صنعت فولاد از شاخصههای اصلی رشد اقتصادی در کشورهای توسعهیافته محسوب میشود و با توجه به پتانسیلهای معدنی کشور، فولاد به عنوان یک صنعت پیشران، نقش بسزایی در ارزآوری و اشتغالزایی دارد. هدفگذاری و پیشبینی چشمانداز تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در سال ۱۴۰۴، نشان از توسعه سرمایهگذاریها در این صنعت و نقشآفرینی پررنگتر صنعت فولاد در اقتصاد ایران است. در همین راستا، فولادسازان بزرگ کشور تامین مواد اولیه مورد نیاز خود را به منظور توسعه تولید در بلندمدت در دستور کار خود قرار دادهاند. شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان با هدف تولید پایدار بخشی از مواد اولیه مورد نیاز شرکت فولاد مبارکه اصفهان و همچنین به عنوان بزرگترین واحد تولید صنعتی در شمال شرق کشور، به خوبی توانسته است در راستای تحقق این مهم حرکت کند. به همین دلیل، خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» گفتوگویی را با علی امرایی، مدیرعامل شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان تدارک دیده است که متن کامل آن را در زیر خواهید خواند:
لطفا توضیحاتی در خصوص تاریخچه فعالیت شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان بفرمایید.
شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان در سال ۱۳۹۴ تاسیس و در سال ۱۳۹۶ با بهرهبرداری از کارخانه گندلهسازی وارد مدار تولید شد. این اتفاق در حالی رخ داد که تامین مواد اولیه برای شرکت فولاد مبارکه طی مدتهای طولانی یک دغدغه جدی به شمار میآمد. مطالعات و تحقیقات گسترده، مدیران شرکت را به سمت تاسیس یک شرکت تامینکننده مواد اولیه سوق داد و در نهایت طی پژوهشهای مختلف، منطقه سنگان به دلیل مزیتهایی که داشت، انتخاب شد. هدف از تاسیس کارخانه فولاد سنگان، تامین گندله مورد نیاز شرکت فولاد مبارکه اصفهان و در راستای تولید پایدار این هلدینگ است و این شرکت به عنوان حلقه اول زنجیره فولاد شرکت مبارکه، نقش مهمی در تولید دارد. در حال حاضر شرکت فولاد سنگان دارای خطوط تولید کنسانتره سنگآهن و گندله هر کدام به ظرفیت پنج میلیون تن در سال است و بزرگترین واحد تولید صنعتی در شمال شرق کشور محسوب میشود.
ظرفیت تولید شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان چه میزان است؟
ظرفیت تولید شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان، پنج میلیون تن کنسانتره و پنج میلیون تن گندله در سال است. با توجه به نوپا بودن شرکت، تولید در سالهای نخست مطابق برنامهریزی انجام شده به خوبی صورت پذیرفت و در حال حاضر، تولید پنج میلیون تن گندله و حتی بالاتر از آن نیز برای شرکت به صورت کامل در دسترس است. تولید کارخانه کنسانتره با توجه به اینکه دو سال از تاسیس آن میگذرد، مطابق برنامهریزی انجام شده صورت میگیرد و این شرکت میتواند در آینده بسیار نزدیک با ظرفیت کامل تولید کند.
عملکرد شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان در نیمه نخست سال جاری را چگونه ارزیابی میکنید؟
در ۶ ماه ابتدایی سال جاری با وجود قطعی برق و چالشهای ناشی از آن، موفق به تولید بیش از دو میلیون و ۳۰۰ هزار تن گندله شدیم که این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل، بیش از ۱۴درصد رشد داشته است. در این مدت در سه مقطع زمانی، شرکت فولاد سنگان موفق به ثبت رکورد ماهیانه تولید گندله شد که این میزان در شهریور ماه به بیش از ۵۸۰ هزار تن رسیده است. بیشترین رشد تولید در ۶ ماه اول امسال، در تیر ماه رخ داد که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۱۰۲ درصد رشد داشته است. رکورد تولید روزانه گندله به ۲۰هزار و ۴۰۰ تن رسیده است و در حال حاضر این کارخانه ۲۳ درصد بیش از ظرفیت اسمی روزانه خود تولید میکند. با توجه به مشکلاتی که گریبانگیر صنعت فولاد کشور از جمله فولاد سنگان شده است، این شرکت توانسته ۹۵ درصد برنامه تولید گندله خود در ۶ ماه اول محقق کند و طبق برنامهریزی انجام شده تا پایان سال، موفق به تولید گندله به میزان پنج میلیون تن و حتی بالاتر از آن خواهد شد. این در حالی است که تولید گندله در سال قبل، بیش از چهار میلیون تن بود.
