مدیر بنگاه تولیدی شمش روی آقاباقری گفت: علیرغم شیوع کرونا، تشدید تحریمها و همچنین رشد نرخ ارز در سال جاری، بدون اینکه تعدیل نیرو داشته باشیم، به فعالیت تولیدی خود ادامه دادهایم و با معضل کمبود مواد اولیه دست و پنجه نرم میکنیم که در این میان، انتظار میرود تا دولت با حمایت خود موجب دلگرمی واحدهای کوچک فعال باشد.
امید آقاباقری در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: از سال ۱۳۷۴ به عنوان یک کارشناس در پایلوت روی زنجان آموزش دیدهام و از سال ۱۳۷۶ با احداث یک کارگاه بازیافت روی در استان اراک، سربارههای گالوانیزه را مورد بازیافت قرار دادهایم. با وارد کردن چند کوره تبخیر به واحد تولیدی خود، تمام روی ناخالصی که از این روش به دست میآید را وارد این کورهها کرده و با استفاده از روش پیرومتالورژی، شمشهای روی با گرید ۹۹٫۹۵ درصد تولید میکنیم.
کاهش چشمگیر مواد اولیه
این فعال صنعت شمش روی بیان کرد: در حال حاضر، با توجه به شرایط اقتصادی نامطلوبی که در درجه اول به دلیل افزایش نرخ ارز به وجود آمده است، برای تامین مواد اولیه مورد نیاز خود، با مشکلات فراوانی مواجه هستیم.
همانطور که گفته شد مواد اولیه مورد نیاز ما سرباره گالوانیزه است و به علت رکودی که در بازار به وجود آمده، کارخانههای محصولات گالوانیزه حجم تولید محصولات خود را بسیار کاهش دادهاند که بالطبع میزان ضایعات تولید شده توسط این کارخانهها نیز به شدت افت پیدا کرده است. مهمترین مسئله موجود بعد از جهش نرخ ارز که در زمینه تولید شمش روی به وجود آمده است، افزایش بیاندازه قیمت مواد اولیه است که بیشترین نقش را در افت تولید ایفا میکند.
وی در ادامه گفت: این نکته نیز باید ذکر شود که به صورت پلکانی، تولیدکنندگان شمش روی در کشور افزایش پیدا کردهاند. طبیعی است زمانی که تولیدکنندگان بیشتر شوند، به مواد اولیه بیشتری برای تولید شمش روی در کشور نیاز است. همین امر به شدت در افزایش قیمت مواد اولیه و تقریبا کمیاب شدن آن، تاثیرگذار بوده است. طبیعی است با افزایش قیمت در همه حوزهها، تولید در صنایع مختلف چالشهای متنوع را تجربه کند و رونق خود را از دست بدهند و با وجود شعار «جهش تولید» از ابتدای سال جاری فقط شاهد رکود تولید باشیم.
آقاباقری اذعان کرد: برخی از تولیدکنندگان محصولات گالوانیزه، با توجه به شرایط اقتصادی به وجود آمده، از ضایعات به دست آمده روی در خطوط تولید خود استفاده کرده و از این طریق بخشی از کمبود مواد اولیه خود را جبران میکنند و همچنین هزینه تولید را کاهش میدهند. این امر شاید موجب سوددهی این کارخانهها شده باشد اما بحران کمبود مواد اولیه برای بنگاه ما را جدیتر کرده است.
از ضایعات گالوانیزه استفاده میکنیم
مدیر بنگاه تولیدی شمش روی آقاباقری در خصوص فرایند تولید شمش روی این واحد تولیدی، تشریح کرد: همانطور که میدانید، سرباره روی حاوی ساچمههای فلزی روی است. در این واحد برای تولید شمش روی از این مواد استفاده میشود. سرباره روی از مرحله آسیاب و سرند رد شده و دانههای فلزی روی در داخل کوره دیگری، ذوب میشوند و سپس شمش روی قالبریزی و تولید میشود.
یکی از ویژگیهای خط تولید این بنگاه، این است که هیچ احتیاجی به خاک معدنی برای تولید شمش روی خود ندارد. گفتنی است که میزان تولید نیز بر اساس میزان وارد کردن ضایعات گالوانیزه و ذوب آنها تعیین میشود و در حال حاضر روزانه دو تن شمش روی در این واحد، تولید میشود که عمده مشتریان این شمشها نیز صنایع گالوانیزه هستند.
