مدیرعامل شرکت فولاد مارون بهبهان، تولیدکننده مفتولهای کمکربن گفت: استان خوزستان، مهد تولید فولاد در ایران به شمار میآید و از این رو باید شرایط توسعه تولید و صادرات انواع محصولات فولادی در کارخانههای صنعتی این استان فراهم شود. با این وجود، متاسفانه شاهد تعطیلی بسیاری از سولهها و کارگاههای فولادی در شهرکهای صنعتی مختلف استان هستیم و همین مسئله زمینه حضور هرچه بیشتر فولادسازان چینی در بازار کشورهای حاشیه خلیج فارس همچون کویت را فراهم کرده است.
علی رضایی مزارعی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» مطرح کرد: شرکت فولاد مارون بهبهان فعالیت خود را از سال ۱۳۹۷ در زمینه تولید مفتولهای کمکربن در شهرک صنعتی بهبهان آغاز کرده است و به منظور تولید این محصول از میلگردهای حرارتی استفاده میکند. کاربرد عمده این محصول در بخش ساختمان و صنایع جانبی آن بوده و در حال حاضر هشت نفر در مجموعه ما مشغول به کار هستند.
به گفته وی، مهمترین معضلی که در تولید مفتولهای کمکربن با آن مواجه هستیم، تامین مواد اولیه است؛ به نحوی که برخی افراد واسطه و سودجو اقدام به خرید و دپوی میلگرد با تناژ بالا از تولیدکنندگان بزرگ این محصول میکنند و پس از گذشت یک تا دو ماه، آن را با قیمتی بیشتر از قیمت معمول بازار به فروش میرسانند؛ این در حالی است که تولیدکنندگان کوچک از نقدینگی کافی برای خرید میلگرد برخوردار نیستند و در رقابتی نابرابر با واسطهها و سودجویان، موفق به تامین به موقع ماده اولیه خود از شرکتهای بزرگ نمیشوند. لازم به ذکر است که وقفه ایجاد شده در تامین ماده اولیه، سبب توقف تولید و در نهایت حاشیه سود کمتر خواهد شد و متاسفانه نظارتهای کافی نیز از جانب مسئولان ذیربط در این زمینه انجام نمیشود.
کو گوش شنوا!
مدیرعامل شرکت فولاد مارون بهبهان با اشاره به اینکه ما این مسئله را چندین بار با مسئولان ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان خوزستان در میان گذاشتهایم اما متاسفانه پیگیریهای اصولی از جانب آنها انجام نشده است، افزود: نکته قابل تامل اینکه مدیران ذیربط کاملا در جریان معضل تامین ماده اولیه در واحدهای صنعتی کوچکمقیاس قرار دارند و گاهی اوقات نیز راهکارهایی را در این زمینه مطرح میکنند اما متاسفانه پیگیریهای لازم جهت کسب نتیجه مطلوب صورت نمیپذیرد و پس از مدتی دوباره شرایط به روند قبل برمیگردد. انحصار ایجاد شده در بازار مواد اولیه مورد نیاز کارخانههای فولادی، روزبهروز در حال گستردهتر شدن است و این مسئله بیش از همه عملکرد واحدهای صنعتی کوچکمقیاس را تحت تاثیر قرار میدهد.
رضایی مزارعی با بیان اینکه ما رایزنیهایی را با هدف عرضه محصولات خود در بازارهای صادراتی انجام دادهایم، عنوان کرد: با توجه به موقعیت جغرافیایی مناسب خوزستان، صادرات محصولات فولادی از این استان میتواند ارزآوری قابلتوجهی برای کشور به همراه داشته باشد. از این رو، ما به دنبال صادرات تولیدات خود به کشورهای کویت و پاکستان بودهایم اما از آنجایی که تناژ بار صادراتی حداقل باید ۵۰۰ تن باشد و توان تولید این حجم از محصول به دلیل کمبود ماده اولیه در مجموعه ما وجود ندارد، بر همین اساس هنوز موفق به حضور در بازارهای خارجی نشدهایم. این تمام ماجرا نیست و جابهجایی پول در شرایط تحریم بین فروشنده و خریدار نیز به سختی انجام میشود؛ به نحوی که ما گاهی اوقات ناچار به تبادل پول نقد «Cash» در مرزها به صورت حضوری هستیم که این مسئله میتواند خطرات بسیاری را به همراه داشته باشد. از طرفی، مشتریان خارجی به دقت شرایط حاکم بر بازار فولاد ایران و منطقه را رصد کرده و بر اساس آن اقدام به ثبت سفارش خود میکنند. برای مثال اگر همزمان با نوسان نرخ دلار، قیمت فولاد در داخل کاهش و یا افزایش پیدا کند، این افراد بدون توجه به قیمت تمام شده محصول در زمان ثبت سفارش، اقدام به خرید کرده و تولیدکنندگان نیز چارهای جر فروش محصول خود با قیمتهای پیشنهادی آنها ندارند. در حال حاضر متاسفانه شرایط کشور در حوزه تجارت خارجی چندان مناسب نیست و صادرات محصولات فولادی به کشورهای همسایه همچون عراق، افغانستان و پاکستان نیز به دشواری انجام میشود.
