بهرام شکوری در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، در خصوص وضعیـت سرب و روی کشور، اظهار داشـت: بحث سرب و روی در معادن بسیار مهم است و در حال حاضر بسیاری از معادن کوچک ما در حال اکتشاف هستند و به نوعی امکان فرآوری برای آنها وجود دارد. در واقع حدود ۳.۹۸ درصد معادن کشور را کوچک و متوسطها تشکیل میدهند. این معادن تا حدود ۸۵ درصد اشتغال در این بخش را بر عهده دارند؛ بنابراین وجود این بخش باعث بقای صنعت سرب و روی در کشور میشود.
وی در رابطه با تراز معادن سرب و روی ایران در جهان، تاکید کرد: ما نباید خودمان را در این زمینه دست کم بگیریم. واقعیت این است که ما در صنعت سرب و روی دنیا، حرفهای مهم و اساسی برای گفتن داریم. در چند دهه اخیر با وجود معدنی همچون معدن انگوران که به لحاظ ذخایر و عیار در دنیا بهترین بود، اعتبار سرب و روی ما جهانی شد.
سرب و روی ایران بر قلههای جهانی
مدیرعامل معدنی و راهسازی مبین، ادامه داد: با اینکه ذخایر معدن انگوران در حال پایان یافتن است اما با وجود معدن بزرگ مهدیآباد، حتما خواهیم توانست بازار سرب و روی جهان را تحت تاثیر و در مواردی تسخیر کنیم. بنابراین سرب و روی ایران از هر جنبهای بر قلههای جهانی قرار خواهد گرفت.
شکوری با اشاره به تغییر استراتژیک در معدن مهدیآباد، اضافه کرد: اگر تغییر در نوع نگاه حاکمیت معدنی نسبت به معدن مهدیآباد ایجاد نمیشد، مطمئن باشید این معدن همچنان بلاتکلیف بود. در واقع اکتشافات این معدن حدود ۶۰ سال پیش جهت بهرهبرداری انجام شده بود و با مساعدت مسئولان، امروزه در حال نشان دادن ظرفیتهای خود است.
انتقال مدیریت مهدیآباد از طریق مزایده
وی، با اشـاره به فراخوان دولت برای مزایده پروژه مهدیآباد، اظهار داشت: سال ۱۳۹۵ فراخوانی را برای مهدیآباد منتشر کردند که ذیل آن تعریف شده بود که به جای اینکه دولت، مالکیت معدن را واگذار کند، مدیریت را انتقال میداد. بنابراین در این فراخوان سرمایهگذاران بخش خصوصی ورود پیدا کردند و شرکت ما به همراه چهار شرکت دیگر (آریا جنوب، انجمن سرب و روی ایران، مس مسکنی و کاهنربا) ذیل یک کنسرسیوم، برنده این مزایده شد. در حال حاضر هر پنج شرکت به طور جدی به مدت ۲۵ سال بهرهبرداری از معدن را بر عهده خواهند داشت.
مدیرعامل معدنی و راهسازی مبین، در رابطه با این سوال که پس از پایان یافتن فاز اول این پروژه، تقسیم سود میان سرمایهگذاران و دولت چگونه خواهد بود، اضافه کرد: همه این فرآیندها محاسبه و به تایید همه اعضا مشارکتکننده در این پروژه رسیده است. بنابراین طبق یک فرمولی، بخشی از سود این پروژه به دولت تعلق خواهد گرفت و شرکای دیگر هم در این زمینه و بر اساس اندازه سرمایهای که وارد پروژه کردهاند، سود خود را دریافت خواهند کرد.
شکوری درباره گام اول چشمانداز این پروژه، یادآور شد: گام اول ما تاسیس کارخانه ۸۰۰ هزار تنی کنسانتره سرب و روی است که همزمان استحصال مواد در اولویت آن خواهد بود.
وی ادامه داد: بهرهبرداری معدن مهدیآباد در فاز اول، شامل تولید ۸۰۰ هزار تن کنسانتره سرب و روی خواهد بود که به چهار واحد تولید ۲۰۰ هزار تنی کنسانتره تقسیم میشود.
راهاندازی فاز اول در اواخر سال ۱۳۹۹
مدیرعامل معدنی و راهسازی مبین، در مورد ارتباط راهاندازی معدن مهدیآباد با صنایع پاییندستی، اشاره کرد: صنایع پایین دستی مهمترین حلقه اتصال زنجیره تولید در مهدیآباد است. تولیدات پروژه بزرگ مهدیآباد به راحتی میتواند صنایع پاییندستی را سیراب کند و از طریق آن، نظم و ثباتی به بازار بدهد.
شکوری با تاکید بر ورود برخی از تجهیزات مهدیآباد به کشور، تصریح کرد: سنگشکنها و آسیابها از کشور آلمان خریداری شده است. در واقع ۹۰ درصد تجهیزات در گمرک جمهوری اسلامی ایران ترخیص و وارد معدن شده و بخشی هم همچنان در حال ترخیص است.
وی ادامه داد: برای بخش تکنولوژی و راهاندازی فلوتاسیون با یک شرکت هندی قرارداد منعقد شده است و مراحل ساخت آن نیز در حال انجام است. در نظر داریم که تا اواخر سال آینده، کارخانه را رسما افتتاح کنیم.
شکوری در خصوص مسائل زیستمحیطی، بیان کرد: به لحاظ محیط زیستی، مشکل خاصی در آنجا وجود ندارد؛ ما همزمان با رعایت مسائل محیط زیستی و حفظ حیاتوحش برخی از موجودات نادر، توانستیم فعالیتهای معدنکاری خود را انجام دهیم. بنابراین برنامه ما از همان ابتدا حافظ سلامت محیط زیست و حیات وحش آنجا بود و در این زمینه نیز، گامهای مهم و جدی را برداشتهایم و خواهیم برداشت.