مدیر پروژه فولادسازی کاوه تیکمه داش گفت: شرایط بازار داخلی صنایع فولادی کشور آن قدر بیثبات و ضعیف است که اگر بازار صادرات را از دست میدادیم، قطعا باید پروژه فولادسازی را نیمهکاره رها میکردیم.
مجید پورآقا در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» اظهار داشت: پروژه فولاد کاوه تیکمه داش با ظرفیت اسمی ۳۰۰ هزار تن و استفاده از هشت کوره القایی ۲۰تنی در شهر تیکمه داش در نزدیکی تبریز، مراحل ساخت و تجهیز را سپری میکند و تا نیمه اول سال آینده به بهرهبرداری میرسد.
تامین ضایعات و آب دو مشکل اصلی تیکمه داش هستند
مدیر پروژه فولادسازی کاوه تیکمه داش در خصوص برنامه تدوین شده این پروژه برای تامین مواد اولیه، اذعان کرد: قاعدتا با توجه به اینکه کورههای مورد استفاده در این واحد از نوع القایی هستند، استفاده از درصد بالای ضایعات آهن در آنها ایدهآل است ولی متاسفانه به دلایل مختلفی از جمله رکود بازار تولید، میزان ضایعات نیز به شدت کاهش پیدا کرده و شارژ کورهها با ضایعات، بسیار مشکل است. در این شرایط مجبور هستیم درصد بیشتری از مواد اولیه مورد نیاز خود را از طریق آهن اسفنجی تامین کنیم.
وی کمبـــود آب در منطقـــه تیکمــــه داش آذربایجان شرقی را از دیگر مشکلات صنایع تولید فولاد این منطقه دانست و بیان کرد: ما آب مورد نیاز این پروژه را از طریق دو حلقه چاه تامین کردهایم. با اینکه آذربایجان شرقی به عنوان استانی با ذخایر غنی آب شناخته میشود اما ارتفـــاع منطقـــه تیکمــه داش که دوهزار متر بالاتر از سطح دریا است، تامین آب را کمی با مشکل مواجه میکند. به علاوه اینکه نهادهای مرتبط با محیط زیست در آذربایجان شرقی، به دلیل شرایط بحرانی دریاچه ارومیه، به سختی اجازه فعالیت صنایع پرآب در این منطقه را میدهند.
اگر صادرات نبود، توقف پروژه حتمی بود
پورآقا در پاسخ به این سوال که آیا فروش فولاد خام دارید یا خیر، اظهار کرد: با توجه به اینکه این شرکت یک خط تولید نورد با ظرفیت ۳۰۰ هزار تن دارد، قرار است شمشهای تولیدی در این پروژه به عنوان مواد اولیه خط تولید نورد، در همین شرکت به مصرف برسند و فروش فولاد خام نخواهیم داشت.
مدیر پروژه فولادسازی کاوه تیکمه داش در ادامه تصریح کرد: محصول نهایی ما میلگرد بوده و برنامهریزی شرکت برای صادرات این محصول به کشورهایی مثل عراق، افغانستان و ترکیه است که البته اگر بازار داخلی وضعیت مطلوبی داشته باشد، فروش داخلی را نیز مدنظر خواهیم داشت ولی در حال حاضر وضعیت بازار داخلی به هیچ وجه مناسب نیست و نواسانات زیادی دارد.
وی در ادامه به بیان نقش صادرات گسترش صنعت فولاد کشور پرداخت و در این باره، عنوان کرد: اگر در مورد بازار فروش محصولات خط تولید نورد خود، به بازار صادرات اتکا نمیکردیم، قطعا
پروژه فولادسازی نیز باید نیمهکاره رها میشد.
پورآقا در مورد تکنولوژی به کار رفته در این پروژه، اذعان کرد: برای اجرای این پروژه از سرمایــهگــذاری خارجــی استفــاده شـــده و تکنولـــوژی خــط تولیــد آن، متعلـق به کشور ترکیـــه است. با ایــن حــال، به دلیل اینکــه بیشتر قطعات یدکی و تجهیزات مورد نیاز این واحد در کشور ما نیز تولید میشود، تحریمها و مشکلات انتقال ارز، تاثیر چندانی در تهیه ملزومات آن به وجود نخواهد آورد.
مدیر پروژه فولادسازی کاوه تیکمه داش بیان کرد: پروژه فولاد کاوه تیکمه داش تا امروز مطابق برنامه پیش رفته و تجهیزات آن خریداری شده است. اگر این روند طبق برنامهریزیهای انجام شده ادامه یابد، برآورد شده که تا ۹ ماه آینده این پروژه به اتمام رسیده و قابل بهرهبرداری باشد.
برای جذب سرمایهگذاران خارجی باید تسهیلات فراهم کنیم
پورآقا مهمترین مانع در مسیر اجرایی شدن پروژههای عظیم با سرمایهگذاری خارجی را بروکراسیهای دست و پاگیر اداری برای دریافت مجوز و فعالیت دانست و افزود: این پیچیدگیها به قدری زیاد است که به سرمایهگذاران خارجی اجازه ورود به این عرصه را نمیدهد و آنها را برای همکاری با ایران دلسرد میکند و اگر میبینیم در حال حاضر طرح و پروژهای با سرمایهگذاری خارجی در کشور در حال انجام است، دلیل آن سماجت و پیگیری مدیران اجرایی ایرانی این پروژهها بوده است.
مدیر پروژه فولادسازی کاوه تیکمه داش در این باره تاکید کرد: در شرایط نابسامان صنعت فولاد کشـــور، دولـــت بایـــد از ورود ایــــن سرمایهگذاران به عرصه فولاد کشور استقبال کند تا چرخهای اقتصاد دوباره به حرکت درآید و صنعت دوباره رونق بگیرد. اگر دولت بتواند تسهیلات لازم برای سرمایهگذاری خارجی را فراهم کند، یقینا شرایط صنعت بسیار بهتر از این خواهد شد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اعتقاد من این است که حتی اگر از موضوع سرمایهگذاری خارجی حمایت هم نشود، این کار در کشور ما آنقدر پرهیجـــان و وسوسهانگیـــز است کـــه سرمایهگـــذاران خارجـــی را به ایــن سمـــت میکشاند و تنها لازمه تحقق این امر این است که از سنگاندازیها و بوروکراسیهای بیمورد در این مسیر جلوگیری شود. به نفع اقتصاد کل کشور است که سرمایهگذاران خارجی در بخش صنعت سرمایهگذاری کنند.