مدیرعامل شرکت آند و کاتدسازی داوودی گفت: با توجه به اینکه عمده مصرفکنندگان محصولات ما تولیدکنندگان روی هستند، وضعیت صنعت روی تاثیر مستقیم بر فعالیت ما دارد؛ به سبب استراتژیک بودن صنعت روی خوشبختانه این صنعت در تمام دنیا روند روبهرشدی دارد که میتوان به آینده آن امیدوار بود. با صادرات محصولات و تعامل با سایر کشورها، قطعه نهایی پازل پیشرفت صنعت روی در ایران تکمیل خواهد شد.
وحید داوودی زنجانی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» بیان کرد: این واحد تولیدی فعالیت خود را از سال ۱۳۷۹ در زمینه تولید قطعات آند و کاتد که در صنایع مس، روی و تمامی صنایعی که الکتروریفاینینگ فلزات را انجام میدهند کاربرد دارند، آغاز کرد. برای تولید مس و روی به صورت کاتد، قطعات مصرفیای مورد استفاده قرار میگیرد که باعث استحصال این فلزات میشوند که محصولات تولیدی ما این وظیفه را بر عهده دارند.
وی در ادامه به موانع موجود در مسیر ناهموار تولید اشاره کرد و افزود: از بزرگترین موانعی که در مقابل تولیدکنندگان قرار دارد میتوان به افزایش سرسامآور بهای گاز اشاره کرد به طوری که بهای گاز پرداختی این مجموعه در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۹ نزدیک به ۲۰ برابر افزایش یافته است اما تا قبل از این اتفاقات قیمت گاز شامل یارانه میشد. در پی افزایش بهای انرژی، صنایع پاییندستی بیشترین فشار را متحمل میشوند. بهای گاز بخش صنعتی توسط شرکت گاز با هماهنگی وزارت صمت تعیین میشود؛ بدین منظور برای محصولات مختلف کدهایی در هر بخش تعریف شده است. ضریب تعرفه گاز کدی که برای این بخش در نظر گرفته شده، ۳۰ درصد قیمت گاز مصرفی خوراک پتروشیمی است اما با توجه به اینکه این صنعت همانند صنایع فولاد و پتروشیمی مصرف بالایی ندارد ضریب ۳۰ درصدی تعیین شده ضریب بالایی محسوب میشود. در این خصوص پیگیریهای لازم را به عمل آوردیم اما متاسفانه توجهی نشد و صورت مسئله به همان شکل باقی ماند. مانع دیگری که میتوان از آن یاد کرد محدودیتهای برق واحدهای صنعتی است البته ناگفته نماند که بهای برق نسبت به سایر کشورها در ایران کمتر بوده اما در تابستان با قطع شدن برق تمام سنسورهای کورههای ما و ماشینآلات خاموش و خط تولید به طور کامل متوقف میشد. اگر این روند صعودی قیمتها همچنان ادامه پیدا کند، بهای نهایی محصول تولیدشده دستخوش تغییراتی خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آند و کاتدسازی داوودی در رابطه با قطعی برق مجموعههای صنعتی ابراز کرد: بعد از اینکه ساعات قطعی برق اعلام شد توانستیم از وارد شدن ضررهای بیشتر به مجموعه و ماشینآلات جلوگیری کنیم اما در نهایت روند تولید مختل و کند میشود؛ باید خاطرنشان کنم همچنان در برخی موارد بدون اطلاعرسانی قبلی، برق مجموعه قطع میشد. به طور مثال اگر برق زمانی که دستگاه نورد فعال است قطع شود برای راهاندازی مجدد دستگاه رکلاژ دوباره نیاز خواهد بود که مجموعه را متحمل هزینههایی میکند. در مواقع قطعی برق با اطلاع قبلی، از وارد شدن خسارت به دستگاهها و ماشینآلات جلوگیری میشود اما در نهایت جریان تولید در مجموعه متوقف شده و با این وجود حقوق نیروی انسانی باید پرداخت شود به همین دلیل باز هم تولیدکننده، متضرر نهایی خواهد بود.
فرصتی برای صادرات دانش و محصولات
داوودی زنجانی در رابطه با شرایط بازار مصرف گفت: به دلیل اینکه استان زنجان مهد صنعت روی است، ۹۰ درصد مصرفکنندگان محلی محصولات ما، فعالان صنعت روی هستند. قطعاتی که این مجموعه تولید میکند مصرفی بوده و نیاز به مصرف آن، دائمی است اما مشکلی که گریبانگیر تولیدکنندگان شده، کمبود نقدینگی و تورم در بازار است؛ به همین دلیل شرایط در بازارهای داخلی نامناسب و ریسک معاملات بالاست. در چنین شرایطی اگر دولت از تولیدکنندگان حمایت کند، زمینه صادرات محصولات به کشورهای خارجی نیز وجود دارد.
