از زمانی که جنگ میان روسیه و اوکراین آغاز شد، حدود دو سال میگذرد. اخیرا گزارشی منتشر شده که در آن نشان میدهد اوکراین توانسته است علیرغم وضعیت جنگی در این کشور، سهم خود از بازار سنگآهن را به طور قابلتوجهی افزایش دهد. این اتفاق ممکن است تاثیر چشمگیری بر قیمت سنگآهن در بازارهای بینالمللی داشته باشد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، به نقل از موسسه «MetalMiner»، بر اساس گزارش شماری از رسانهها به نقل از اطلاعات رسمی دریافتی از بخش اداره خدمات دولتی گمرک اوکراین، حدود ۲۸ میلیون تن سنگآهن در بازه زمانی ماههای ژانویه تا اکتبر ۲۰۲۴ از مبدا این کشور به دیگر کشورها صادر شده است. بر اساس ارزیابیهای انجام شده، حجم صادرات سنگآهن از اوکراین در بازه زمانی اعلام شده نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳، حدود ۹۶ درصد افزایش را به ثبت رسانده است.
بازیابی چشمگیر صادرات سنگآهن اوکراین علیرغم ادامه وضعیت جنگی
اگرچه حجم صادرات سنگآهن از اوکراین در ماه اکتبر سال جاری میلادی در مقایسه با ماههای قبل از آن با تغییرات زیادی همراه نشد اما بر اساس گزارش پایگاه خبری «GMK Center»، حجم محمولههای سنگآهن صادراتی از این کشور در ماه اکتبر ۲۰۲۴ در مقایسه با ماه سپتامبر سال مذکور با بیش از ۳۱ درصد افزایش، حدود دو میلیون و ۵۴۰ هزار تن اعلام شد. رقم اعلام شده در ماه اکتبر سال ۲۰۲۴ نسبت به عدد گزارش شده برای مدت مشابه سال ۲۰۲۳ با افزایش حدود ۶۵٫۲ درصدی همراه بود.
قبل از آغاز جنگ با روسیه، اولین مقصد صادرات سنگآهن از اوکراین کشور چین به شمار میرفت؛ اگرچه در حال حاضر نیز چین مقصد نخست این محمولههای صادراتی محسوب میشود اما با این حال، سنگآهن اوکراین مشتریان بیشتری از برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا از جمله لهستان و اسلواکی پیدا کرده است.
ناگفته نماند جنگ و اختلال در مسیرهای لجستیکی و ضروری از طریق بنادر جنوبی واقع در دریای سیاه، تاثیر قابلتوجهی بر حجم تولید، حجم صادرات و دسترسی به بازار هدف تولیدکنندگان سنگآهن در اوکراین گذاشته است. پس از آغاز جنگ اوکراین و روسیه، کشورهای اروپای شرقی و مرکزی به شرکای استراتژیکی برای صنایع معدنی و متالورژی اوکراین تبدیل شدهاند و بخش قابلتوجهی از حجم صادرات اوکراین را به خود اختصاص دادهاند.
بر اساس دادههای منتشر شده توسط اداره دولتی گمرک اوکراین، حجم کل صادرات سنگآهن از این کشور در سال ۲۰۲۳ به ۱۷ میلیون و ۷۵۰ هزار تن کاهش یافت که نسبت به حجم ۲۲ میلیون و ۳۷۰ هزار تن گزارش شده در سال ۲۰۲۲ با کاهش ۲۶ درصدی همراه بود. حجم کل صادرات سنگآهن از اوکراین در سال ۲۰۲۴ در مقایسه با حجم ۲۸ میلیون و چهار هزار تنی اعلام شده در سال ۲۰۲۱ یعنی یک سال قبل از آغاز حمله روسیه به اوکراین، کاهش ۶۰ درصدی را تجربه کرده است.
ترکیه، شریک تجاری جدید اوکراین در واردات سنگآهن
ترکیه اخیرا به یکی از خریداران مهم فولاد اوکراین تبدیل شده است. طبق آمارهای ارائه شده، در بازه زمانی ماههای ژانویه تا جولای ۲۰۲۴، حجم واردات سنگآهن به ترکیه از اوکراین حدود ۹۳۰ هزار تن گزارش شد. بر اساس دادههای اولیه ارائه شده از سوی اداره آمار ترکیه (TUIK) که متن آن توسط موسسه «SteelOrbis» در دیگر رسانهها منتشر شد، رشد حجم صادرات سنگآهن از اوکراین به ترکیه افزایش ۱۷۸٫۸ درصدی را نسبت به حجم ۳۳۳ هزار و ۴۴ هزار تنی گزارش شده در مدت مشابه سال ۲۰۲۳ به ثبت رساند.