وی در ادامه تشریح فرایند تولید اضافه کرد: در کورههای ذوب از بوتههایی استفاده میشود که در سالهای گذشته از طریق واردات از کشور آلمان تامین میشد. با توجه به اوضاع اقتصادی مناسب در حدود ۱۰ سال پیش، برای تامین نیاز خود به این بوتهها، نزدیک به دو کانتینر از آن را وارد کردیم اما بعد از دشوار شدن شرایط واردات، بوته مورد نیاز برای ذوب فلز روی در داخل کوره را از بازار داخلی تهیه میکنیم که البته توسط واسطهها به کشور وارد شده است.
این تولیدکننده شمش روی مطرح کرد: در خصوص تامین مواد اولیه از خارج از کشور، در ابتدا پیشنهاد شده بود تا از روش ورود موقت کالا برای تامین مواد اولیه خود استفاده کنیم اما هرگز به آن عمل نکردیم زیرا لازمه انجام این امر، توان اقتصادی بالای یک تولیدکننده و پتانسیل قابل توجه واحد تولیدی است.
عدم تاثیرگذاری کرونا بر فعالیت تولیدی
آقاباقری در توضیح نحوه مقابله با کرونا در واحد تولیدی خود و عدم تعدیل نیرو، عنوان کرد: علیرغم وجود این ویروس و محدودیتهایی که در زمینه فعالیت همه تولیدیهای کوچک و بزرگ به وجود آمد و آنها را دچار چالشهای فراوان کرد، خوشبختانه هیچ یک از افراد حاضر در این واحد تولیدی مبتلا به بیماری نشدند. گفتنی است با توجه به کاهش تولید کل کشور، در حالی که اکثر تولیدکنندگان برای پرداخت حقوق معوقع کارکنان خود دچار مشکلات جدی هستند، در این واحد کلیه حقوق کارکنان در موعد مقرر پرداخت شده است و علاوه بر اینکه تعدیل نیرویی انجام ندادهایم، افراد جدیدی را نیز به جمع کارکنان خود اضافه کردهایم تا باعث ادامه زنجیره اشتغالزایی در کشور باشیم.
توجه به واحدهای کوچک فعال
این تولیدکننده شمش روی خاطرنشان کرد: طبق وعده دولت، باید به تولیدکنندگان که در این شرایط سخت هم متضرر شدهاند و هم با حفظ شرایط خود به تولید ادامه دادهاند و اجازه ندادهاند کار به تعطیلی بکشد، تسهیلات ویژهای برای رشد تولید داده میشد ولی تا کنون هیچ اعطای تسهیلاتی به این تولیدکنندگان صورت نگرفته است. چطور میتوان بین تولیدکنندهای که در این شرایط روند تولید خود را ادامه داده و تولیدکنندهای که دست از فعالیت خود کشیده است، تفاوتی قائل نشد؟ این موضوع بسیار عجیب و تاسفآور است که مسئولان مربوطه، توان رفع مشکل را ندارند و به وعدههای خود جامه عمل نمیپوشانند.
آقاباقری در پایان گفت: در سال جاری، بسیاری از واحدهای تولیدی کوچک و بزرگ در کشور، با چالش کمبود مواد اولیه مواجه شدند و همین امر هم باعث شده است تا دست از تولید بکشند و به صورت کلی، خطوط تولید خود را تعطیل کنند و حتی تغییر شغل نیز بدهند. با این وجود، علیرغم معضل نبود مواد اولیه، به میزان کافی واحدهای تولیدی کوچکی مانند بنگاه ما، شمش روی با بالاترین گرید را تولید میکنند و بدون توجه به وجود کرونا، با رعایت تمام شیوهنامههای بهداشتی با قدرت به تولید ادامه میدهند.
با این تفاسیر، چرا دولت بین این واحدها با دیگر واحدها که نتوانستند برای ادامه فعالیت خود دوام بیاورند و کار خود را رها کردند، وجه تمایزی قرار نمیدهد و تلاش نمیکند تا با ارائه تسهیلات ویژه و اعطای وامهای کاردبری، این تولیدیها را به ادامه فعالیت خود دلگرم کند تا در کشور شاهد «رونق تولید» به معنای واقعی کلمه باشیم؟ این آرزوی یک تولیدکننده است که با تمام ظرفیت تولید خود محصولات خود را تولید و به فروش میرساند.