وی در رابطه با فراهم کردن زمینه همکاری فعالان صنعت روی با کشورهای همسایه مطرح کرد: کشور ترکیه سیاستهای جدیدی برای رسیدن به خودکفایی در تولید شمش روی و خاتمه دادن به فرایند خام فروشی اتخاذ کرده و در صدد توسعه صنعت روی و راهاندازی کارخانههای جدید است که میتواند زمینهساز یک فرصت طلایی برای ما باشد به همین دلیل امکان همکاری و تعامل با آنها وجود دارد. به ویژه پیمانکاران ایرانی به دلیل هزینههای پایین و موقعیت مکانی نزدیک به کشور ترکیه، نسبت به پیمانکاران سایر کشورها در مناقصات بینالمللی ساخت این کارخانهها مزیت رقابتی دارند. کشور عمان که تنها دارای منابع روی بوده و از تکنولوژی لازم برای تولید روی برخوردار نیست برای راهاندازی کارخانههای تولید روی اقدام کرده است که میتواند بازار مناسبی برای ما باشد؛ به دلیل تجربه بالایی که در صنعت روی داریم میتوانیم با عمان و ترکیه همکاریهای سودآوری داشته باشیم اما متاسفانه در حال حاضر در این زمینه بسیار ضعیف عمل کردهایم و اگر مستقیما خود تولیدکنندگان بدون پشتیبانی در صدد ارتباط با این کشورها برآیند، احتمال حذف آنها از گردونه رقابت وجود دارد. بحث صادرات به طور ذاتی احتیاج به اطلاعات، روابط بازرگانی خارجی و اشراف بر بازارهای خارجی دارد اما تولیدکنندگان به دلیل اینکه در بازارها داخلی با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکنند فرصت برقراری این ارتباط و عرض اندام در بازارهای خارجی را ندارند.
مدیرعامل شرکت آند و کاتدسازی داوودی با اشاره به عواملی که باعث شدهاند در بازارهای جهانی نتوانیم حرفی برای گفتن داشته باشیم، تصریح کرد: متاسفانه به دلیل بروکراسیهای ادارای پیچیده و عواملی همچون رفع تعهد ارزی، صدور کارت بازرگانی، مسائل مالیاتی، عدم تطابق کدهایی که سازمانهای مربوطه برای کالاها مشخص میکنند و سایر مشکلات، حساسیت کار افزایش یافته است. بنابراین اگر دولت بتواند راهگشای این مسیر باشد، از صادرکنندگان حمایتهای تشویقی به عمل آورد و همچنین با دولتهای خارجی مذاکره کند، میتوان به آینده صادرات امیدوار بود.
تقاضای قوی، تولید ضعیف
داوودی زنجانی در خصوص دو مقوله مصرف شمش روی و تولید آن توضیح داد: با توجه به مصرف شمش روی در گالوانیزه کردن محصولات فولادی، افق تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در سال ۱۴۰۴ برای کشور، محرک تقاضای بازار بسیار قدرتمندی است؛ البته به غیر از تقاضای مصرفی، تقاضا برای خرید شمش روی به عنوان یک کالای سرمایهگذاری در حال رونق گرفتن است که بر تقاضای نهایی تاثیرگذار بوده است. با وجود اینکه تقاضای بازار روبهرشد است، تولیدکنندگان فعال در این حوزه برای تولید محصول با چالشهایی مواجهند که مهمترین آنها تامین مواد اولیه یعنی خاک معدنی است؛ به همین دلیل به ناچار از کشورهایی همچون ترکیه و آفریقا اقدام به واردات مواد اولیه میکنند. همین مسئله سبب شده تا اکثر فعالان این حوزه نتوانند با حداکثر توان خود، تولید کنند؛ در صورتی که ظرفیت و توان تولید کشور به میزانی است که میتوانیم علاوه بر تامین نیاز داخلی، در بازارهای خارجی هم حضور داشته باشیم.
وی با بیان فرایند تولید قطعات در این مجموعه تاکید کرد: قطعات تولید شده در این مجموعه، شمش مس، سرب و ورق آلومینیومی با فرایندهایی نظیر عملیات سرد و گرم، نوردکاری، گیوتینکاری و برشکاری در نهایت تبدیل به محصول نهایی یعنی آند و کاتد میشوند. این ورقها در محلولهای شرکتهای تولیدکننده روی و مس قرار گرفته و وظیفه الکترولیز را دارند یعنی با اتصال جریان الکتریسته به آنها، فلزی را که قرار است استحصال شود به صورت کاتدی جذب خود میکنند. لازم به ذکر است که مس کاتدی با دو روش الکتروریفاینینگ و الکترووینینگ تولید میشود محصولات تولیدی ما در روش الکترووینینگ کاربرد دارد.
مدیرعامل شرکت آند و کاتدسازی داوودی در پایان با اشاره به چشمانداز صنعت روی خاطرنشان کرد: این صنعت جزو صنایع مادر محسوب شده و اگر قرار است صنعت و اقتصاد کشوری توسعه یابد، صنعت روی هم بیشک در این توسعه سهیم خواهد بود. با تمام موانعی که این صنعت با آن مواجه است، به طور کلی هم در داخل و هم در دنیا روندی روبهرشد و سودآوری دارد. روی در گالوانیزه کردن محصولات، آلیاژسازی، داروسازی و صنایع کود شیمیایی کاربرد دارد، به همین دلیل فلزی استراتژیک محسوب میشود. اما در داخل کشور به دلیل هزینههای بالای تولید، روند رشد کندی دارد. اگر قطار پیشرفت به سرعت حرکت کند و تولید روی و مس در کشور صعودی شود، تقاضا برای محصولات ما هم افزایش یافته و فعالان این حوزه به تناسب آن رشد خواهند کرد.