در حال حاضر میزان تولید کنسانتره نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰، با افزایش ۱۰۰ درصدی همراه شده است و بیشترین رشد ماهانه در خرداد ماه سال جاری، به میزان ۳۲۳ درصد نسبت به مدت زمان مشابه در سال قبل بوده است. میزان تولید کنسانتره طی ماههای اردیبهشت و تیر به ترتیب با رشد ۱۱۸ و ۱۱۴ درصدی مواجه بود و رکورد روزانه تولید کنسانتره شرکت نیز در تابستان امسال به بیش از ۱۸هزار تن رسید. شرکت فولاد سنگان در ۶ ماه اول امسال، ۸۲ درصد از برنامه پیشبینی شده تولید کنسانتره خود را محقق کرده است. در حالی که کارخانههای تولید فولاد سنگان، حدود ۴۵ روز با مشکل قطعی یا کمبود انرژی برق مواجه بودند.
ارزیابی شما از مزایای این شرکت نسبت به سایر واحدهای صنعتی فعال در این حوزه چیست؟
فولاد سنگان به دلیل نزدیکی به معادن سنگآهن سنگان و استفاده از فناوریهای روز دنیا در حوزه خردایش، انتقال و عیار بالا و همچنین کیفیت مطلوب محصولات، از شرکتهای پیشرو در حوزه تولید کنسانتره و گندله کشور به شمار میآید. این شرکت با به کارگیری دانش روز دنیا، کنسانتره و گندله مرغوبی را تولید میکند که تاثیر مهمی در کیفیت محصولات پایانی فولاد دارد. دسترسی به خطوط انتقال محصول نیز یک مزیت خوب برای این شرکت محسوب میشود. از طرفی شرکت فولاد سنگان، جزو شرکتهای برتر ایران محسوب میشود و از سوددهی سالانه خوبی برخوردار است. این امر میتواند به عنوان یک بازوی اعتباری و مالی قوی در بحث همکاریهای دو و چندجانبه به شرکت کمک کند. استفاده از فناوری فیلتراسیون روز دنیا در مباحث زیستمحیطی، صرفهجویی در مصرف آب و بازگردانی ۸۵ درصد از آب مصرفی به چرخه تولید، از دیگر مزیتهای شرکت به شمار میآید. ضمن اینکه نیروی انسانی توانمند برای هر شرکت موفق بسیار مهم است و از این نظر شرکت از یک سیستم نظاممند آموزشی و جانشینپروری استفاده میکند و مباحث علمی روز دنیا را در زمان مناسب به کارکنان خود انتقال میدهد.
شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان چه طرحهای توسعهای را در دست اقدام دارد؟
در حال حاضر طرحهای توسعهای شرکت تدوین و سرمایه مورد نظر نیز پیشبینی شده است. این طرحها آماده کلنگزنی است و طبق برنامه زمانبندی شده انجام خواهد شد. کارخانه تولید آهن اسفنجی، کارخانه کنسانتره هماتیتی، کارخانه گلولهسازی، پروژه افزایش ظرفیت تولید گندله، انباشت مکانیزه باطله و…، از جمله طرحهای توسعهای شرکت است. با افتتاح و بهرهبرداری از این طرحها، شرکت فولادسنگان از نظر بهرهوری تولید، سود سالیانه و منابع انسانی، رشد قابل ملاحظه ای خواهد داشت.