بهروز آرینتبار در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: تنها محصول ما، آجرهای نسوز شاموتی است که ماده اولیه آن، خاک رس بوده و از اکسید سیلیسیوم و اکسید آلومینیوم در ساخت آن استفاده میشود. آجرهای شاموتی، دارای کاربردهای گستردهای هستند و انواع مختلفی از آنها وجود دارد که براساس روش شکل دهی و خواص، تقسیمبندی میشوند.
وی افزود: آجرهای شاموتی براساس روش تولید، به سه دسته پرس پلاستیک، پرس نیمه خشک و پرس خشک تقسیم میشوند. ساخت آجرهای شاموتی، با خرد کردن و دانهبندی شاموت شروع و سپس با خاک رس مخلوط شده و به آن آب اضافه میشود تا به شکل ملات در بیاید و قابل شکلگیری باشد.
مدیر کارخانه آجر نسوز آرینتبار در ادامه شرح داد: با توجه به درصد خاک رس و آب، پروسههای خشک کردن ویژهای مورد نیاز است. فرآیند پخت، معمولا در کورههای تونلی در محدوده دمایی بین ۱۲۵۰ تا ۱۵۰۰ درجه انجام میشود. شکلهای ویژه، معمولا در کورههای جداگانه پخت میشود.
آرینتبار در خصوص چگونگی سنجش کیفی آجرهای شاموتی، اذعان کرد: شکلگیری آجرها بسته به نوع پخت آنها است؛ یعنی ممکن است براساس پختی که دارند دارای پستی و بلندی باشند یا به اصطلاح از ابعاد استاندارد خارج شوند. مقدار خاک رسی که در ماده اولیه تولید آجر بهکار میرود تاثیر مستقیم بر کیفیت ظاهری آن دارد. آجرهای پخته شده، بسته به روش شکلدهی، نوسانات مشخصی در ابعادشان دارند و متورم شدن و تاب برداشتگی پیدا میکنند. این عیوب، با کم شدن مقدار رس، کمتر خواهد شد. در آجرهای شاموتی بعد از پخت، فاز مولایت، کریستو بالیت و فاز شیشهای به وجود میآید که این فازها تعیینکننده خواص آجرهای شاموتی هستند.
این تولیدکننده آجرنسوز در خصوص عمر مفید محصولات نسوز، تصریح کرد: عمر مفید آجرهای نسوز، بستگی به شرایط محیطی محل مصرفی آنها دارد و تا زمانی که در معرض شوک حرارتی قرار نگیرند، قابل استفاده هستند. برخی از صنایع فولاد، از نسوزهای یک بار مصرف استفاده میکنند که بعد از هر مرحله تولید، باید تعویض شوند. تعویض یا نصب آجرهای نسوز، معمولا به عهده کارخانه مصرفکننده است.
وی با ابراز تاسف از وضعیت اقتصادی ایران، اذعان کرد: با پیشرفت صنعت و افزایش توقع صنایع ریختهگری از محصولات نسوز، این نیاز احساس شد که باید از کورهها و پرسهای مدرنتر استفاده کنیم اما به دلیل شرایط اقتصادی موجود و کاهش سفارشها، کارخانه با مشکل شدید مالی مواجه شد و در حال حاضر، فعالیت آن متوقف است. علی رغم اینکه، تمام تجهیزات و مواد اولیه ما برای تولید آجرهای نسوز شاموتی از داخل کشور تامین میشد و با معضلات ارزی در واردات مواجه نبودیم اما مشکلات اقتصادی داخلی، گریبانگیر ما شد.
انتهای پیام//