مدیرعامل شرکت تولیدی شمش سرب بیرامنژاد گفت: جلوگیری از واردات باتری فرسوده و عدم تخصیص کنسانتره سرب، روز به روز واحدهای تولیدکننده شمش سرب را به تعطیلی نزدیکتر میکند و در این شرایط نه تنها امکان بهروزرسانی خطوط تولید وجود ندارد بلکه هزینههای جاری مجموعه نظیر پرداخت حق بیمه، دستمزد، مالیات و… نیز با چالش مواجه شده است.
عسگر بیرامنژاد در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: ما در زمینه تولید شمش سرب با استفاده از باتری فرسوده فعالیت داریم البته از کنسانتره سرب نیز برای تولید محصول استفاده میکنیم. شرکت ما از سال ۱۳۹۰ که در شهرک صنعتی مزرعه نو در شهرستان آشتیان به بهرهبرداری رسید، با ظرفیت اسمی سالانه ۹هزار تن به تولید شمش سرب از طریق باتری فرسوده، مشغول فعالیت است.
وی در ادامه عنوان کرد: یکی از برنامههای شرکت، فروش صادراتی بود که متاسفانه به علت شرایط نابسامان اقتصادی و تضعیف شدید سرمایهدرگردش، این برنامه عملی نشد. جهش چشمگیر نرخ ارز موجب رشد قیمت مواد اولیه شده و تامین آن به دشواری انجام میشود. به همین دلیل، میزان تولید شرکت کاهش یافته است و تنها به میزانی محصول تولید میکنیم که قابل عرضه به مشتریان داخلی است.
وابستگی به واردات باتری فرسوده
مدیرعامل شرکت تولیدی شمش سرب بیرامنژاد در پاسخ به این سوال که آیا باتری فرسوده به میزان کافی در کشور وجود دارد یا باید از طریق واردات تامین شود، تصریح کرد: باتریهای فرسوده به میزان اندک در بازار داخلی وجود دارد؛ به طوری که شاید بتوان از یک کارخانه فقط ۱۰۰ تا ۱۵۰ تن باتری فرسوده تهیـــه کـــرد کـــه این میـــزان پاسخگوی نیــاز تولیدکننده شمش سرب نیست. برای تامین نیاز تولیدکنندگان به باتری فرسوده باید واردات آن به سهولت و با تناژ بالا صورت گیرد.
وی افــزود: باتــری فرســوده خارجـی تنهــا از درگاه قانونی وارد کشور میشود و هر واردکننده ضمن تحویل مدارک خود به گمرک، تنها مجوز واردات دو هزار تن باتری فرسوده را دارد البته این امر در حال حاضر با ممنوعیتهایی مواجه شده است. قاچاق باتری فرسوده رواج ندارد و با توجه به اینکه قیمتگذاری آن طبق نرخ جهانی صورت میگیرد، واردات غیر قانونی همراه با دردسرهایی که دارد، بهصرفه نیست.
بیرامنـــژاد مطـــرح کــرد: میــزان سـرب هر باتری فرسوده در مقیاس کیلوگرم سنجیده میشود؛ هر باتری یک کیلوگرمی ۵۰۰ تا ۶۵۰گرم سرب درون خود دارد که البته تولیدکنندگان شمش سرب همه تلاش خود را میکنند تا با بیشتریـــن میــزان از ســرب موجــود در باتـری را بازیافــت و وارد خط تولیــد کننــد. مشتریـــان شمش سرب تولیدی این مجموعه، باتریسازان و صنایع دفاعی هستند.
صادرات کنسانتره سرب
مدیرعامــل شرکــت تولیــدی شمش سرب بیرامنژاد با اشاره به اینکه کمبود مواد اولیه یک خطر جدی برای صنعت سرب به حساب میآید، گفــت: در شرایطی که تولیدکنندگان سرب با کمبود ماده اولیه مواجه هستند و راههای واردات و صادرات را بر خود بسته میبینند، تمامی ۱۵۰ معدن سرب در کشور، به صادرات کنسانتره سرب به کشورهایی نظیر چین و ترکیه روی آوردهاند. این در حالی است که ۵۰ واحد تولیدکننده شمش سرب، با کاهش میزان تولید و نقدینگی مواجه هستند.
