مدیر کارخانه شرکت نورد و لوله سمنان گفت: در سالهای گذشته ورقهای رنگی بیکیفیت و ارزانقیمت چینی بازار کشور ما را تصاحب کرده بود اما با اعمال تحریمها، افزایش نرخ ارز و کاهش واردات، تمایل مصرفکنندگان برای استفاده از ورق رنگی تولید داخلی افزایش یافت و همین امر موجب افزایش میزان تولید شرکتها شد.
سعید پیوندی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» در خصوص توانایی شرکت نورد و لوله سمنان در تولید ورق رنگی، اظهار داشت: ظرفیت تولید ورق رنگی در این شرکت حدود ۱۰۰ هزار تن در سال است که با توجه به شرایط اقتصادی نامطلوب و مشکلات تامین مواد اولیه، تنها نیمی از ظرفیت آن یعنی حدود ۵۰ هزار تن در سال فعال است. با این حال، در برخی مواقع ممکن است این میزان با توجه به شرایط بازار و سفارشهای دریافتی افزایش یا کاهش یابد.
وی افزود: ماده اولیه تولید ورق رنگی، ورق گالوانیزه و رنگ مخصوص است. ناگفته نماند که ورق گالوانیزه نیز در شرکت نورد و لوله سمنان تولید میشود و از این نظر تامین مواد اولیه تولید ورق رنگی در بخش دیگری از کارخانه صورت میگیرد.
مدیر کارخانه شرکت نورد و لوله سمنان در تشریح فرآیند تولید ورق رنگی، عنوان کرد: ورق گالوانیزه پس از تولید در بخش دیگری از کارخانه، وارد مرحله شستوشو شده که در آن سطح ورق به طور کامل با مواد شوینده خاص شسته و آماده مراحل بعدی میشود. سپس ورق به بخش رنگ انتقال مییابد و رنگآمیزی دلخواه با توجه به سفارش مشتریان صورت میگیرد و ورق رنگ شده خام به بخش کوره منتقل میشود. در این مرحله، پخت رنگ ورق اتفاق میافتد و پس از آن، ورق آماده عرضه به بازار است.
پیوندی با اشاره به توانایی شرکت نورد و لوله سمنان در تولید انواع ورق رنگی، بیان کرد: خوشبختانه پتانسیل خوبی در شرکت وجود دارد و میتوانیم ورقهای رنگی با ضخامت ۰٫۲۵ تا ۱٫۲۵ میلیمتر را تولید کنیم. ضمن اینکه قادر به تولید عرضهای مختلفی از ۶۵۰ تا یک هزار و ۲۵۰ میلیمتر هستیم. گفتنی است که متناسب با نیاز بازار و سفارش دریافتی، رنگ ورقها تغییر میکند.
وی با بیان اینکه عمده ورق نورد و لوله سمنان در بازار آزاد به فروش میرسد، تصریح کرد: بیشترین مصرف ورقهای رنگی شرکت در بخش ساختمانی و صنعتی است و در حال حاضر، بسیاری از سولههای صنعتی و همچنین سقف تعداد زیادی از ویلاها در شمال کشور با ورق رنگی ساخته میشود. مشتریان نیز ورق نورد و لوله سمنان را از توزیعکنندگان کشور به ویژه فروشندگان در تهران تامین میکنند.
مدیر کارخانه شرکت نورد و لوله سمنان با گریزی به گذشته، در مورد مهمترین چالشهای پیش روی تولیدکنندگان ورق رنگی، اظهار کرد: در سالهای نه چندان دور، ورق رنگی چینی در بازار کشور فراوان بود و باعث شده بود تا تولیدکنندگان از این وضعیت صدمه زیادی ببینند. ورقهای رنگی چینی کیفیت کمتری داشت و با پوشش رنگ و حتی گالوانیزه کمتر در سطح ورق، با قیمت ارزانتری به ایران وارد و در بازار عرضه میشد. این امر، رقابت را برای تولیدکنندگان داخلی سخت کرده بود اما در حال حاضر این مشکل با کاهش واردات تا حدودی برطرف شده است.
پیوندی با تاکید بر بهبود شرایط تولید بعد از کاهش واردات، خاطرنشان کرد: اخیرا تمامی ورقهای رنگی شرکت به فروش رفت و در واقع تمامی موجودی انبار شرکت نورد و لوله سمنان به دست مشتریان رسید. این امر نشان میدهد که قطع واردات میتواند به افزایش تقاضا برای تولید داخلی کمک بسیاری کند و در این صورت، کالاهای بیکیفیت چینی دیگر در کشور جایگاهی نخواهند داشت.
وی اضافه کرد: مشکل کنونی تولید ورق رنگی، گران بودن رنگ است و تولیدکنندگان رنگ نیز با توجه به مشکلات اقتصادی به ویژه تحریمها، دشواری واردات مواد اولیه را علت گرانی رنگ میدانند که البته به نظر میرسد تا حدودی حق با آنها باشد.
مدیر کارخانه شرکت نورد و لوله سمنان بازار مصرف را مهمترین چالش کنونی تولید ورق رنگی دانست و عنوان کرد: با توجه به اینکه کشور ما در رکود اقتصادی قرار دارد و بخشهای مسکن و صنعت با معضلات متعددی دست و پنجه نرم میکنند، بازار ورق رنگی نیز به عنوان یکی از مهمترین تامینکنندگان این دو بخش با اختلال مواجه شده است. با این وجود، کاهش واردات و ترغیب مصرفکنندگان به استفاده از تولیدات داخلی اندکی از فضای رکود کاسته است.
پیوندی خاطرنشان کرد: تحریمها در صنعت فولاد سبب خیر شدهاند. در حال حاضر، شرکت نورد و لوله سمنان دو خط تولید ورق گالوانیزه و یک خط تولید ورق رنگی در اختیار دارد. خوشبختانه با وجود تحریمها دو خط گالوانیزه شرکت با ظرفیت بالایی مشغول به تولید هستند. ظرفیت اسمی شرکت ۳۹۰ هزار تن ورق گالوانیزه در سال است که در حال حاضر میتوانیم ۲۵۰ هزار تن در سال تولید داشته باشیم. از این میزان، حدود ۵۰ هزار تن به خط تولید ورق رنگی انتقال مییابد.
وی در پایان چالش عمده شرکت نورد و لوله سمنان را تامین مواد اولیه اعلام و تاکید کرد: با توجه به اینکه بخش عمدهای از مواد اولیه از فولاد مبارکه تامین میشود، انتظار داریم این شرکت سهمیه بیشتری را به ما اختصاص دهد تا بتوانیم تولید پایدار و مستمری داشته باشیم. در حال حاضر، بخشی از تولیدات ما به سمت محصولات کارمزدی رفته که علت این موضوع نیز آن است که دیگر نمیتوانیم ورق را به صورت پایدار تامین کنیم و به همین دلیل به صورت کارمزدی، روی ورقها خدمات انجام میدهیم.
انتهای پیام//