حجم واردات کنسانتره روی به چین در چهار ماهه نخست سال ۲۰۲۴ در واکنش به کاهش دسترسی به مواد اولیه در بازار به شدت کاهش یافت.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، در حال حاضر وضعیت تعرفههای پالایش کنسانترههای معدنی روی وارداتی به گونهای است که برای بسیاری از واحدهای ذوب چین توجیه اقتصادی ندارد؛ از همین رو، آنها مجبورند مواد اولیه خود را از محصولات تولیدی معدنی در بازار داخلی تامین کنند.
با این وجود به نظر میرسد، حجم واردات روی تصفیه شده به چین در چهار ماه ابتدایی سال ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳ کاهش یافته که البته تصادفی نیست. بازار جهانی روی وضعیت متفاوتی را تجربه میکند؛ در همین راستا، حجم زیادی از محمولههای روی در بازار وجود دارد اما دسترسی به مواد اولیه تولید این فلز به دلیل کاهش ظرفیت تولید روی از معادن در سطح جهانی با محدودیت همراه شده است.
حجم واردات روی به چین در سال ۲۰۲۴ به شدت کاهش یافت
محدودیت دسترسی به کنسانتره روی در بازار
حجم واردات کنسانتره روی در چهار ماهه ابتدایی سال ۲۰۲۴ به چین حدود یک میلیون و ۱۸۰ هزار تن اعلام شد که ۲۴ درصد نسبت به رقم یک میلیون و ۵۴۰ هزار تن اعلام شده در مدت مشابه سال ۲۰۲۳ کاهش را تجربه کرد. این روند کاهشی یک تغییر محسوس پس از ثبت روند افزایشی ۱۳ و ۱۴ درصدی در سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ برای واردات مواد اولیه فلز روی به شمار میرود.
یکی از دلایل ثبت این روند کاهشی در واردات روی را میتوان به افت تعرفههای ذوب و پالایش کنسانتره فلز مذکور که از سوی شرکتهای معدنی به واحدهای ذوب برای فرآوری مواد اولیه به روی تصفیه شده پرداخت میشود، نسبت داد. بر اساس گزارش موسسه «Fastmarkets»، تعرفههای ذوب کنسانتره روی در واحدهای ذوب چین به حدود ۳۰ تا ۵۰ دلار در هر تن رسیده است.
لازم به یادآوری است که تعرفه مبنای سالانه ذوب برای سال ۲۰۲۴ با توافقی که میان دو شرکت «Teck Resources» و «Korea Zinc» در سه ماهه اول سال جاری میلادی صورت گرفته بود، حدود ۱۶۵ دلار در هر تن تعیین شد.
تعرفه مبنای سالانه ذوب ۱۶۵ دلار در هر تن برای سال ۲۰۲۴ نسبت به تعرفه مبنای سالانه ذوب ۲۷۴ دلاری در هر تن در سال ۲۰۲۳ روندی نزولی را نشان میدهد؛ با این حال، با توجه به وضعیت نابسامان بازار فیزیکی، تعرفه مبنای فعلی برای واحدهای ذوب چین شاید منطقی به نظر میرسد.
با این وجود، مهمترین مشکل بازار روی را میتوان کاهش میزان فلز تولید شده از معادن در سطح جهانی عنوان کرد. بر همین اساس، میزان تولید روی از معادن جهان کاهش ۲ درصدی و ۳ درصدی را در سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ تجربه کرد. بر اساس آخرین ارزیابی انجمن بینالمللی مطالعات سرب و روی (ILZSG)، در سال جاری تاکنون هیچ بازیابی در روند تولید روی از معادن صورت نگرفته و میزان تولید در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۴ حدود ۳ درصد دیگر افت را به ثبت رسانده است.
لازم به ذکر است که افزایش محدودیت دسترسی به مواد اولیه روی در بازار فیزیکی با آغاز به کار مجدد فرایند تولید در واحدهای ذوب در اروپا تشدید شده است.
حجم واردات روی تصفیه شده به چین در حال افزایش است
افزایش حجم عرضه روی
در حالی که واحدهای ذوب در چین در تلاش برای تامین کنسانتره روی با قیمتهایی مقرون به صرفه هستند، حجم واردات روی تصفیه شده به این کشور روند افزایشی به خود گرفته است. حجم واردات روی تصفیه شده در چهار ماهه نخست سال جاری میلادی بالغ بر ۱۴۳ هزار تن ارزیابی شد؛ در حالی که این رقم در مدت مشابه سال ۲۰۲۳ تنها ۳۵ هزار تن گزارش شده بود.
