مدیرعامل شرکت صانع دیرگداز آذربایجان، تولیدکننده جرمهای نسوز گانینگ گفت: با توجه به اینکه صنایع مصرفکننده نسوز همچون فولاد با روند رو به رشدی طی چند سال اخیر همراه شدهاند، بنابراین تولیدکنندگان نسوز نیز فارغ از معضلات کنونی همچون عدم تامین پایدار برق و گاز پای در مسیر توسعه و رشد تولید نهادهاند و به نتایج خوبی نیز در این راستا دست یافتهاند.
مهدی یوسفزاده بیرق در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» بیان کرد: حدود دو دهه از آغاز فعالیت شرکت صانع دیرگداز آذربایجان در زمینه تولید فرآوردههای نسوز در شهرک صنعتی شهید سلیمی تبریز میگذرد و هماکنون ما یکی از تامینکنندگان جرمهای ویژه مورد نیاز صنایع مختلف همچون سیمان، فولاد، پتروشیمی و پالایشگاهی هستیم. جرمهای نسوز گانینگ «Refractory Gunning Mix»، بخش عمده تولیدات مجموعه را شامل میشود که در اختیار بیش از ۸۰ درصد تولیدکنندگان سیمان کشور و شرکتهای مطرح فولادی نظیر فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و ذوب آهن قرار میگیرد. لازم به ذکر است که ما به عنوان نخستین شرکت داخلی، موفق به طراحی، نصب و راهاندازی خط تولید جرمهای گانینگ شدهایم و با افتخار این محصول را در اختیار مشتریان خود قرار میدهیم.
وی در خصوص کاربرد جرمهای گانینگ (RGM)، عنوان کرد: جرمهای نسوز گانینگ شامل خاکهای سیلیسی، اسپینل، افزودنیها و روانکنندهها است که از آن برای نسوزکاری کورههای بزرگ و همچنین دیواره و سقف کورههای بلند استفاده میشود.
مدیرعامل شرکت صانع دیرگداز آذربایجان در ادامه به چالشهای موجود در صنعت نسوز اشاره کرد و افزود: تامین پایدار و به موقع مواد اولیه، یکی از مهمترین موانعی به شمار میآید که همواره عملکرد فعالان این صنعت را تحت تاثیر قرار داده است. از این رو در سال ۱۴۰۱، اقدام به راهاندازی خط تولید مواد اولیه مورد نیاز خود مانند آلومینیوم سیلیکات کردیم و به خودکفایی در این زمینه دست یافتیم. در واقع ما آلومینای ۴۵ تا ۸۰ درصد را خریداری میکنیم و سپس عملیات پخت و دانهبندی (به صورت میکرونیزه) را در داخل مجموعه انجام میدهیم. این در حالی است که بخش عمده مواد اولیه مورد نیاز شرکت تا چند سال پیش، از کشورهایی همچون چین و آفریقای جنوبی وارد میشد اما اکنون با تکیه بر دانش و تخصص کارشناسان داخلی و بومیسازی قطعات و تجهیزات مورد نیاز، خوشبختانه موفق به راهاندازی خط تولید این مواد شدهایم. در سالی که گذشت، بالغ بر ۱۰ هزار تن جرم گانینگ تولید کردیم و در اختیار مشتریان خود قرار دادیم که این میزان، رقم قابلتوجهی برای یک تولیدکننده بخش خصوصی است.
صنعت نسوز در مسیر توسعه و پیشرفت
یوسفزاده بیرق قطعی برق و گاز کارخانههای تولید جرمهای نسوز را یکی دیگر از معضلات فعالان این صنعت برشمرد و ادامه داد: اگرچه معضل قطعی برق و گاز عملکرد نه تنها تولیدکنندگان نسوز بلکه کلیه صنایع کشور را تحت تاثیر قرار داده است اما از آنجایی که صنایع مصرفکننده نسوز همچون فولاد و سیمان با روند رو به رشدی طی چند سال اخیر مواجه شدهاند، بنابراین شرکتهای تولیدکننده نسوز نیز فارغ از این معضل پای در مسیر توسعه و رشد تولید نهادهاند و به نتایج خوبی نیز در این راستا دست یافتهاند. بنابراین میتوان گفت یک رابطه مستقیم و دوسویه میان تولید نسوز و فولاد وجود دارد که بر اساس آن، هرچقدر تولید فولاد همگام با کاهش چالشهای کنونی به ویژه تامین پایدار حاملهای انرژی رشد پیدا کند، تولید انواع جرمهای نسوز نیز افزایش خواهد یافت.
