عضو هیئت مدیره شرکت کارخانجات صنعتی ملایر گفت: مواد اولیه مرغوب و باکیفیت مناسب برای تولید سیم بکسل در کشور ما نسبتا کم است. از این رو، تولید سیم بکسل فولادی سودآوری نسبتا کمتری در مقایسه با سایر صنایع فلزی و صنایع معدنی به همراه دارد.
محمدحسین ترابی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» اظهار داشت: شرکت کارخانجات صنعتی ملایر به تولیــد کابل پیشتنیــده میپــردازد. محصــول اصلی این شرکت سیم بکسل فولادی بوده که دارای کاربرد بسیار وسیعی در صنعت است. این محصول تقریبا در همه صنایعی که به نوعی بـــا برداشــت اجســام ســر و کار دارنـــد، استفاده میشود.
وی افزود: سیم بکسل در جرثقیلهای در حـــال کـــار در صنایــع فـــولاد، مس، آلومینیوم، صنایــع حفـــاری، پتروشیــمی، آسانسورسازی، خودروسازی، پلسازی ساخت و ساز به کار میرود. علت کاربرد بسیار وسیع سیم بکسل آن است که این محصول تنها فلزی است که قابلیت کشش بسیار بالا در وزنهــای بسیـــار سنگیــن را دارد و در عیـــن حــال دچـار پـــارگی و گسستــگی نمیشـــود. اگـــر طنـــاب فــــولادی پیشتنیده یا سیم بکسل وجود نداشته باشد، تقریبا تمام صنایع دچار مشکل میشوند.
سیم بکسل، پرکاربرد در صنعت
عضوـــ هیئــت مدیــره شرکــت کارخانجــات صنعتی ملایر در خصوص مواد اولیه و نحوه تولید سیم بکسل فولادی مطرح کرد: ماده اولیه تولید سیم بکسل فولادی شمش فولاد است که توسط فولادسازان بزرگ کشور تولید میشود. این شمش در اختیار نوردکاران و تولیدکنندگان میلگرد قرار میگیرد. میلگرد تولیدی عمدتا به صورت کلاف خواهد بود. در واحدهای نوردی تحــت حــرارت بالا به میلگــرد کربــن اضافــه میشود که قابلیت کشش در آن به وجود آید. این قابلیت کشش باید به گونهای باشد که با کشش میلگرد دو سانتیمتری، قطر آن حتی به یک میلیمتر و کمتر نیز برسد.
ترابی ادامه داد: میلگرد به واحدهای کشش و مفتولسازان انتقال مییابد و مفتولهایی با قطرهای گوناگون تولید میشود. در برخی از واحدهای مفتولسازی، مفتول تولیدی در حد سیم کشش داده شده و نازک میشود اما برخی مفتـــولســـازان، مفتــول را نیـــز در اختیــــار تولیدکنندگان سیم فولادی قرار میدهند. سیم فولادی ماده اولیه تولید سیم بکسل و شرکت کارخانجات صنعتی ملایر است.
وی خاطرنشان کرد: قطر سیم فولادی به کار رفته در سیم بکسل از یک تا دو میلیمتر و از یک تا ۰٫۳۷ میلیمتر بسته به کاربردهـــای آن در نوسان خواهـــد بـــود. شرکــت کارخانجات صنعتـــی ملایـــر به عنـــوان تولیــدکننده سیــم بکسل، پس از دریافت سیم فولادی به عنوان ماده اولیه، آنهـــا را در سایزهـــا و قطرهـــای مختلف به یکدیگر میتند.
عضـــو هیئــت مدیــره شرکــت کارخانجــات صنعتی ملایر تصریح کرد: در فرآیند تولید ممکن است ۱۹ سیم با یکدیگر تنیده شده و یک رشته سیم را تشکیل دهند. در همین حال ۶رشته نیز در کنار هم قرار گیرند تا یک سیم بکسل را به وجود آورند. در شرکت ما این محصول بر اساس استانداردهای بینالمللی DIN، API، ISO، JISو BS از نوع گالوانیزه و غیرگالوانیزه در انواع ساختمانهای مختلف با بافت معمولی و Langs با مغزی فولادی و یا مغزی الیاف مصنوعی و طبیعی در قطرهای ۶ تا ۳۶ میلیمتر تولید میشود.
ترابی با اشاره به کاربرد قطرهای مختلف سیم بکسل در صنایع، بیان کرد: پلسازیها معمــولا جــزو مصــرفکنندگانی هستنــد کــه قطورترین سیم بکسلها را سفارش میدهند. پس از آن، صنایع سنگین مانند صنایع حفاری، فولاد و صنایع معدنی نیز خواهان سیمهای نسبتا قطور هستند. ضمن اینکه سیم ترمز دوچرخه، سیم بالابر شیشه خودرو نیز جزو نازکترین سیم بکسلها به شمار میروند.
