سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۱۴:۰۱ /چهارشنبه/۶ تیر ۱۴۰۳
زمان انتشار: 8:00 /شنبه/10 دی 1401

تولید اسید فسفریک؛ گذر از تهدید به‌ سوی فرصت‌ها

اسید فسفریک، به‌ عنوان دومین اسید پرمصرف جهان شناخته می‌شود و یکی از مواد شیمیایی ضروری در کشور به شمار می‌آید که کشاورزی و دامداری کشور تحت سیطره آن است. با این حال، بازار اسید فسفریک کشور در حالت کسری قرار دارد و این مورد کارکرد برخی از صنایع کودهای شیمیایی را تحت تاثیر قرار داده است. با توجه به اینکه دسترسی به اسید سولفوریک کشور به‌ عنوان ماده اولیه تولید اسید فسفریک در کشور به‌وفور با توجه به واحدهای ذوب و پالایش کاتد در کشور و همچنین واحدهای اختیاری تولید اسید بدون مشکل است و از طرفی تقاضای کافی برای این محصول وجود ندارد، به نظر می‌رسد افزایش تولید اسید فسفریک کشور می‌تواند به‌ منزله تبدیل یک تهدید زیست‌محیطی به فرصتی جهت بهبود وضعیت کشاورزی و سایر صنایع باشد.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات، اسید فسفریک، مهم‌ترین اسید خانواده اسیدهای اکسیژن‌دار به شمار می‌رود و در تولید نمک‌های فسفاته و در نهایت کودهای کشاورزی کاربرد دارد. فرم کلی اسید فسفریک به صورت یک جامد بلوری است که در غلظت‌های پایین به‌ صورت محلول نیز وجود دارد. اسید فسفریک که با فرمول H۳PO۴ یکی از اسیدهای ارزشمند غیرآلی است، پس از اسید سولفوریک دومین اسید پرمصرف در جهان محسوب می‌شود. میزان خلوص این اسید با مقدار P۲O۵ آن سنجیده می‌شود. اسید فسفریک که از واکنش اسیدسولفوریک با سنگ فسفات تهیه می‌شود، طی دو فرایند مرطوب (تر) و فرایند خشک (حرارتی) تولید می‌شود.

اسید فسفریک، ماده‌ای ارزشمند است و در صنایع مختلفی کاربرد دارد. از جمله صنایع مصرف‌کننده این محصول می‌توان به صنایع کشاورزی (تولید کودهای شیمیایی)، صنایع غذایی، صنایع پزشکی، پاک‌کننده‌ها و زدودن زنگ آهن اشاره کرد.‌ کاربرد عمده این اسید در تولید انواع کودهای فسفاته از جمله دی آمونیوم فسفات، مونو آمونیوم فسفات و سوپر فسفات تریپل و تولید مواد مغذی در غذای دام و طیور مانند مونو کلسیم فسفات و دی کلسیم فسفات است.

اسید فسفریک، دارای گریدهای مختلفی است که با کد تعرفه‌های مجزا در سطح جهان مورد تجارت قرار می‌گیرند. کد تعرفه ۲۸۰۹۲۰۱۰ معرف اسید فسفریک با گرید صنعتی(خلوص کمتر از ۵۵ درصد)، کد تعرفه ۲۸۰۹۲۰۲۰ گرید دارویی (با خلوص بیش از ۵۵ درصد) و کد تعرفه ۲۸۰۹۱۰۰۰ معرف اسید ۱۰۰ درصد خالص است.

نقش بارز اسید فسفریک در کشاورزی کشور

نیاز فزاینده غذا در کشور در پی افزایش جمعیت، تقاضا برای محصولات کشاورزی را به‌ طور قابل‌ توجهی افزایش داده است و با توجه به اقلیم خشک کشور، مساحت قابل کشت در کشور محدود است. بنابراین کاربرد کودهای شیمیایی به‌ منظور افزایش بازدهی تولید محصولات کشاورزی امری ضروری به نظر می‌رسد. مصرف بهینه کودها علاوه بر حفظ و افزایش حاصل‌خیزی خاک‌ها می‌تواند باعث افزایش کیفیت محصول، حفظ محیط‌ زیست و کاهش فرسایش خاک شود. با توجه به اینکه ماده اولیه تولید کودهای فسفاته اسید فسفریک است، می‌توان عنوان کرد که اسید فسفریک از عناصر جدایی‌ناپذیر صنعت کشاورزی کشور است اما در حال حاضر کشور با کسری قابل توجه آن مواجه و تولیدکنندگان محدودی به تولید این محصول می‌پردازند. تولید کشور حدود ۱۵۸ هزار تن است؛ در حالی که تقاضای صنایع مصرف‌کننده بیش از این مقدار بود و اختلاف آن از محل واردات تامین می‌شود. ذکر این نکته حائز اهمیت است که در حال حاضر، تنها ۲۰ درصد از ظرفیت موجود اسید فسفریک کشور فعال است. واردات اسید فسفریک کشور با گرید‌های مختلف در نمودار ۱ مورد بررسی قرار گرفته است. همان‌ طور که در نمودار نیز مشخص است، در سال ۱۳۹۴، بالاترین میزان واردات اسید فسفریک صورت گرفته است؛ در حالی که در سال ۱۳۹۲، واردات این محصول کمترین مقدار را طی دهه ۹۰ داشته است.

