صنعت آلومینیوم اولیه در عربستان، از قدمت کمتری نسبت به سایر رقبای منطقه برخوردار است. جدید بودن این صنعت باعث شده مقدار سرانه مصرف آلومینیوم این کشور در مقایسه با میانگین جهانی، مقداری بسیار پایینتری است. با این حال، مقدار رشد مصرف آلومینیوم در عربستان بهازای هر نفر طی سالهای گذشته، بیشتر از میانگین جهانی برآورد شده است.
به گزارش «فلزاتآنلاین»، توسعه صنعت آلومینیوم در عربستان سعودی، نسبت به سایر کشورهای مطرح این حوزه در منطقه خاورمیانه دیرتر آغاز شد. این در حالی است
که این کشور، ذخیره قطعی و احتمالی بوکسیت حدودا ۲۹۰ میلیون تنی دارد که آن را در میان کشورهای خاورمیانه از لحاظ ذخایر معدنی آلومینیوم سرآمد کرده است.
بهطور کلی در خاورمیانه تنها ۲ کشور ایران و عربستان سعودی، از ذخار بوکسیت بهرهمند هستند که میزان ذخایر بوکسیت ایران کمتر از ۲۰ میلیون تن برآورد شده است. هرچند که عیار نسبتا پایین آلومینای عربستان، پالایش آن را تا حدی دشوار کرده است. عیار آلومینا در بوکسیت کانسار معدن «Al Ba’itha» ، بزرگترین معدن بوکسیت این کشور، به حدود ۴۰ درصد میرسد که کمترین مقدار برای اقتصادی بودن پالایش بوکسیت برشمرده میشود.
با توسعه صنعت تولید آلومینیوم اولیه در عربستان سعودی، چرخ دیگری از زنجیره تامین آلومینیوم در این کشور به گردش درآمد و سبب شد تا میزان مصرف شمش آلومینیوم در این کشور افزایش یابد. تا پیش از آغاز فعالیت واحد ذوب شرکت آلومینیوم معادن در عربستان، عمده تولیدات شمشهای آلومینیومی در این کشور برپایه شمشهای ثانویه بنا شده بود.
در پی همین امر، میزان سرانه مصرف شمش آلومینیوم عربستان در مقایسه با میزان میانگین جهانی طی سالهای ابتدایی از دوره مورد بررسی در سطح بسیار پایینی قرار داشت، اما با رشد و توسعه بخشهای پاییندستی آلومینیوم در این کشور میزان سرانه مصرف آن شاهد رشد بیشتری در مقایسه با سرانه جهانی بود؛ بهطوری
که در هر سال، حدود ۲ کیلوگرم به سرانه مصرف آلومینیوم عربستان سعودی اضافه شد که حدود ۲۵ درصد بیشتر از میزان رشد در سطح جهان بود.
نمودار ۱، سرانه مصرف شمش آلومینیومی را در عربستان طی ۶ سال گذشته با میانگین جهانی مقایسه میکند.