مدیرعامل شرکت پاسارگاد فلز خاورمیانه گفت: محدودیتهای گسترده در خصوص واردات باتری فرسوده از کشورهای همسایه، در کنار موانع جدی بر سر راه صادرات شمش سرب، دو چالش جدی برای صنعت سرب کشور محسوب میشوند که نه تنها امکان هرگونه توسعهای را از این صنعت گرفتهاند بلکه حیات آن را نیز به خطر انداختهاند.
مجتبی محبیخو در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: توسعه شرکتهای تولیدکننده شمش سرب در داخل کشور، به علت وجود مشکلات اساسی طی سالهای اخیر، با چالشهایی عمیق همراه بوده است. پاسارگاد فلز خاورمیانه از آن دست شرکتهایی است که علیرغم ثبت رقم ۱۰ هزار تن شمش سرب به صورت سالانه در پروانه بهرهبرداری، امکان تحقق تولید میزان مذکور را ندارد.
وی افزود: عمده دلایل مورد نظر در راستای کاهش چشمگیر تولید شمش سرب مجموعه، به کمبود مواد اولیه مورد نیاز برمیگردد. ماده اولیه مورد استفاده مجموعه، باتری فرسوده بوده که از طریق منابع داخلی و خارجی تامین میشود. به دلیل وضع قوانین جدید توسط دولت و ادامه روند شیوع ویروس کرونا، امکان دستیابی به مواد اولیه و صادرات شمش سرب، به حداقل ممکن رسیده است.
کیفیت مطلوب شمش سرب ایرانی
مدیرعامل شرکت پاسارگاد فلز خاورمیانه بیان کرد: ظرفیت و توانایی مجموعه به خصوص در زمینه تکنولوژی و تجهیزات مورد استفاده در عملیات فرآوری، نشان میدهد که تا چه اندازه امکان تولید و ایجاد ارزشافزوده وجود دارد. سیستمهای پیشرفته بهکارگیری شده در فرآیند ذوب و استحصال فلز سرب از باتری فرسوده، موجب افزایش کیفیت محصولات شرکت شده و این امکان را به وجود آورده است که در بازارهای بینالمللی، خریداران زیادی خواستار شمش سرب مجموعه پاسارگاد فلز خاورمیانه باشند.
محبیخو ادامه داد: اگر موقعیت تولید شمش سرب به گذشته برمیگشت، علاوه بر اینکه امکان ارتقای تکنولوژی ذوب باتری فرسوده و تولید شمش سرب مجموعه وجود داشت، بلکه شرایطی پدید میآمد که ضمن تحقق تبادل دانش در سطح بینالمللی، رقابتپذیری محصول نیز به بالاترین حد خود در بازار داخلی برسد.
وی تاکید کرد: کیفیت شمش سرب تولید شده در کشور نسبت به بسیاری از کشورهای جهان بالاتر است و این موضوع در خصوص درصـــد سرب موجــود در باتری فرسوده ایرانی نسبت به نمونـــه خارجــی، بیشتـــر به چشــم میخورد. با ایــن حــال، تامیــن مـــواد اولیـــه و فــروش شمــش سرب با چالشهــای متعددی همراه است کــه ایــن صنعــت را همواره از اهداف خود دور میکند.
چالش واردات باتری فرسوده
مدیرعامل شرکت پاسارگاد فلز خاورمیانه اظهار کرد: کمبود باتری فرسوده در بازار داخلی، شرایطی را به وجود آورده است که عملا امکان تامین آن وجود ندارد. به همین منظور، مهمترین گزینه برای تامین ماده اولیه، پناه بردن به واردات باتری فرسوده از کشورهای همسایه است.
محبیخو بیان کرد: در حال حاضر، امکان واردات باتری فرسوده نیز با معضلاتی مواجه است. علت اصلی آن به محدودیتهای بینالمللی ناشی از اعمال تحریمها علیه کشور برمیگردد. موضوع تحریمهای بینالمللی در بسیاری موارد، مشکلات و ضربات جدی به اقتصاد کلان و به خصوص به اقتصاد معدنی کشور وارد کرده است. با این حال، چشمانداز بخش معدنی نشان میدهد که تا چندین و چند سال، امکان رفع این محدودیتها در فضای بینالمللی وجود ندارد؛ بنابراین، تنها راه ممکن برای عبور از این چالشهای پیش رو، همگرایی و مشارکت دولت و بخش خصوصی با یکدیگر است.
وی اظهار کرد: عمده مسیرهای واردات باتری فرسوده از طریق کشورهای همسایه شامل عراق و افغانستان صورت میگیرد که در حال حاضر به دلیل شرایط ناشی از تحریمها و شیوع ویروس کرونا برای بسیاری از واحدهای معدنی، امکان واردات از این کشورها وجود ندارد.
مدیرعامل شرکت پاسارگاد فلز خاورمیانه یادآور شد: علاوهبراین وضع قوانین متعدد در حوزه تجارت به سختتر شدن شرایط برای واردات مـــواد اولیـــه و صادرات شمــش سرب انجامیـــده اســــت. بـــه طـــور کلی، در صـــورت تداوم محدودیتهای موجــود، وضعیـــت این صنعــت با بحرانهای جدیدتـــر و عمیـــقتری روبهرو خواهد شد.