وی مطرح کرد: شرکت کارخانجات صنعتی ملایر قادر به تولید چندین محصول دیگر در این رابطه است که ازجمله آنها میتوان به استرند پیشتنیده بتون (p.c.s)، مفتولهای مخصوص فنــر، تـــوری حصـــاری و نخهـــای کشـــاورزی و طنابهای مصنوعی اشاره کرد. در این میان، به دلیل شرایط بازار، علاوه بر سیم بکسل، محصول آخر در شرکت تولید میشود که غیر فلزی بوده و از پلیپروپیلن تولید میشود.
عضو هیئت مدیره شرکت کارخانجات صنعتی ملایر در خصوص ظرفیت تولید این شرکت عنوان کرد: ظرفیت تولید شرکت ما حدود ۹۰ تن سیم بکسل فولادی در ماه است که در حال حاضر تنها با ۴۰ تا ۵۰ درصد از این ظرفیت مشغول به فعالیت هستیم. ظرفیت پایین شرکت به عوامل متعددی همچون کمبود مواد اولیه مرغوب، فرسودگی دستگاهها و ماشینآلات تولیــدی و شرایــط ناشی از شیــوع کرونا بازمیگردد.
سوددهی لازم را نداریم
ترابـــی اذعـــان کـــرد: شرکـــت کارخانجـــات صنعتی ملایر یک کارخانه بسیار خاص است؛ در فرآیند تولید شرکت باید مواد اولیه در ابتدا به بخش کنترل کیفی بررسی شود که آیا مواد اولیــه از کیفیت لازم برخوردار است یا خیر، سپس به بخش تولید منتقل شود. متاسفانه بسیاری از سیمهای تولیدی برای خط تولید شرکــت ما منــاسب نیســت و همین امر وقت شرکـــت و بخـــش تولیـــد و کنتـــرل کیفــی را میگیرد، البته در حال ارتقای سیستم تولیدی هستیم و به ۷۰ تا ۸۰ درصد کیفیت و استاندارد مطلــوب رسیدهایم.
وی خاطــرنشــان کـــرد: متـاسفانــه صنعـــت ساخـــت سیــم بکســل فــولادی بــه تنهــایی از سوددهی لازم برخوردار نیست. چراکه شرکت ما تنها یک حلقه از زنجیره را در اختیار دارد و به مواد اولیه دریافتی با کیفیت وابستگی زیادی دارد. ضمن اینکه به دلیل وابستگی بازار شرکت ما به مصرفکنندگان دولتی و نیمهدولتی، نمیتوانیم قیمت محصول خود را همانند تولیدکنندگان مواد اولیه به یکباره افزایش دهیم. در همین حال، قیمت مواد اولیه به شدت افزایش یافته و واردات نیز وجود دارد. همچنین تولیدکنندگان خرد متعددی به عرصه این صنعت وارد شدهاند. درمجموع توصیه نمیشود سرمایهگذاری جدید در این صنعت صورت گیرد.
عضو هیئت مدیره شرکت کارخانجات صنعتی ملایر تصریح کرد: در برههای توانستیم صادرات به برخی کشورهای همسایه همچون افغانستان و پاکستان نیز داشته باشیم اما اکنون به دلیل شیوع کرونا و بسته شدن برخی از مرزها متوقف شده است.
چالشهای تولید سیم بکسل
ترابی مهمترین چالش صنعت تولید سیم بکسل فولادی را کمبود مواد اولیه باکیفیت دانست و اظهار کرد: پیش از کارخانه سیم بکسل، باید سه مرحله فرآوری روی شمش فولادی انجام شود و طبعا برخی از تولیدات این حلقههای تولیدی کیفیت مطلوب برای تولید سیم بکسل را ندارند. ضمن اینکه تغییرات نرخ ارز و افزایش شدید قیمت مواد اولیه نیز شرکت ما را به چالش کشیده بود.
وی اذعان کرد: برخی از کارخانهها مواد اولیه را به شرکت ما نمیفروختند؛ به طوری که سیم فولادی را در انبارهای خود به امید گرانتر شدن قیمت آن دپو میکردند. طبعا هنگامی که مواد اولیه به موقع در اختیار تولیدکننده قرار نگیرد، خط تولید با مشکل مواجه میشود.
عضو هیئت مدیره شرکت کارخانجات صنعتـــی ملایــر در پایـــان تاکیــد کرد: مشکل عمومی صنعت و اقتصاد کشور در حال حاضر، نبود ثبات اقتصادی به ویژه نوسانات نرخ ارز است. اگر این صنعت با سایر صنایع فلزی و حتی صنایع معدنی مقایسه شود، تولید سیم بکسل فولادی از سوددهی مناسبی برخوردار نیست. به طور مثال، تولید سود سوزآور از نمک، چندین برابر تولید سیم بکسل سودآوری دارد زیرا ماده اولیه این صنعت در دسترس و فراوان بوده و بهای مواد اولیه آن نیز بسیار پایین است.