وی با بیان اینکه هماکنون با ۱۰۰ درصد ظرفیت اسمی تولید مشغول فعالیت هستیم و نیاز کامل مشتریان داخلی را تامین میکنیم، مطرح کرد: علاوهبراین، محصولات شرکت به کشورهایی همچون عراق، افغانستان، ترکیه، آذربایجان و ترکمنستان صادر میشود و برخی شرکتهای فولادی و سیمانی در این کشورها، چندین سال است که نسوز مورد نیاز خود را از ما خریداری میکنند. نکته حائز اهمیت اینکه با توجه به کیفیت بالای تولیدات مجموعه، به خوبی توانستهایم رضایت مشتریان خود را حفظ کنیم و به دنبال توسعه بازارهای هدف صادراتی در روزهای آینده هستیم.
مدیرعامل شرکت صانع دیرگداز آذربایجان با اشاره به اینکه ایران به عنوان یکی از برترین تولیدکنندگان نسوز در سطح منطقه محسوب میشود، اظهار داشت: با توجه به اینکه بخش عمده مواد اولیه مورد نیاز فعالان این صنعت داخلی بوده و صنایع مصرفکننده نسوز نیز با پیشرفت قابلتوجهی طی چند سال اخیر همراه شدهاند، از این رو میتوان گفت نسوز تولید داخل از کیفیت و قیمت مناسبتری در مقایسه با نمونههای خارجی برخوردارند. اگرچه هنوز برخی مواد اولیه نظیر آلومینای بالای ۹۰ درصد و برخی نسوزهایی که تولید آنها در داخل کشور صرفه اقتصادی ندارند، از بازارهای خارجی تامین میشود اما با این وجود، صنعت نسوز ما نسبت به کشورهای حوزه خلیج فارس و حتی ترکیه یک گام جلوتر است و انواع فرآوردههای نسوز توسط فعالان این صنعت با بهکارگیری دانش و تکنولوژی روز برای تمامی صنایع تولید میشود.
کاهش مصرف نسوز همزمان با رشد کیفیت
یوسفزاده بیرق در ادامه به اهمیت مصرف نسوز در صنایع مختلف به ویژه فولاد اشاره کرد و گفت: در سالهای قبل، میزان مصرف نسوز به ازای تولید هر تن فولاد، حدود ۱۵ کیلوگرم بود اما هماکنون با توجه به رشد کیفی انواع نسوزها و همچنین مصرف بهینه و مدیریت هوشمند و هدفمند تولید، این عدد به کمتر از ۱۲ کیلوگرم رسید. لازم به ذکر است که میزان مصرف نسوز در شرکتهای مطرح فولادی همچون فولاد مبارکه، از این رقم نیز کمتر بوده و شاهد آن هستیم که به حدود هفت کیلوگرم به ازای تولید هر تن فولاد در این شرکت رسیده است. از طرفی، به غیر از برخی محصولات نسوز همچون نسوزهای قلیایی بر پایه منیزیت و گرافیت، واردات سایر نسوزها به داخل کشور به صفر رسیده است و در حال حاضر ما به عنوان یکی از برترین صادرکنندگان نسوز شناخته شدهایم.
وی با بیان اینکه از کورههای دوار برای تولید نسوز گانینگ استفاده میکنیم، تصریح کرد: انرژی گاز نقش بسزایی در عملکرد این کورهها دارد و بر همین اساس قطعی گاز در فصل زمستان، به شدت تولید مجموعه را تحت تاثیر قرار میدهد. برای مثال، گاهی اوقات سه تا چهار روز زمان نیاز است که کوره به دمای مدنظر تولید که بین یک هزار و ۴۵۰ تا یک هزار و ۵۰۰ درجه سانتیگراد است، برسد و اگر پس از آمادهسازی کوره گاز مجموعه قطع شود، تمامی زحمات شبانهروزی ما به هدر خواهد رفت.
مدیرعامل شرکت صانع دیرگداز آذربایجان در پایان با اشاره به نامگذاری سال جدید مبنی بر «جهش تولید با مشارکت مردم»، حمایت دولت از تولیدکنندگان بخش خصوصی را امری ضروری خواند و یادآور شد: واقعیت امر این است که ما در حوزههای تامین مواد اولیه و فروش محصول چالش چندانی نداریم؛ از این رو تنها درخواست ما از مسئولان محترم سازمان صمت، تامین مستمر برق و گاز است که امیدواریم این مهم بیش از پیش در دستور کار قرار بگیرد تا شاهد روزهای موفقتری پیش روی فعالان صنعت نسوز کشور باشیم.
انتهای پیام//