مدیرعامل شرکت مسباره کاوه گفت: دو سال گذشته با شروع نوسانات نرخ ارز و با توجه به قیمت غیر واقعی دلار، صادرات کشور با مشکلاتی مواجه شده است؛ با اینکه صادرات ضایعات مس ممنوع است، صادرکنندگان شکل ضایعات را تغییر میدهند و با این ترفند آنها را از کشور خارج میکنند که این امر در برخی از کشورها همچون عراق حکمی برابر با اعدام دارد.
احسان رحمانی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی « فلزات آنلاین»، در ارتباط با فرآیند تولید مفتول، اظهار داشت: ما برای تولید مفتول، از کاتد بهعنوان مواد اولیه استفاده میکنیم، در مجموعه ما از روش آپکست بدین منظور استفاده میشود، در این روش نیازی به مواد مصرفی وجود ندارد ما فقط برای اینکه اکسیژن حاصل از سوختن را بگیریم سطح مس را با ذغال میپوشانیم تا اکسیژن وارد مس نشود، بدین منظور از ذغال مصنوعی با نام پودر گرافیتی یا فلک استفاده میکنیم.
وی درخصوص میزان ضایعات خط تولید، عنوان کرد: بهصورت کلی تولید یک تن مفتول ۱ تا ۵ درصد ضایعات ایجاد میکند که از این بین کاتد با زیر ۱ درصد کمترین سهم و سیملاکی به دلیل لاک یا کاغذ آن با سهم ۱۰ تا ۱۵ درصد بیشترین مقدار ضایعات را بوجود میآورد. برای تولید مفتول میتوان هم از کاتد و هم از ضایعات استفاده کرد که استفاده از کاتد راحتتر است اما قیمت نهایی تولید محصول بیشتر خواهد بود. برای تولید مفتول از ضایعات، باید از تکنولوژی مربوطه استفاده کرد، تصفیه تاثیر بسزایی در کیفیت کاتد در این روش دارد که اگر تصفیه خوبی صورت گیرد مفتول باکیفیتی را میتوان تولید کرد؛ در مجموعه ما عمدتا از ضایعات خط تولید استفاده میشود البته در پارهای مواقع ضایعات سیم و کابل برقی را نیز خریداری کرده و در مجموعه توسط یک تکنولوژی خاص تفکیک میکنیم.
مدیر عامل شرکت مسباره کاوه در ادامه اذعان کرد: جهت تفکیک روکش از سیم، در جهت حفظ محیطزیست از دستگاهی استفاده میکنیم که در مقایسه با روش سوزاندن آلایندگی ندارد، پس از تفکیک روکش را به عنوان ضایعات به صنایع مصرفکننده میفروشیم و از مس تفکیک شده نیز در کارخانه استفاده میکنیم.
رحمانی در پاسخ به این سوال که با توجه به نوسانات ارز چه مقدار مفتول در انبار ذخیره میکنید، بیان کرد: ما در کارخانه مفتول را انبار نکرده بلکه کالاهای تولید روتین را براساس نیاز و سفارش مشتری ذخیره میکنیم، بهعنوان مثال ما برای فروش به صنعت تابلوسازی ۲۰ سایز تسمه مختلف در انبار داریم که با توجه به نیاز خریدار در اختیار آنها قرار میدهیم. عموما ۱۰ تن محصول انبار میکنیم.
وی افزود: ما دو سبد کالا داریم که شامل تسمه مسی و هادیهای مسی است. برای تولید تسمه مسی از مفتول سایز ۱۶،۱۲و ۲۰ میلیمتر و دستگاهی به نام کانفرود که عمل اکسترود را انجام میدهد، استفاده میکنیم که از این محصول عموما صنایع تولیدکننده ترانسفورماتور استفاده میکنند. دیگر مصرفکننده این تسمهها تولیدکنندگان تابلو برق هستند. برای مناطق شرجی این تسمهها باید الکترولیز و قلع اندود شوند. سبد کالای دوم هادیهای مسی هستند که از مفتول ۸ میلیمتر ساخته میشود. چند مرحله کشش و تابیدگی روی آن اعمال میگردد و هادیهای افشان، نیمه افشان و هادی مفتولی تولید میکنیم و سپس این هادیها برای روکش شدن به کارخانه کابلسازی منتقل میشود.
مدیرعامل شرکت مسباره کاوه درخصوص سایر محصولات تولیدی کارخانه، اذعان کرد: ما لوله مسی تولید نمیکنیم ولی برای تولید انواع مقاطع مسی هیچ محدودیتی نداریم. اگر مسئله هدایت و رسانایی مهم باشد قطعا از کاتد استفاده میکنیم، بهطور مثال برای تولیدتسمههای مورد استفاده در صنعت تولید ترانسفورماتور فقط باید از کاتد استفاده کرد اما برای تولید انواع ظروف مسی یا بهطور کلی صنایع دستی که اتفاقا در سالهای اخیر نیز رونق خوبی داشته است، ضایعات نقش پررنگی دارند.
رحمانی درخصوص نحوه قیمتگذاری محصولات مسی، خاطر نشان کرد: برای هر نوع محصول اجرت مشخصی وجود دارد که با توجه به نوع مواد اولیه مصرفی قیمت آن افزایش یا کاهش مییابد، قیمت نهایی محصولات بستگی زیادی به نوع مواد اولیه آن( کاتد و ضایعات) دارد.
وی با بیان تاثیر دو نرخی بودن قیمت ارز بر سود حاصل از صادرات، تصریح کرد: سال گذشته نوسانات ارزی نداشتیم بلکه جهش بزرگ ارزی داشتیم. دو سال گذشته با توجه به غیر واقعی نرخ دلار صادرات کشور دچار مشکل عدیدهای شد بهطوریکه شکل ضایعات تولیدی را تغییر میدادند و بدون ایجاد ارزش افزوده به عنوان محصول تولیدی به کشورهای دیگر صادر میکردند، در حالیکه در برخی از کشورهایی همچون عراق ضایعات جزو سرمایه ملی کشور حساب میشود و صادرات آن حکمی برابر با مرگ دارد.
مدیرعامل شرکت مسباره کاوه در ادامه گفت: افزایش قیمت جهانی مس بر میزان فروش ما تاثیر میگذارد و با افزایش قیمت جهانی این فلز، بسیاری از مصرفکنندگان به سمت استفاده ازآلومینیوم رفتهاند. در کابلهای کم ولتاژ، آلومینیوم کاملا جای مس را گرفته ولی برای کابلهای با ولتاژ متوسط و بالا آلومینیوم کارایی کمتری دارد که به همین منظور تولیدکننده اگر بخواهد همان میزان ولتاژ را داشته باشد باید از آلومینیوم با سطح مقطع ۲ یا ۳ برابر مس استفاده کند. بدین منظور از آلیاژسازی نیز میتوان بهره جست که ما در شهرکرد اولین خط انتقال را با نام خوزستان آلوم، تا دو ماه دیگر، به بهرهبرداری خواهیم رساند.
رحمانی با اشاره به اینکه در ایران معادن مس فراوانی وجود دارد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر کمبود مواد اولیه نداریم ولی به دلیل دو نرخی بودن دلار تقاضای کاذبی در بازار وجود دارد که سبب شده میزان تقاضا دو یا سه برابر عرضه باشد اما در حالت عادی بین عرضه و تقاضا تعادل برقرار است.
انتهای پیام//