بازار آلومینیوم در روزهای ابتدایی سال ۲۰۲۴ با افزایش قیمت این فلز پایه آغاز شد؛ چراکه حجم فروش و صادرات برخی شرکتهای تولیدی در برخی نقاط جهان طی سه ماهه چهارم ۲۰۲۳ با کاهش همراه شده بود. شرکت «Norsk Hydro» در نتایج مالی سه ماهه چهارم ۲۰۲۳ خود اعلام کرد که به دلیل عمکلرد ضعیف در برخی از بازارهای بینالمللی، درآمد این شرکت کاهش یافته است. از سوی دیگر، قیمت آلومینیوم در بورسهای کالایی ثبات نسبی را در سال ۲۰۲۴ تجربه کرد که این مسئله در تضاد با وضعیت قیمت این فلز در بازار فیزیکی در سال مذکور بود.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و بهنقل از موسسه «Metal Miner»، محمولههای آلومینیوم در بازار طی سه ماهه نخست ۲۰۲۴ اکثرا با قیمتهایی که در سه ماهه پایانی سال ۲۰۲۳ برای آنها تعیین شده بود، مورد معامله قرار گرفتند. شرکتهای «Reliance» و «Ryerson» در گزارشی اعلام کردند که حجم عرضه محمولههای آلومینیومی در بازار طی سه ماهه ابتدایی سال ۲۰۲۴ در مقایسه با سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۳ رشد را تجربه کرده است.
طبق بررسیهای انجام شده از وضعیت بازار، علیرغم وضعیت نسبتا با ثبات قیمت این فلز در سه ماهه نخست ۲۰۲۴، بازار جهانی آلومینیوم چندین رویداد مهم را تجربه کرد. در اوایل سال ۲۰۲۴ اختلال ایجاد شده در دریای سرخ، افزایش نرخ حملونقل محمولههای باری از طریق این آبراهه را به دنبال داشت که البته تاثیر منفی آن فراتر از بازار آلومینیوم بود. با این وجود، وضعیت ایجاد شده در دریای سرخ بر قیمت حمل محمولههای صادراتی آلومینیومی تاثیر گذاشت.
اختلالات ایجاد شده در دریای سرخ اگرچه تاثیر چندانی بر قیمتها در بازار آلومینیوم طی سه ماهه ابتدایی سال ۲۰۲۴ نداشت اما به دلیل کاهش حجم صادرات این فلز در مقیاس جهانی از طریق این آبراهه، ایالات متحده آمریکا یکی از سه تولیدکننده اصلی آلومینیوم خود به نام شرکت «magnitude 7» که تخمین زده میشود ۳۰ درصد از ظرفیت آلومینیوم اولیه داخلی این کشور را به خود اختصاص میدهد، از دست داد. از این رو، این شرکت فعالیت خود را به دلایل شرایط نابسامان ایجاد شده در بازار جهانی آلومینیوم متوقف کرد.
با تعطیلی شرکت مذکور، تنها دو تولیدکننده اصلی آلومینیوم در ایالات متحده آمریکا به نامهای «Alcoa» و «Century Aluminium» که در مجموع چهار واحد ذوب آلومینیوم دارند، در حال حاضر مشغول فعالیت هستند. با پایان یافتن دوره خشکسالی در چین که تا ماه آوریل ۲۰۲۴ ادامه داشت، ظرفیت تولید آلومینیوم در این کشور افزایش را تجربه کرد که البته تاثیری ملموس در قیمت این فلز در بازار جهانی نداشت.
وضعیت قیمت آلومینیوم در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۴
در پایان سه ماهه اول ۲۰۲۴، قیمت آلومینیوم به همراه قیمت سایر فلزات اساسی روندی افزایشی به خود گرفت. با افزایش حضور معاملهگران موقعیتهای فروش در بازار بورس کالایی، قیمت فلز آلومینیوم در طول سه ماهه دوم روندی صعودی را به ثبت رساند و در اواخر ماه می سال مذکور از بیشترین قیمت ثبت شده برای این فلز در سال ۲۰۲۳ فراتر رفت. این افزایش قیمتها در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۴ با واقعیت بازار این فلز در بازه زمانی اعلام شده در مغایرت کامل قرار داشت. در همین رابطه، شرکتهای «Reliance» و «Ryerson» در گزارشی اعلام کردند که قیمت فروش و حجم صادرات محمولههای آلومینیومی طی سه ماهه دوم ۲۰۲۴ و حتی در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۳ کاهش را تجربه کرد. همچنین قیمت آلومینیوم در روز ۲۹ می ۲۰۲۴ به بالاترین سطح خود از ماه ژوئن ۲۰۲۲ رسید.
این افزایش قیمت در حالی اتفاق افتاد که قیمت مس در چند روز پیش از تاریخ اعلام شده روند صعودی چشمگیری را به ثبت رسانده بود. از سوی دیگر، شرکت «Trafigura» حجم قابلتوجهی از محمولههای آلومینیومی خریداری شده خود را به انبارهای بورس «LME» تحویل داد.
