برای اولین بار پس از بحران مالی جهانی، تقاضای جهانی آلومینیوم در سال گذشته افت داشت.
به گزارش «فلزات آنلاین» و به نقل از Reuters، انتظار بازیابی تقاضا بستگی زیادی به چین داشت که در اواخر سال ۲۰۱۹ نشانههای مثبتی از احیای بخش ساخت و تولیـــد داشـــت. امـــا بــا شیــوع کرونـــاویروس و اقدامات قرنطینه پس از آن، فعالیت اقتصادی راکد بوده که حاکی از شوک تقاضای کوتاهمدت در بازار جهانی آلومینیوم است.
به همیـــن دلیـــل، در آغـــاز فوریــه قیمـــت آلومینیوم در بورس فلزات لندن به پایینترین سطح سه سال اخیر یعنی یک هزار و ۶۸۵ دلار بر تن رسید. نگرانی اصلی این است که واحدهای ذوب چین با وجود افت تقاضای این کشور، به تولید بیرویه ادامه دهند.
چین بزرگترین تولیدکننده آلومینیوم اولیه در جهـــان اســـت و در ســـال گذشتـــه سهـــم ۵۶درصدی در تولید جهانی داشت؛ بنابراین، مازاد تولید این کشور میتواند عواقب زیادی داشته باشد. همچنین، زنجیره تولید پیچیده چین تحت فشار زیادی است و شوک عرضه در بالادست در حال افزایش است.
شوک تقاضا
مصرف آلومینیوم تا حد زیادی به بخشهای ساختمان و حمل و نقل وابسته است که به معنی آسیب دو برابر به تقاضا در کوتاهمدت است. محدودیت قرنطینه کارگران پس از تعطیلات سال نوی چین باعث رکود فعالیت ساختمانسازی شده است. از طرفی، فروش خودرو کاهش داشته است و انتظار میرود در ماههای آینده افت بیشتری تجربه کند. فروش خودروهـای ســـواری در نیمــه نخســت فوریــه ۹۲درصد افت داشت.
اما نگرانی مهمتر، بخش فرآوری آلومینیوم چین است که محصولات نیمهساخته تولید میکند. بیشتر تولیدکنندگان در تعطیلات معمولا یا واحدهای خود را تعطیل میکنند و یا تولید خود را کاهش میدهند. بسیاری از این شرکتها در مناطق قرنطینه قرار دارند و هنوز آغاز به کار نکردهاند.
در نتیجه این اختلال در زنجیره فرآوری، موجودی آلومینیوم بورس شانگهای در حال افزایش شدیدی است. از آغاز ژانویه، موجودی بورس آتی شانگهای با ۲۲۴ هزار و ۵۰۸ تن افزایش به ۴۰۹ هزار و ۶۳۵ تن رسید. افزایش موجودی در طول تعطیلات سال نو در چین، عادی است، اما افزایش فصلی موجودی در ماههای ژانویه و فوریه ۲۰۱۹ تنها حدود ۷۵ هزار تن و در سال ۲۰۱۸ حدود ۸۸ هزار تن بود.
محمولههـــای جدیـــد در دپـــوی استانهــای جیانگسو و هنان متمرکز شده است و حجم ثبت شده شانگهای به پایینترین سطح چند سال اخیر یعنی ۱۰ هزار و ۲۱۸ تن رسیده است. این ناشی از اختلال شدید در زنجیره تامین فیزیکی در سطح منطقهای است.
اما افزایش موجودی قابل رصد نشانه هشدار است که تقاضای رده اول در بخش فرآوری به رشد معمولی پس از تعطیلات نرسیده است. با این وجود، واحدهای ذوب چین تعطیلات ندارند؛ خاموش یا روشن کردن واحد ذوب به راحتی انجام نمیشود و هزینه زیادی دارد. تولید چین در سال گذشته ۲ درصد کاهش داشت، اما در آغاز سال ۲۰۲۰ رشد زیادی تجربه کرد.
انتظار میرود که شکاف بین عرضه و تقاضا در ماه فوریه بیشتر شود و احتمال افزایش شدیـــد موجــودی قویتـــر شــود. ایــن کابــوسی تکراری برای بازار آلومینیوم است که در دهه گذشته تلاش کرده تا موجودی انباشته بحران مالی سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ را جذب کند. در آن زمان نیز تقاضا افت داشت، اما واحدهای ذوب به تولید ادامه دادند.
شوک عرضه
واحدهای ذوب چین خود به زنجیره تامین مواد اولیه داخلی و خارجی وابسته هستند. افزایش ظرفیت ذوب این کشور باعث افزایش وابستگی به واردات بوکسیت از کشورهایی مانند گینه و غنا شد. در سال گذشته واردات بوکسیت به رکورد ۱۰۱ میلیون تن رسید.
جریان مواد اولیه نیز حالا مختل شده است. با وجــود مصــرف موجـودی واحدهای پالایش آلومینا در استانهای هنان و شانشی تا سطوح بسیار پایین، موجودی بوکسیت بنادر از آغاز سال حدود پنج میلیون تن افزایش داشته است.
همچنین برخی از واحدهای پالایش آلومینا برای سایر مواد اولیه اصلی مانند سود سوزآور مشکل دارند و برخی دیگر نمیتوانند محصولات خود را به واحدهای ذوب به ویژه واحدهای دورتـــر در استــانهـــای شمـــال غربـــی ماننـــد سینکیانگ ارسال کنند. طی ۱۲ روز، تولید این واحدها ۵٫۲ میلیون تن کاهش داشته است که حدود ۷ درصد از کل تولید کشور است.
پیشبینی میشود که بازار داخلی آلومینای چیـــن در ســـه ماهـــه نخست ســال کســـری ۱٫۱میلیون تنی تجربــه کنـد. این عامــل ممکـــن است منجـر بـه کاهـش تولید واحدهای ذوب شود، اما رشد تولید این کشور با وجود کندشدن، در این دوره متوقف نخواهد شد.