وی با تاکید بر اینکه تحریمها، عملا راه هرگونه توسعه و پیشرفت را به روی تولیدکنندگان بسته است و از این رو ما دچار نوعی روزمرگی در بخش تولید و صنعت شدهایم، اظهار داشت: زنگ خطر از دست دادن بازارهای صادراتی برای شرکتهای فولادی به صدا درآمده است و به زودی چین، کل بازار منطقه خاورمیانه را در دست خواهد گرفت. مساحت کشور کویت، کمتر از نصف مساحت استان خوزستان است و طی گفتوگویی که با یکی از همکاران مطلع از شرایط بازار این کشور داشتیم، متوجه شدیم که کل بازار کویت به دست تولیدکنندگان چینی افتاده است. نکته قابل تامل اینکه چین در مقام یکی از غولهای اقتصادی جهان، بخشی از ماده اولیه مورد نیاز خود در تولید فولاد را از داخل کشور ما تامین کرده و در ادامه با تولید انواع محصولات فولادی با ارزش افزوده بالا، اقدام به فروش آنها در بازارهای منطقهای که روزی در اختیار تولیدکنندگان ایرانی بود، میکند.
در آستانه توقف…
مدیرعامل شرکت فولاد مارون بهبهان با اشاره به اینکه قطعی یک روزه برق کارخانههای فولادی در استان خوزستان، شرایط دشوار فعالیت در این واحدها در گرمای طاقتفرسای تابستان را بغرنجتر کرده است، تصریح کرد: در حال حاضر هزینه لازم برای خرید ژنراتور گازی (جهت تبدیل گازی شهری و یا مایع به برق) به حدود دو تا سه میلیارد تومان رسیده است و استفاده از دیزل ژنراتورها نیز به دلیل دشواریهای موجود در تامین سوخت آن مقرون به صرفه نیست. در شرایطی که دمای هوای برخی شهرهای استان خوزستان طی روزهای اخیر به بالای ۵۰ درجه سانتیگراد رسیده است، آیا میتوان در این گرمای هولناک قطعی برق کارخانههای فولادی را تحمل کرد؟ واقعیت امر اینکه اگر شرایط به همین شکل ادامه پیدا کند، بر تعداد واحدهای کوچک تعطیل شده در شهرکهای صنعتی استان خوزستان افزوده خواهد شد و ما نیز نهایتا سال آینده تولید خود را متوقف خواهیم کرد. در حالی که دولتهای عربی، توجه ویژهای به رونق و توسعه تولید در بخش خصوصی و صنایع کوچک داشته و حمایت از فعالان این بخش را با در نظر گرفتن مشوقهای مختلف مالی و صادراتی در دستور کار خود قرار دادهاند اما متاسفانه در کشور ما، کوچکترین توجهی به واحدهای صنعتی کوچکمقیاس نمیشود و به جرات میتوان گفت فریادرسی برای فعالان این بخش نیست.
رضایی مزارعی ضمن انتقاد از اعطای تسهیلات مالی به بعضی افراد خاص، خاطرنشان کرد: طبق قانون، بانکها موظفند بر اساس ۹۰ درصد فروش رسمی یک شرکت، تسهیلات حمایتی به تولیدکنندگان اعطا کنند. در حالی که افراد پس از رفتوآمدها و بروکراسیهای اداری فراوان، مجوزهای لازم جهت اخذ تسهیلات را دریافت میکنند اما متاسفانه این تسهیلات در نهایت به افراد خاص با توانایی مالی بیشتر اختصاص پیدا میکند. نکته قابل تامل اینکه برخی کارگاههای صنعتی کوچکمقیاس به دلیل کمبود نقدینگی و نبود سرمایه در گردش کافی، ناچار به «دستگاهفروشی» شدهاند و این به معنای مرگ یک واحد تولیدی است.
وی در پایان با تاکید بر اهمیت بهروزرسانی خطوط تولید و واردات دستگاهها و ماشینآلات جدید، یادآور شد: کورههای آنیل موجود در خط تولید فولاد مارون ساخت کشور چین بوده و از کیفیت مناسبی برخوردارند؛ ضمن اینکه ما از دستگاههای کشش ساخت داخل استفاده میکنیم. با این وجود، نیازمند واردات تکنولوژی هایتک و دستگاههای خارجی جهت تولید محصولات جدید و عرضه آن در بازارهای داخلی و صادراتی هستیم. امیدواریم مسئولان ذیربط در دولت جدید با تدوین سیاستهای اصولی و پیگیریهای مداوم، زمینه تسهیل واردات فناوری و ماشینآلات جدید را فراهم کنند تا ضمن بهروزرسانی خطوط تولید کارخانههای صنعتی، از تعطیلی بیش از پیش واحدهای کوچکمقیاس در ماههای پیش رو جلوگیری شود.
انتهای پیام//