محبیخو تصریح کرد: علیرغم نبود امکان واردات باتری فرسوده برای اکثریت واحدهای معدنی، شرکتهــای معــدنی انگشتشماری وجود دارند که به واردات گسترده باتــری فرسوده مشغول هستنـد. به نظر میرسد اگر نهادهای ذیربط، قصـــد برونرفــت صنعــت ســرب از وضعیت کنونی را دارند، باید بازنگری اساسی در خصوص قوانین واردات باتری فرسوده صورت دهند تا همه تولیدکنندگان از شرایط یکسان بهرهمند شوند.
وی اضافه کرد: بسیاری از افراد که به نام دلال شناخته میشوند، تحت پوشش نام یک شرکت یا برند خاص، اقدام به واردات باتری فرسوده از کشورهای منطقه میکنند. متاسفانه وضعیت این صنعت به گونهای شده است که به جای کارخانهدار، بسیاری از دلالان حاضر در بازار، مجوز واردات باتری فرسوده را در اختیار گرفتهاند و این مسئله در نوع خود بیسابقه است.
آزادسازی تجارت سرب
مدیرعامل شرکت پاسارگاد فلز خاورمیانه گفت: صادرات شمش سرب نیز وضعیتی بهتر از واردات مواد اولیه را تجربه نمیکند. واقعیـت تجارت صنعــت ســـرب در ایــــران حکایت از ایــن دارد که اگر فرآینــد واردات و صادرات به طور کامـــل آزاد و مسیـــر آن بـــرای شرکتهـــای تولیدکننده، هموار شود، علاوه بر رقابتی شدن قیمت فلز سرب در بازار داخلی، ظرفیت واقعی شرکتهای تولیدکننده نیز مشخص خواهد شد که اساسا چه شرکتهایی در ایــن شرایط، تـــوان رقابـــت در بازارهـــای بینالمللی را دارند.
محبیخـــو اذعـــان کرد: اگر واردات باتــری فرسوده و صادرات شمش سرب، آزاد شود، بسیاری از واحدهای معدنی بهخصوص مجموعه پاسارگاد فلز خاورمیانه، میتواند به استقلال کافی در زمینه تامین مواد اولیه دست یابد تا به نوعی نیازی به مساعدت نهادهای ذیربط، نداشته باشد.
لزوم حفظ حریم محیط زیست
مدیرعامل شرکت پاسارگاد فلز خاورمیانه عنوان کرد: توجه به مباحث زیستمحیطی در بخش معدن و صنایع معدنی، باید جزو اولویتهای ابتدایی واحدهای تولیدی قرار گیرد. عدم توجه به چالشهای زیستمحیطی میتواند حامل زایش رخدادهای نامتعارف و مضر در محیط پیرامون شود.
محبیخو تاکید کرد: با توجه به اهمیت موضوع محیط زیست و حفاظت از زیستبوم و حفظ ترکیب جغرافیایی کنونی، مجموعه پاسارگاد فلز خاورمیانه را به طور ویژه و کاملا تخصصی به مبانی زیستمحیطی پایبند و در راستای حفظ میراث آن، عملگراتر میکند.
وی اضافه کرد: یکی از برنامههای سازمان محیط زیست برای نظارت و کنترل شرایط تولید شرکتهای معدنی به خصوص تولیدکنندگان شمش سرب، پایش فصلی آنها است تا علاوه بر نظارت ساختاری بر چالشهای زیستمحیطی محلهای پرخطر، امنیت زیستبوم منطقه و محلههای سکونت مردم در حوالی کارخانههای معدنی تامین شود.
قیمت افسارگسیخته حملونقل سرب
مدیرعامل شرکت پاسارگاد فلز خاورمیانه تصریح کرد: یکی از دلایل افزایش هزینههای تولید در بخش معدن و صنایع معدنی، هزینه حملونقل است که به مرور و طی چند سال اخیر، روند صعودی به خود گرفته و حدود ۳۰درصد رشد را تجربه کرده است. با توجه به رکود حاکم بر اقتصاد و صنعت کشور، افزایش هزینه حملونقل مواد اولیه و محصول میتواند تولیدکنندگان را با چالشهای متعددی مواجه کند البته این امر زمینهساز شکلگیری واحدهای فرآوری در کنار معادن شده است.
باتریسازان، مشتریان اصلی هستند
مدیرعامل شرکت پاسارگاد فلز خاورمیانه تصریح کرد: عمدتا شمش سرب به واسطه کاربرد آن در صنعت باتریسازی، به شرکتهای مختلف باتریسازی در داخل کشور عرضه میشود. مجموعه پاسارگاد فلز خاورمیانه نیز به تبعیت از ایـــن جریـــان، در کنـــار وجــود محدودیتهــای گسترده برای صادرات شمش سرب، تصمیم به فروش محصولات خود به شرکتهای داخلی مصرفکننده شمش سرب گرفته است و عمده مشتریان این شرکت، باتریسازان هستند.
آزادسازی تجارت صنعت سرب
مدیرعامل شرکت پاسارگاد فلز خاورمیانه گفت: اگر واقعبینانه نگاه کنیم، صنعت سرب با بحرانهای جدی مواجه است که در آینده نمود بیشتری خواهد یافت. بقای واحدهای تولیدکننده شمش سرب، به آزادسازی تجارت در صنعت سرب وابسته بوده و تحقق این موضوع در شرایط کنونی که مرزهای کشور تحت تاثیر تحریمهای سخت و شیوع ویروس کرونا است، دشوار به نظر میرسد.