مدیر کارگاه تولیدی سورانی، تولیدکننده پروفیل آلومینیومی گفت: با توجه به تحریم و ممنوعیت واردات ماشینآلات جدید، دستگاههای چینی با افزایش هزینه چهار تا پنج برابری به دست تولیدکنندگان داخلی میرسد و از کیفیت پایینتری نسبت به نمونههای ساخت اروپا برخوردار است اما تولیدکنندگان ناچار هستند با روند فعلی به فعالیت خود ادامه دهند.
فریدون سورانی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» بیان کرد: کارگاه تولیدی سورانی فعالیت خود را با هدف تولید پروفیل آلومینیومی به ظرفیت یک هزار و ۵۰۰ تن در سال ۱۳۷۰ آغاز کرد و تا سه سال گذشته نیز با توجه به نیاز و سفارش مشتریان مشغول به فعالیت بود اما افزایش هزینههای تولید اعم از بیمه، مالیات، قیمت مواد اولیه و از سوی دیگر کاهش تقاضا برای پروفیلهای آلومینیومی در سطح بازار و همچنین عدم حمایت دولت سبب تعطیلی مجموعه شد.
وی در خصوص اخذ مالیات از واحدهای تولیدی، عنوان کرد: سازمان امور مالیاتی کشور توجهی به غیرفعال شدن مجموعههای تولیدی ندارد و تنها به دنبال اخذ مالیات از این واحدها است. این سازمان هر ساله بدون توجه به وضعیت درآمدزایی واحدهای تولیدی و میزان عرضه و تقاضای بازار، مالیات دریافتی از تولیدکنندگان را افزایش میدهد و علیرغم وجود رکود در بازار و کاهش تولید واحدهای فعال صنعتی، هیچگاه شاهد کاهش مالیات دریافتی نبودهایم. به نظر میرسد مالیات همواره روند افزایشی داشته است و هرگز شاهد کاهش اخذ مالیات از واحدهای تولیدی نخواهیم بود. به همین دلیل تولیدکنندگانی که توان پرداخت مالیات را ندارند، در تنگنای اقتصادی قرار میگیرند و در نهایت ناچار به تعطیلی و توقف فعالیت خود میشوند که این مسئله در ادامه به افزایش بیکاری و مشکلات اجتماعی منجر خواهد شد.
مدیر کارگاه تولیدی سورانی در ارتباط با نوسان قیمت ماده اولیه، مطرح کرد: از سال ۱۳۹۸ تا به امروز که ما تولید خود را متوقف کردهایم، شاهد افزایش بیش از ۵۰ درصدی قیمت مواد اولیه بودهایم. شمش آلومینیومی توسط تولیدکنندگان مطرح داخلی در بورس کالای ایران عرضه میشود و بر همین اساس مشکل چندانی در زمینه تامین مواد اولیه وجود ندارد اما از آنجایی که امکان خرید شمش در تناژ بالا و به صورت نقدی برای واحدهای کوچک تولیدی فراهم نیست، بنابراین ناچار به تامین مواد اولیه از بازار آزاد با قیمت بیشتر از بورس خواهند شد و همین امر بر عملکرد این واحدها نیز تاثیرگذار است.
افزایش قیمت بیلت آلومینیومی متاثر از بازار است
سورانی در همین راستا ادامه داد: دستمزد ساخت بیلت آلومینیومی در سال ۱۳۹۸ در حدود پنج هزار تومان بود و در حال حاضر شاهد افزایش قیمت آن در حدود ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان هستیم. رشد قیمت مواد اولیه و همچنین دستمزد ساخت بیلت، منجر به افزایش قیمت مقاطع آلومینیومی نیز شده که این مسئله در کاهش تقاضای بازار موثر است. نکته حائز اهیمت اینکه فعالان صنعت ساختوساز، مشتریان عمده محصولات آلومینیومی به ویژه پروفیل هستند و رکود حاکم بر این صنعت، در کاهش تقاضا و افت فروش تولیدات شرکتها بیتاثیر نبوده است.
وی در ارتباط با صادرات محصولات آلومینیومی به خبرنگار «فلزات آنلاین» بیان کرد: با توجه به اینکه میزان تولید ما تنها جوابگوی نیاز بازارهای داخلی بود و همچنین نرخ ارز به یکباره افزایش پیدا کرد، امکان صادرات برای ما فراهم نبود. هرچند امیدوار هستیم با آغاز به کار مجدد واحد تولیدی خود، صادرات را نیز در برنامههای مجموعه قرار دهیم و بدون شک به دنبال افزایش تولید خود خواهیم بود.
