در دوره ۱۰ ساله منتهی به ۲۰۲۲، کشور شیلی به طور متوسط با صادرات سالانه بیش از ۹۶ هزار تن سنگ و کنسانتره مولیبدن، رتبه نخست صادرات این ماده معدنی را در دست داشت. به طور متوسط طی این دوره، شیلی سهم ۳۴ درصدی در تجارت جهانی مولیبدن داشته است. طی سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲، بزرگترین مقاصد صادراتی مولیبدن شیلی، کشورهای بزرگ تولیدکننده فولاد جهان یعنی ژاپن، چین و کرهجنوبی بودند. سهم شیلی در بازار واردات مولیبدن ژاپن، حدود ۷۰ درصد بود. عمده مصرف مولیبدن تولیدی جهان در صنعت فولادسازی و توسط کشورهای بزرگ تولیدکننده این فلز پرکاربرد است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات، فلز مولیبدن در حالت خالص، یک فلز خاکستری نقرهای و از نقطه ذوب بسیار بالایی برخوردار است. از این رو بیشترین مصرف مولیبدن برای ایجاد استحکام در فولادسازی و ساخت سایر آلیاژها است. مولیبدن در آلیاژهای فولادی برای افزایش مقاومت، سختی، رسانایی الکتریکی و مقاومت در برابر خوردگی و سایش استفاده میشود. آلیاژهای فولادی حاوی مولیبدن در ساخت قطعات موتور مورد استفاده قرار میگیرد. حدود ۸۶ درصد مولیبدن تولید شده در صنایع فلزی و بقیه در صنایع شیمیایی استفاده میشود. مولیبدن بدون اینکه به میزان زیادی نرم یا منبسط شود، میتواند دماهای خیلی بالا را تحمل کند و این امر استفاده از آن را در دماهای بالا مناسب کرده است. اکثر آلیاژهای فولاد با مقاومت به دمای بالا، حاوی ۰.۲۵ تا ۸ درصد مولیبدن هستند. حتی با وجود این درصدهای کم، سالانه بیش از ۴۳ هزار تن مولیبدن در ساخت فولادهای زنگنزن، چدنها و ابرآلیاژهای دما بالا مصرف میشود.
بر اساس گزارش سازمان زمینشناسی آمریکا (USGS)، منابع معدنی مولیبدن جهان بیش از ۲۵.۴ میلیون تن برآورد شده است. اغلب ذخایر بزرگ مولیبدن به شکل پورفیری و با عیار پایین و یا به شکل سولفید مولیبدن همراه با ذخایر مس پورفیری هستند. منابع مولیبدن برای تامین نیاز جهانی برای آینده، قابل پیشبینی و کافی است. ۹۳ درصد تولید معدنی مولیبدن جهان به ترتیب توسط کشورهای چین، شیلی، ایالات متحده آمریکا، پرو و مکزیک انجام میشود. میزان تولید معدنی مولیبدن جهان در سال ۲۰۲۲، بیش از ۲۵۰ هزار تن بود و میزان تولید مولیبدن در کشور شیلی در این سال، برابر با ۴۴ هزار تن گزارش شد؛ به این ترتیب کشورهای چین، شیلی و ایالات متحده آمریکا بیشترین تولید مولیبدن را در سال ۲۰۲۲ داشتند. گفتنی است که چین، بزرگترین تولیدکننده مولیبدن در جهان است و عمده تولیدات مولیبدن چین برای تامین نیاز داخلی مورد استفاده قرار میگیرد.
تجارت جهانی مولیبدن معدنی
تجارت جهانی سنگ معدنی و کنسانتره مولیبدن طی سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲، به طور متوسط سالانه بیش از ۲۸۵ هزار تن بوده است. با توجه به نمودار یک، روند تجارت سنگ و کنسانتره مولیبدن دنیا از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ افزایشی بوده و از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ روند کاهشی در پیش گرفته است. در سال ۲۰۱۸، حجم تجارت جهانی سنگ و کنسانتره مولیبدن بیش از ۳۳۰ هزرا تن بود که بیشترین میزان در این دوره بوده است. در سال ۲۰۲۲، تجارت سنگ و کنسانتره مولیبدن برابر با ۲۶۵ هزار تن بود که نسبت به سال قبل از آن، حدود ۵ درصد کاهش داشت.
کشور شیلی به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندههای مولیبدن در جهان، در دوره مورد بررسی رتبه اول تجارت جهانی سنگ و کنسانتره مولیبدن را در دست داشته است. با توجه به ارزیابیهای آتورپات، میزان صادرات سنگ و کنسانتره مولیبدن کشور شیلی از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲، به طور متوسط بیش از ۹۶ هزار تن در سال بوده که ۳۴ درصد از بازار تجارت جهانی مولیبدن را به خود اختصاص داده است.
همانطور که در نمودار یک مشاهده میشود، طی دوره مورد بررسی سهم کشور شیلی در بازار تجارت جهانی سنگ و کنسانتره مولیبدن رو به افزایش بوده است؛ به طوری که از ۲۶ درصد در سال ۲۰۱۳، به بیش از ۳۳ درصد در سال ۲۰۲۲ افزایش پیدا کرده است. بیشترین سهم کشور شیلی در بازار جهانی مولیبدن در سال ۲۰۲۰، برابر با ۴۳ درصد بود. میزان صادرات سنگ و کنسانتره مولیبدن شیلی در سال ۲۰۱۳ برابر با ۶۶ هزار تن بود که در سال ۲۰۲۲، این میزان به ۸۸ هزار تن افزایش پیدا کرده است.