بر اساس گزارش مذکور و تنها در ماه جولای ۲۰۲۴، حجم واردات سنگآهن به ترکیه از اوکراین حدود ۷۷ هزار و ۳۰۰ تن گزارش شد که نسبت به ماه جولای سال جاری میلادی، حدود ۵۱٫۴ درصد کاهش داشت. گفتنی است رقم صادرات سنگآهن از اوکراین به ترکیه در ماه جولای ۲۰۲۳ حدود سه هزار و ۲۰۰ تن اعلام شده بود.
به طور کلی، حجم واردات محمولههای سنگآهن به ترکیه در بازه زمانی هفت ماهه سال ۲۰۲۴ با افزایش ۵۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳، رقمی بالغ بر ۶٫۶۸ میلیون تن اعلام شد. همچنین ارزش محمولههای وارداتی سنگآهن به ترکیه در بازه زمانی مذکور با افزایش ۶۱٫۹ درصدی، به ۸۶۹٫۳۴ میلیون دلار رسید.
در ماه جولای ۲۰۲۴، حجم واردات سنگآهن به ترکیه به حدود ۱٫۲۶ میلیون تن رسید که در مقایسه با رقم اعلام شده در ماه ژوئن سال جاری میلادی ۳۴٫۵ درصد و نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳ حدود ۹۸٫۸ درصد افزایش را تجربه کرد. ارزش مجمولههای وارداتی به ترکیه در بازه زمانی ارائه شده، حدود ۱۴۸٫۸۱ میلیون دلار گزارش شد که نسبت به رقم اعلام شده در ماه ژوئن ۲۰۲۴ حدود ۲۷٫۲ درصد و نسبت به جولای سال ۲۰۲۳ حدود ۱۰۱٫۵ درصد افزایش داشت.
تاثیر افزایش حجم صادرات سنگآهن از مبدا اوکراین بر قیمت جهانی سنگآهن
بر اساس آخرین ارزیابیهای انجام شده از بازار، قیمت سنگآهن در ماه نوامبر ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳ تقریبا یک چهارم کاهش را به ثبت رسانده است. با توجه به اقدامات دولت چین در خصوص ارائه بستههای حمایتی و محرک اقتصادی که البته انتظارات سرمایهگذاران را برآورد نکرد، قیمت سنگآهن در بازار به ۱۰۰ دلار در هر تن کاهش یافت. ناگفته نماند حجم ذخایر سنگآهن در انبارهای بنادر چین افزایش یافته و این مسئله موجب شده وضعیت مازاد عرضه این ماده معدنی تشدید شود.
لازم به ذکر است که قیمت سنگآهن در معاملات بورس آتی سنگاپور در پایان روز دوشنبه ۱۲ نوامبر ۲۰۲۴ با ۲ درصد کاهش همراه شد. این روند نزولی قیمت سنگآهن در حالی اتفاق افتاد که دولت چین برنامهای مبنی بر طرح «تهاتر بدهی» را برای افزایش حجم تقاضای مصرفکنندگان برای کالاها در بازار به ویژه در بخش مسکن ارائه داد که با استقبال سرمایهگذاران مواجه نشد.
رکود در بخش املاک چین همچنان عامل اصلی رکود در صنعت فولاد است
در حال حاضر محصولات فولادی به شدت تحت تاثیر رکود در بخش املاک چین و افزایش ظرفیت از سوی شرکتهای تولیدکننده قرار گرفته است. این وضعیت رکود در حالی اتفاق میافتد که از یک سو، واحدهای فولادسازی در چین به عنوان بزرگترین کشور تولیدکننده فولاد جهان با کاهش حجم تقاضا در بازار داخلی مواجه شده و از سوی دیگر، صادرات فولاد از مبدا این کشور در ماه اکتبر ۲۰۲۴ به بالاترین سطح خود از سال ۲۰۱۵ رسیده است.
گفتنی است قیمت سنگآهن در ابتدای ماه سپتامبر ۲۰۲۴ پس از کاهش محدودیتهای وضع شده برای خرید خانه در سه شهر بزرگ چین، با رشد قابلتوجهی همراه شد. این اقدام با هدف تقویت حجم تقاضا و حمایت از بخش املاک و مستغلات چین که در حال حاضر در وضعیت رکود قرار دارد، انجام شد.
لازم به ذکر است که حجم ذخایر سنگآهن در انبار بنادر چین در نیمه دوم ماه اکتبر ۲۰۲۴ افزایش یافت و به بالاترین سطح خود از اوایل سپتامبر سال مذکور رسید. به علاوه، با توجه به اینکه سنگآهن ضعیفترین عملکرد را در بازار به نسبت دیگر کالاها در سال ۲۰۲۴ داشته، حجم ذخایر این ماده معدنی در انبارها در حال حاضر به میزان قابلتوجهی افزایش یافته است.
انتهای پیام//