مدیر کارگاه تولیدی سورانی ضمن اشاره به رشد قیمت حاملهای انرژی، یادآور شد: قیمت حاملهای انرژی به ویژه در چند سال اخیر با افزایش چشمگیری نیز همراه بوده و تاثیر مستقیم بر رشد قیمت تمام شده محصولات تولیدی و همچنین کاهش تقاضا در بازار داشته است؛ چراکه هرچقدر بهای حاملهای انرژی افزایش یابد، تولیدکننده ناگزیر است قیمت محصولات خود را افزایش دهد و به دنبال آن مصرفکننده نهایی قادر به خرید محصول با قیمت بیشتر نخواهد بود.
سورانی با بیان اینکه افزایش قیمت شمش متاثر از بازارهای جهانی است، گفت: قیمتگذاری فلزات به ویژه فلزات غیر آهنی بر اساس بورس فلزات لندن صورت میپذیرد و بر همین اساس قیمت آلومینیوم در بازارهای داخلی، پیرو بازارهای جهانی است؛ اگرچه در حال حاضر با کاهش قیمت اکثر فلزات در بازارهای جهانی مواجه هستیم اما با توجه به نوسان نرخ دلار در داخل، کاهش چندانی در قیمت آلومینیوم رخ نداده است.
مانع جدی در واردات ماشینآلات نو
وی در پاسخ به سوال خبرنگار «فلزات آنلاین» مبنی بر اینکه مشکل عمده در واردات ماشینآلات جدید چیست، گفت: با توجه به اینکه دستگاهها و ماشینآلات مورد استفاده در واحدهای تولیدی کشور عمدتا قدیمی هستند، هزینه نگهداری زیادی را روی دوش کارفرمایان تحمیل میکنند. به همین دلیل ما در نظر داریم با شروع مجدد فعالیت خود، دستگاههای جدیدی از کشور چین وارد کنیم؛ هرچند با توجه به تحریم و ممنوعیت واردات ماشینآلات جدید، دستگاهها با افزایش هزینه چهار تا پنج برابری به دست تولیدکنندگان داخلی میرسد و از کیفیت پایینتری نسبت به نمونههای ساخت اروپا برخوردار است اما تولیدکنندگان ناچار هستند با روند فعلی به فعالیت خود ادامه دهند.
این فعال صنعت آلومینیوم در ارتباط با حمایت دولت از تولید، تصریح کرد: دولت حمایت چندانی از واحدهای تولیدی نمیکند و تلاشی برای حفظ مجموعههایی که با مشکلات مختلف در زمینه تولید روبهرو هستند، انجام نمیدهد؛ در حالی که هر واحد تولیدی که تعطیل شود، افزایش آمار بیکاری و مشکلات اقتصادی را به همراه خواهد داشت. شاید تنها حمایت دولت در این زمینه، پرداخت تسهیلات بانکی به تولیدکنندگان است که آن هم مشکلات مختص به خود را دارد و به همین دلیل ما ترجیح دادیم برای دریافت تسهیلات اقدام نکنیم. همچنین عدم توانایی دولت در تنظیم بازار و نوسانات نرخ ارز نیز از دیگر مشکلاتی است که گریبانگیر تولیدکنندگان شده است.
تاثیر مخرب کرونا بر تولید
سورانی با اشاره به تاثیر کرونا بر عملکرد واحدهای تولیدی، خاطرنشان کرد: این بیماری همهگیر که حدود سه سال پیش آغاز شد، تاثیر چندانی بر کاهش میزان تولید ما نداشت؛ چراکه تقریبا همزمان با توقف تولید ما آغاز شد اما این بیماری منحوس بر عملکرد سایر واحدهای تولیدی، خسارات جبرانناپذیری را برجای گذاشت. بخش تولید در دوران پاندمی توان، عرضه مستقیم محصولات خود را از دست داد و با افزایش مدت زمان قرنطینه خانگی برای کنترل شیوع بیماری، بسیاری از کسبوکارها تعطیل شدند و یا اقدام به تعدیل نیرو یا کاهش شیفت کاری خود کردند که این مسئله در نهایت به افت تولید و کاهش تقاضای بازار انجامید. همچنین توقف یا کاهش واردات مواد اولیه و ممنوعیت صادرات محصولات نهایی، آسیب جدی به بخش تولید زد و اقتصاد را در سراسر جهان با بحران مواجه کرد.
وی در پایان ضمن اشاره به تلاش برای آغاز مجدد فعالیت این واحد تولیدی، یادآور شد: مشکلات پیش روی ما برای شروع فعالیت مجدد مجموعه فراوان است که از جمله آنها میتوان به افزایش دستمزد کارگران، هزینه بیمه و قیمت مواد اولیه اشاره کرد. امیدوار هستیم با فائق آمدن بر مشکلات و کنترل نوسانات بازار توسط دولت، به زودی شاهد از سرگیری فعالیت مجموعه باشیم.