گفتنی است که چین در سال ۲۰۲۲ به یک صادرکننده محض روی تبدیل شد که عمدهترین دلیل آن توقف مکرر فعالیت شماری از واحدهای ذوب روی در اروپا به دلیل افزایش قیمت انرژی بود. با این حال، این روند افزایشی در صادرات روی چین در اواسط سال ۲۰۲۳ روندی معکوس به خود گرفت و حجم واردات فلز نامبرده به این کشور شتاب گرفت.
در حال حاضر هیچ محدودیتی در دسترسی به روی تصفیه شده در بازار وجود ندارد. در همین راستا، حجم ذخایر انبار روی بورس فلزات لندن (LME) از حدود ۳۰ هزار و ۴۷۵ تن به ۲۲۳ هزار و ۲۲۵ تن در سال ۲۰۲۳ افزایش یافت. حجم این ذخایر در ماه ژانویه سال ۲۰۲۴ به حدود ۲۵۵ هزار و ۹۰۰ تن رسید و در حال حاضر این ذخایر ۱۵ درصد نسبت به ابتدای سال جاری میلادی رشد را تجربه کرده است.
با در نظر گرفتن افزایش نوسانات در حجم موجودیهای ذخایر روی ثبت شده در انبارهای بورس فلزات لندن، حجم این ذخایر در ماه آوریل در محدوده ۲۵۰ هزار تا ۲۶۰ هزار تن اعلام شد. در همین راستا، رشد وضعیت کانتنگو مرتبط با قیمت روی بورس فلزات لندن، نشان از حجم افزایشی ذخایر روی در انبارهای بورس مذکور دارد.
همچنین در پایان ماه می و در اوایل ماه ژانویه ۲۰۲۴، اختلاف قیمت مبنای سه ماهه روی در بورس فلزات لندن به بالاترین حد خود در چند سال گذشته یعنی ۶۲ دلار در هر تن رسید. این رقم در پایان روز معاملاتی چهارشنبه ۱۲ ژوئن سال ۲۰۲۴ عدد ۵۷ دلار در هر تن را به ثبت رساند.
انجمن بینالمللی مطالعات سرب و روی حجم مازاد عرضه جهانی فلز روی را در سال ۲۰۲۳ حدود ۳۰۰ هزار تن اعلام کرده بود که این مسئله چرایی افزایش حجم ذخایر انبارهای این فلز در سال جاری میلادی را توجیه میکند.
کاهش حجم مازاد عرضه روی
انجمن بینالمللی مطالعات سرب و روی اختلاف میزان تولید و مصرف روی در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ را ۱۴۴ هزار تن اعلام کرد. انجمن مذکور در ادامه پیشبینی میکند که وضعیت مازاد عرضه روی در سال ۲۰۲۴ همچنان به قوت خود باقی بماند.
مطابق با آخرین گزارش تخمینی ارائه شده از انجمن بینالمللی مطالعات سرب و روی در ماه آوریل سال ۲۰۲۴، کاهش ۵۶ هزار تنی در حجم مازاد عرضه برای سال جاری میلادی پیشبینی شد. بر اساس این گزارش، پیشبینی شده که حجم عرضه روی استخراج شده از معادن همچنان روند نزولی خود را حفظ خواهد کرد که این مسئله بر میزان تولید روی تصفیه شده به ویژه در چین تاثیر منفی میگذارد.
حجم معاملات کنسانتره روی در چین نشان میدهد که روند نزولی ثبت معاملات انجام شده بر روی نرخ بهرهبرداری و میزان تولید واحدهای ذوب فلز نامبرده تاثیر خواهد گذاشت.
بر اساس گزارش انجمن بینالمللی مطالعات سرب و روی، میزان تولید روی تصفیه شده چین در سال ۲۰۲۳ حدود ۸ درصد افزایش یافت. سرعت رشد تولید این فلز تصفیه شده در سه ماهه نخست سال جاری میلادی ۱٫۶ درصد کاهش را به ثبت رساند.
با این اوصاف، افزایش حجم واردات روی تصفیه شده به چین و رشد حجم ذخایر روی در بورس فلزات لندن نشان میدهد که احتمالا محدودیت دسترسی به کنسانتره روی به بازار این فلز هم سرایت پیدا کند.
انتهای پیام//