ارگانها همچون اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان، اداره کل محیط زیست استان کردستان و همچنین استان همدان شکل گرفته است و کمال تشکر و قدردانی را از مسئولان محترم این سازمانها داریم.
نقش شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور در راستای تحقق تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در افق ۱۴۰۴ را چگونه ارزیابی میکنید؟
به عنوان یکی از سهامداران عمده شرکت صنایع فولاد کردستان، ما نقش بسزایی در اجرای دو طرح توسعهای این شرکت یعنی احداث کارخانه احیا مستقیم در شهرستان بیجار با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن آهن اسفنجی و احداث کارخانه فولادسازی و نورد گرم پیوسته به روش (CSP) با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون تن ورق فولادی در شهرستان قروه داریم. طبیعتا با راهاندازی این دو کارخانه، ۱٫۶ میلیون تن به ظرفیت تولید آهن اسفنجی کشور و یک میلیون تن به ظرفیت تولید ورق فولادی کشور افزوده خواهد شد. علاوهبراین به عنوان سهامدار عمده شرکت صبا امید غرب خاورمیانه، وظیفه احداث کارخانه گندلهسازی با ظرفیت تولید یک میلیون تن (قابل افزایش به دو میلیون تن) در سال را بر عهده داریم. از طرفی، همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، برنامه احداث دو کارخانه کنسانترهسازی هر یک با ظرفیت تولید دو میلیون تن در سال در معادن گلالی و شهرک را در دستور کار داریم. در حال حاضر ما توسعه متوازن را در اولویت برنامهها و اهداف خود قرار دادهایم و همزمان با ظرفیتسازی کارخانجات مذکور، یک تیم کارشناسی متشکل از متخصصان داخلی و خارجی را با هدف بررسی و ارائه راهکارهای بهینهسازی استخراج معادن در راستای تامین پایدار خوراک مورد نیاز این کارخانجات تشکیل دادهایم.
به علاوه، اقدامات گستردهای در حوزه تامین زیرساختها انجام دادهایم و برای مثال در حوزه آب، قرارداد همکاری با تصفیهخانههای بیجار، اسدآباد و قروه منعقد کردهایم. یکی دیگر از مهمترین رویکردهای صبانور در غرب کشور، ایجاد بستر حمل ریلی مواد معدنی علاوه بر حمل جادهای در معادن تحت تملک مجموعه به ویژه گلالی و تامین پایدار و به موقع خوراک مورد نیاز کارخانجات کنسانترهسازی در این منطقه است. آموزش و بهروزرسانی دانش نیروی انسانی، یکی دیگر از مهمترین رویکردهای صبانور طی ماههای اخیر بوده است و در تلاش هستیم در این زمینه، به یک مجموعه سرآمد در میان بزرگترین شرکتهای معدنی و صنعتی کشور تبدیل شویم. در همین راستا، شرکت در کنفرانسهای تخصصی داخلی و خارجی و حضور در نمایشگاههای معتبر داخلی و بینالمللی را در اولویت قرار دادهایم و از سوی دیگر، به دنبال بهروزرسانی فناوری تولید و همچنین استفاده از دستگاهها و ماشینآلات جدید در معادن خود هستیم. در این راستا، با مانع بزرگی به نام تحریم مواجهیم که متاسفانه شرایط خرید و واردات تکنولوژی و تجهیزات بهروز را بیش از پیش دشوار ساخته است. البته شرکت معدنکار باختر به عنوان یکی از شرکتهای فرعی صبانور، اقدامات قابلتوجهی در راستای تامین دامپتراکها و ماشینآلات معادن گلالی، باباعلی، شهرک و صاحب سقز انجام داده و به تازگی ۲۰ دامپتراک ۱۰۰ تنی را از کشور چین وارد کرده است؛ همچنین بسیاری از تجهیزات معدنی و حفاری این شرکت همچون دریل واگنها و بیلهای مکانیکی نوسازی شده است و پیشبینی میکنیم با این حجم از نوسازی تجهیزات، راندمان تولید شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور با رشد قابلتوجهی در آینده نزدیک همراه شود.
شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور چه اقداماتی در حوزه نوآوری و هوشمندسازی تولید انجام داده است؟
نوآوری در تولید و استفاده از فناوریهای نوین معدنکاری به ویژه در حوزه اکتشافات، از جمله مهمترین رویکردهای صبانور در این زمینه طی دو سال اخیر بوده است. بیجهت نیست که ما هماکنون در جایگاه سومین شرکت بزرگ کشور در حوزه ذخایر سنگآهن ایستادهایم و تمامی این موفقیت و دستاوردها، از برنامهریزیهای هدفمند و بلندمدت در مسیر توسعه متوازن نشات میگیرد. در اینجا با افتخار اعلام میکنیم که در حال همکاری با یکی از دانشگاههای برتر کشور کانادا در حوزه «ژئومتالورژی» با هدف توسعه اکتشافات و فرآوری مواد معدنی در معادن صبانور هستیم و در آینده اخبار بسیار خوشایندی از نتایج این همکاری دانشمحور اعلام خواهیم کرد.
انتهای پیام//