نوسانات قیمت سه ماهه آلومینیوم از ژانویه ۲۰۲۲ تا ژانویه ۲۰۲۵
با وضع تعرفههای وارداتی جدید بر روی محمولههای آلومینیومی چینی توسط دولت بایدن در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۴، حجم معاملات این فلز در بازار افزایش پیدا کرد. در همین راستا، طبق بند ۲۳۲ از قانون تجارت آزاد آمریکا، تعرفههای وارداتی محمولههای آلومینیومی چینی به این کشور با هدف کاهش وضعیت مازراد عرضه آلومینیوم در چین از ۷٫۵ درصد به ۲۵ درصد افزایش یافت. ناگفته نماند علیرغم افزایش تعرفههای واردات از سوی دولت آمریکا، ظرفیت تولید این فلز در چین طی سه ماه دوم ۲۰۲۴ روند صعودی خود را حفظ کرد.
وضعیت حجم ذخایر انبارهای آلومینیوم بورس «LME»
وضعیت قیمت آلومینیوم در سه ماهه سوم ۲۰۲۴
سه ماهه سوم سال ۲۰۲۴ با کاهش قیمت آلومینیوم آغاز شد. قیمت این فلز در اواخر ماه جولای ۲۰۲۴ روندی نزولی به خود گرفت و به دنبال آن در ماههای بعد نیز این روند تداوم داشت. کاهش نرخ بهره بانکی از سوی فدرال رزرو آمریکا که از سال ۲۰۲۰ برای اولین بار بود اتفاق میافتاد و همچنین ارائه بسته حمایتی اقتصادی دولت چین در کنار انتشار خبر اعتصاب قریبالوقوع کارکنان برخی بنادر آمریکا باعث شد قیمت آلومینیوم نوساناتی را در سه ماه سوم ۲۰۲۴ تجربه کند.
با وجود جهش قیمت آلومینیوم در بورسهای کالایی، حجم تقاضا برای این فلز از سوی توزیعکنندگان عمده این فلز با کاهش همراه بود. شرکتهای «Reliance» و «Ryerson» طی گزارشی دیگر اعلام کردند که حجم عرضه و میانگین قیمت فروش محمولههای آلومینیومی در سه ماهه سوم ۲۰۲۴ نسبت به سه ماهه سوم ۲۰۲۳ به دلیل کاهش حجم تقاضای مصرفکننده روندی نزولی را به ثبت رساند.
در سه ماهه مذکور، دولت بایدن تعرفه ۱۰ درصدی بر واردات محمولههای آلومینیومی که فرایند ذوب و ریختهگری آنها در مکزیک انجام نشده بود، وضع کرد. این اقدام به سبب جلوگیری از سوء استفاده چین از مکزیک به عنوان درب پشتی با هدف دور تحریم زدن تعرفههای وارداتی وضع شده بر روی محمولههای آلومینیومی تولید شده در چین که طی سه ماهه دوم ۲۰۲۴ وضع شده بود، انجام پذیرفت. اگرچه وضع تعرفه ۱۰ درصدی بر واردات محمولههای آلومینیومی مکزیک هیچ تاثیر معناداری بر میزان واردات این فلز از مبدا مکزیک به مقصد آمریکا در ماههای بعد نداشت اما موجب افزایش تنشهای تجاری آمریکا و چین شد.
وضعیت قیمت آلومینیوم در سه ماهه چهارم ۲۰۲۴
قیمت آلومینیوم در اوایل سه ماهه چهارم ۲۰۲۴ روندی افزایشی را در پیش گرفت اما این روند افزایشی به اندازه رشد قیمت این فلز در سه ماهه دوم سال مذکور نبود. علاوهبراین، اعتصاب کارکنان برخی بنادر آمریکا تنها پس از سه روز به پایان رسید؛ البته این اعتصاب هیچ اختلال قابلتوجهی در روند عرضه آلومینیوم در بازارهای بینالمللی ایجاد نکرد. اگرچه قیمت این فلز در سه ماهه پایانی سال عملا بیشتر در وضعیت نوسانی قرار داشت اما در هفتههای پایانی ماه دسامبر ۲۰۲۴، بیشتر روندی نزولی را به ثبت رساند.
ناگفته نماند تصمیم دولت چین مبنی بر لغو پرداخت یارانههای صادراتی ۱۳ درصدی برای محمولههای آلومینیومی و برخی کالاهای دیگر و همچنین افزایش قیمت آلومینا موجب شد قیمت این فلز پایه روندی افزایشی را تجربه کند. با این حال، باید منتظر ماند و دید که آیا لغو پرداخت یارانههای صادراتی چین باعث کاهش قیمت آلومینیوم این کشور در راستای حفظ تقاضای صادراتی میشود یا افزایش قیمتها برای مصرفکنندگان نهایی را به دنبال خواهد داشت.
طبق گزارشهای ارائه شده از سوی کمرگ چین، حجم صادرات آلومینیوم این کشور در سال ۲۰۲۴ تا قبل از پایان لغو پرداخت یارانههای صادراتی در روز اول دسامبر ۲۰۲۴، به بالاترین سطح خود از سال ۲۰۲۲ رسید و حتی در ماه نوامبر ۳۷ درصد افزایش یافت.
از سوی دیگر، قیمت آلومینا تا اواخر ماه دسامبر ۲۰۲۴ پس از ایجاد اختلالات متعدد در روند عرضه آن (از جمله توقف صادرات از کشور گینه)، به روند افزایشی خود ادامه داد. اگرچه روند افزایش قیمت آلومینا لزوما به این معنی نیست که اتفاق مذکور موجب افزایش قیمت آلومینیوم میشود. با این وجود، کاهش حجم عرضه آلومینا باعث افت حاشیه سود تولیدکنندگان آلومینیوم و حتی بعضا کاهش ظرفیت تولید آنها خواهد شد.
انتهای پیام//