وی خاطرنشان کرد: جلوگیری از واردات باتری فرسوده و عدم تخصیص کنسانتره سرب، روز به روز واحدهای تولیدکننده شمش سرب را به تعطیلی نزدیکتر میکند. چگونه میتوان در شرایطی که نقدینگی به حداقل رسیده است، حق بیمه، دستمزد، مالیات و سایر هزینههای جاری را پرداخت کرد؟!
بیرامنژاد در ارتباط با بازرسیهای سازمان محیط زیست از تولیدکنندگان شمش سرب، خاطرنشان کرد: نمایندگان سازمان محیط زیست هــر ســـه مـــاه یک بـــار بـــرای بازدیـــد و بررسی ماشینآلات، کورههای گردان و فیلترهای هوا مراجعه کرده و با انجام تستهای مورد نیاز، در صورت وجود هرگونه مشکل که نتیجه آن پخش ذرات معلق سرب در هوا و همچنین دودهای آلوده به این ماده، تذکرات لازم را ابلاغ میکنند.
رعایت کامل اصول بهداشتی و زیستمحیطی
مدیرعامل شرکت تولیدی شمش سرب بیرامنژاد اظهار کرد: در حال حاضر، شرایط زیستمحیطی مطلـــوبی در مجموعــه وجود دارد؛ بـــه طــوری که فیلتــراسیونهای کاملا پیشرفتـــهای بـــرای جلوگیــری از نشت آلودگی صنعتـــی-معـــدنی بـــه طبیعـــت پیرامـــون، در کورههای ذوب مجموعه نصب شده است. فرآیند پایش کورهها نیز توسط نمایندگان سازمان محیط زیست به صورت فصلی انجام میگیرد که تاکنون هیچگونه مشکلی در این زمینه به وجود نیامده و در مواردی نیز از تلاشهای مجموعه پیرامون تمهیدات زیستمحیطی، تقدیر به عمل آمده است.
وی اذعان کرد: باتریهای فرسوده ایران و خارجی تفاوت عمدهای از لحاظ زیستمحیطی ندارند، چراکه اگر در هر کدام از آنها اسید وجود داشته باشد، زیانهای جبرانناپذیری در طبیعت بر جای خواهد گذاشت. با این حال، از جنبه میزان سرب موجود در هر باتری، میتوان اشاره کرد که باتریهای فرسوده داخلی، سرب بیشتری درون خود دارند.
بیرامنژاد در پاسخ به سوال خبرنگار «فلزات آنلاین» مبنی بر اینکه آیا شیوع کرونا موجب توقف تولید این مجموعه در نیمه نخست سال جاری شده است یا خیر، بیان کرد: با شیوع گسترده ویروس کرونا، بسیاری از واحدهای تولید شمش سرب، تن به تعطیلی دادند اما ما با توجه به تمهیدات ویژه بهداشتی که در مجموعه در نظر گرفتیم، هیچگونه وقفهای در فرآیند تولید به وجود نیامد. از طرفی، مراکز بهداشتی موجود در شهرستان آشتیان، با توجه وظایف ذاتی خود پیرامون سرکشی از واحدهای تولیدی همزمان با شیوع ویروس کرونا، به صورت هفتگی فرآیند تولید ما را بررسی و مورد ارزیابی قرار میدادند که از این منظر، تحرک و انگیزه خوب و مناسبی برای توجه بیشتر واحدهای تولیدی به خطرات ناشی از ویروس کرونا بود.
امکان بهروزرسانی خطوط تولید نیست
بیرامنژاد در پایان با اشاره به اینکه این شرکت همچون سایر واحدهای تولیدی از کوره دوار، فیلترپرس و… در خطوط تولید خود بهره میبرد، بیان کرد: قصد داشتیم تا ماشینآلات جدید و پیشرفتهای را خریداری کنیم اما متاسفانه به علت کمبود مالی قادر به انجام این امر نیستیم. ضمن اینکه بسیاری از ماشینآلات و تجهیزات صنعتی نمونه داخلی ندارد و در حال حاضر با توجه به تحریمها و ممنوعیتهای وارداتی که توسط دولت اعمال شده، امکان واردات آن وجود ندارد.