یک تولیدکننده شمش روی گفت: در حال حاضر صنعت روی در وضعیت قرمز قرار دارد و تولیدکنندگان به شدت نیازمند خاک معدنی برای ادامه تولید هستند اما کاهش قیمت جهانی شمش روی که باعث شده تولیدکنندگان به اجبار فروش محصولات و واردات خاک معدنی از کشور ترکیه را متوقف کنند، شرایط را بغرنجتر کرده است.
این فعال صنعت روی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، بیان کرد: از سال ۱۳۸۵ فعالیت خود را در صنعت روی، با ظرفیت اسمی پنج هزار تن شمش آغاز کردیم اما در حال حاضر به دلیل مشکلات فراوان با ۴۰ درصد توان خود مشغول به تولید هستیم.
وی در خصوص وضعیت صنعت روی و تولیدکنندگان فعال در این صنعت، اذعان کرد: متاسفانه صنعت روی در ایران در شرایط بسیار نامناسبی قرار دارد. تولیدکنندگان برای تهیه مواد اولیه و مواد مصرفی مورد نیاز خود و حمل آن تا واحد تولیدی با مشکلات بسیاری مواجه هستند. قیمت خاک معدنی عرضه شده معدن انگوران در بورس کالا، نسبت به عیار آن بسیار بالاست و واردات خاک معدنی از کشور ترکیه نیز با اما و اگرهای فراوانی مواجه است. همچنین قیمت جهانی شمش روی در حال حاضر بسیار کاهش یافته و تولیدکنندگان به سبب رفع تعهد ارزی و پرداخت ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده، خسارات مالی هنگفتی را متحمل شدهاند. از طرفی تولیدکنندگان زمانی که محصولات خود را به سایر کشورها صادر میکنند، به دلیل زمان طولانی فروش محصولات و نوسان قیمت شمش، متضرر میشوند زیرا سازمان گمرک میزان عوارض صادراتی را بر اساس زمان خروج محصول محاسبه میکند.
این تولیدکننده شمش روی در همین راستا ادامه داد: در کنار چالش تهیه مواد اولیه، اکنون تولیدکنندگان در زمینه تامین و قیمت انرژی (برق و گاز) نیز با مشکلاتی روبهرو هستند زیرا واحدهای تولیدی که مصرف برق بالای ۲۰ مگاوات دارند، ملزم به خرید برق از تابلوی بورس انرژی هستند. همچنین کمیاب بودن قطعات یدکی نیز باعث شده تا تولیدکنندگان هزینههای بسیاری را متحمل شوند و به دلیل اینکه آنها تنها به یک عدد از قطعه مورد نظر نیاز دارند، نمیتوانند اقدام به واردات کنند؛ به عنوان مثال به دلیل کمیاب بودن یک قطعه الکترونیکی ساده، ما مجبور شدیم دستگاهی را که در گذشته دو میلیون تومان خریدار کرده بودیم، اکنون با قیمت ۵۰ میلیون تومان تهیه کنیم. متاسفانه این مشکلات باعث شدهاند تا صنعت روی به خطر بیافتد.
راه چارهای نداریم
این فعال صنعت روی تصریح کرد: در حال حاضر عیار خاک معدنی معدن انگوران به حدی کاهش یافته که اگر تولیدکنندگان داخلی به دلیل مشکل کمبود مواد اولیه مجبور به خرید آن نبودند، بیشک نه در بازارهای داخلی و نه در بازارهای خارجی مشتری برای آن وجود نداشت. در خصوص معدن مهدی آباد نیز باید اضافه کنم که تا چندین سال بهرهبرداری و عرضه خاک معدنی آن به طول میانجامد؛ در صورتی که صنعت روی به شدت نیازمند خاک معدنی برای ادامه تولید است.
وی در پاسخ به این سوال که کاهش قیمت جهانی شمش روی چه اثراتی بر بازارهای داخلی و خارجی داشته است، اظهار کرد: در حال حاضر کاهش قیمت جهانی شمش باعث شده تا تولیدکنندگان داخلی به دلیل کبود نقدینگی و خرید مواد اولیه با نرخ ارز آزاد، دست نگه داشته و محصولات خود را به فروش نرسانند. همچنین عدم واردات خاک معدنی از ترکیه، تاثیرات منفی بر بازارهای این کشور داشته است.
این تولیدکننده شمش روی با اشاره به راهکارهایی که میتواند باعث بهبود شرایط صنعت روی در داخل شود، عنوان کرد: در گام اول سازمانهای دولتی و نهادهای تصمیمگیرنده باید برای ابلاغ دستورالعمل و یا تصویب قوانین از نظرات تخصصی و کارشناسی فعالان صنعت روی بهره ببرند. گام بعدی حل چالش رفع تعهد ارزی برای صادرکنندگان است زیرا عرضه ارز حاصل از صادرات با نرخ نیمایی و سنایی برای تولیدکنندگان که هزینههای جانبی خود را بر اساس نرخ ارز آزاد پرداخت میکنند، توجیه اقتصادی ندارد.
اول تولید، بعد فروش
این فعال صنعت روی در پایان در خصوص آینده این صنعت خاطرنشان کرد: اگر شرایط بر همین روال ادامه یابد، به طور حتم سرنوشت اکثر واحدهای تولیدی به تعطیلی ختم خواهد شد. گفتنی است که به دلیل مصرف پایین شمش روی در کشور و عدم پرداخت مطالبات از سوی مشتریان دولتی، اکثر تولیدکنندگان محصولات خود را صادر میکنند؛ البته با توجه به اینکه عمده شمش روی تولید شده در کشور توسط صنایع گالوانیزه مصرف میشود، با افزایش تولید فولاد در ایران، میتوان به رونق بازارهای داخلی امیدوار بود اما مجددا تاکید میکنم که حیات واحدهای تولیدکننده شمش روی، در گرو تامین خاک معدنی باکیفیت است و فروش محصولات بعد از آن در اولویت قرار دارد.
انتهای پیام//