صنایع مصرف‌کننده اسید فسفریک در کشور

تقاضای داخلی اسید فسفریک در صنایع اصلی مصرف‌کننده در بازه زمانی ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰، در نمودار ۱ مورد بررسی قرار گرفته است. همان‌ طور که نمودار نیز گویا است، تولید مونو آمونیم فسفات از سال ۱۳۹۵ به بعد متوقف شده است. این کاهش تولید در سایر کودهای کشاورزی نیز به چشم می‌خورد. اگرچه مصرف اسید فسفریک به‌ واسطه خوراک دام و طیور افزایش یافته است اما کمبود سنگ فسفات در کشور موجب کسری اسید فسفریک در بازار داخلی به‌ عنوان ماده اولیه تولید کودهای کشاورزی شده است. با توجه به نمودار ۱، میزان مصرف اسید در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۶۶ هزار تن برآورد شده است.

کمبود اسید فسفریک، تبعات جبران‌ناپذیری برای صنعت کشاورزی کشور رقم زده که مهم‌ترین آن، آسیب دیدن خاک به دلیل استفاده بیش از حد از کودهای نیتروژنه در کشور است. در شرایطی که جهان در سال ۲۰۰۸، حدود ۳۰ درصد کود فسفاته و در سال ۲۰۲۰، حدود ۱۳ درصد کود مصرفی خود را به کودهای فسفاته اختصاص داده است، ایران از این الگو تبعیت نکرده و با استناد به آمارهای ارائه شده توسط جهاد کشاورزی در سال ۲۰۰۸، بالغ‌ بر ۲۹ درصد و در سال ۲۰۲۰، تنها ۲ درصد از کود فسفاته استفاده کرده و به‌ جای آن ۹۶ درصد کود نیتروژنه به کار برده است که این امر از ضعف صنعت کودهای فسفاته در کشور حکایت دارد. با توجه به اینکه ایران یکی از کشورهای مطرح دارنده گاز طبیعی در جهان است، همواره مقادیر قابل توجهی از کودهای نیتراته در کشور تولید شده است و دسترسی راحت به این کود، مسبب افزایش مصرف کودهای نیتراته و تفاوت الگوی مصرف کود در کشور مقایسه با جهان شده است. گفتنی است زیاده‌روی در مصرف کودهای نیتراته، موجب برهم خوردن ترکیب عناصر مغذی خاک می‌شود.

شایان ذکر است که در سال‌های اخیر، سیاست‌هایی در راستای متعادل‌سازی عناصر مغذی زمین‌های کشاورزی و باغات در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته است. به نحوی که انتظار می‌رود در سال‌های آتی، مصرف کودهای نیتراته به ۶۲ درصد، کودهای فسفاته به ۱۲ درصد و کودهای پتاسه به حدود ۱۲ درصد رسیده و در نهایت در سال‌های پس از آن، به استانداردهای جهانی که شامل ۲۶ درصد کود نیتراته، ۳۱ درصد کود فسفاته و ۱۱ درصد کود پتاسه برسد. موارد ذکر شده بر این موضوع دلالت دارد که نسبت مصرف انواع کود بایستی اصلاح شود و این امر در صورتی محقق می‌شود که تولید کودهای فسفاته و پتاسه در کشور افزایش یابد که این مهم جز در سایه اندیشیدن تدابیری جهت افزایش تولید اسید فسفریک در کشور محقق نخواهد شد. این مهم با توجه به وجود اسیدسولفوریک در بازار داخلی کشور با توجه به تولید اجباری اسیدسولفوریک شرکت ملی صنایع مس ایران و تقاضای بازار دست‌نیافتنی نبوده و به‌آسانی می‌توان یکی از خطرات زیست‌محیطی ناشی از انتشار گازهای گوگردی در واحدهای ذوب و پالایش کاتد را به فرصتی برای تولید و در نهایت استفاده از اسید فسفریک در صنعت کشاورزی بدل ساخت.

انتهای پیام//

برچسب‌های این مطلب: اسید فسفریک | ایران | فلزات آنلاین
به زودی گفت‌وگوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی یادداشت‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی گزارش‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی ویدیوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی اینفوگرافیک‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1403/04/4

153071

فلزات آنلاین

1403/04/4

483684

فلزات آنلاین

1403/04/4

635024

فلزات آنلاین

1403/04/4

2788352

فلزات آنلاین

1403/04/4

24590

فلزات آنلاین

1403/04/4

11263

فلزات آنلاین

1403/04/4

47474

فلزات آنلاین

1403/04/4

51616

فلزات آنلاین

1403/04/4

44720

فلزات آنلاین

1403/04/4

41566

فلزات آنلاین

1403/04/4

26431

فلزات آنلاین

1403/04/4

27924

فلزات آنلاین

1403/04/4

25459

فلزات آنلاین

1403/04/4

36796

فلزات آنلاین

1403/04/4

33609

فلزات آنلاین

1403/04/4

46477

فلزات آنلاین

1403/04/4

24819

فلزات آنلاین

1403/04/4

43710

فلزات آنلاین

1403/04/4

46627

فلزات آنلاین

1403/04/4

3409700