مقاصد صادراتی سنگ و کنسانتره مولیبدن شیلی
در سال ۲۰۲۲، کشور شیلی بیشترین صادرات مولیبدن جهان را داشته است. میزان صادرات سنگ و کنسانتره مولیبدن کشور شیلی طی دوره ۱۰ ساله منتهی به ۲۰۲۲ بهطور متوسط برابر با ۹۶ هزار تن در سال بوده است. بزرگترین مقاصد صادراتی سنگ و کنسانتره مولیبدن شیلی، کشور ژاپن و سپس کشور چین و کرهجنوبی بوده است. میزان صادرات سنگ و کنسانتره مولیبدن به مقصد ژاپن طی دوره مورد بررسی، به طور متوسط بیش از ۲۳ هزار تن در سال بوده است که در سال ۲۰۱۸، به بیش از ۲۷ هزار تن رسید و بیشترین میزان در این دوره بود. صادرات مولیبدن به ژاپن در سال ۲۰۲۲ برابر با ۲۲ هزار تن بود که نسبت به سال قبل از آن، ۶ درصد کاهش داشت.
روند صادرات مولیبدن به کشور ژاپن طی سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۰ افزایشی بود و از ۱۰ هزار تن به بیش از ۲۱ هزار تن در سال افزایش یافت اما از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲، روند کاهشی در پیش گرفت و به ۱۳ هزار تن کاهش پیدا کرد. سهم ژاپن به عنوان بازار فروش صادراتی سنگ و کنسانتره مولیبدن شیلی طی سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲، به طور متوسط ۲۵ درصد بوده است. همچنین در دوره مورد بررسی، سهم شیلی در بازار وارداتی سنگ و کنسانتره مولیبدن کشور ژاپن به طور متوسط برابر ۷۰ درصد بوده است. دومین مقصد صادراتی مولیبدن شیلی در این دوره، کشور کرهجنوبی بود که به طور متوسط سالانه بیش از ۱۷ هزار تن مولیبدن به این کشور صادر شد. میزان مولیبدن صادر شده به کرهجنوبی در سال ۲۰۲۲، برابر با ۱۳ هزار تن بوده است که نسبت به سال قبل از آن، سه هزار و ۶۰۰ تن کاهش داشت.
از دیگر مقاصد صادراتی مولیبدن شیلی، کشور چین را میتوان نام برد که میزان صادرات به این کشور طی این دوره، به طور متوسط برابر با ۱۰ هزار تن بود. همانطور که در نمودار ۲ مشاهده میشود، صادرات مولیبدن به کشور چین در سال ۲۰۲۰ جهش ناگهانی داشت و نسبت به سال قبل از آن هفت برابر شد. در سال ۲۰۲۰، یکی از تولیدکنندگان بزرگ مولیبدن چین به علت نشت باطله، به مدت ۶ ماه تولید خود را متوقف کرد و در سال ۲۰۲۱ دوباره تولید کنسانتره مولیبدن خود را افزایش داد. از این رو در سال ۲۰۲۰، میزان واردات مولیبدن چین افزایش داشت.
با توجه به نمودار ۲، روند صادرات مولیبدن شیلی طی سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲ به طور کلی رو به رشد بوده و از ۶۶ هزار تن در سال ۲۰۱۳، به بیش از ۸۸ هزار تن در سال ۲۰۲۲ افزایش پیدا کرد که نشاندهنده افزایش تولید این ماده معدنی در این کشور است. سهم شیلی در بازار تجارت جهانی سنگ و کنسانتره مولیبدن در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال قبل از آن، ۷ واحد درصد رشد داشت و از ۲۶ درصد به ۳۳ درصد افزایش یافت. افزایش صادرات ناگهانی شیلی در سال ۲۰۲۰، به دنبال افزایش صادرات مولیبدن به مقصد چین در این سال بوده است.
چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد جهان که در سال ۲۰۲۲ بیش از ۵۴ درصد فولاد دنیا را تولید کرده است، بخش زیادی از مولیبدن مورد نیاز خود برای صنعت فولادسازی را از طریق تولید داخلی تامین میکند. طی دوره مورد بررسی، بسیاری از تولیدکنندگان چینی به دلیل افزایش هزینههای حملونقل و کمبود کانتینر صادرات خود را محدود کردند که همین امر سبب افزایش قیمت مولیبدن در دهه گذشته شد.
در صنعت فولاد و چدن، جایگزین کمی برای مولیبدن وجود دارد. در واقع، به دلیل در دسترس بودن و تطبیقپذیری مولیبدن در صنعت به دنبال توسعه مواد و آلیاژهای جدیدی برای بهرهمندی از خواص این ماده هستند. عمده مصرف مولیبدن در صنعت فولادسازی است و با گسترش صنعت فولادسازی در سطح جهانی، نیاز به این ماده معدنی نیز افزایش خواهد یافت.
انتهای پیام//