صادرات ورق گالوانیزه کشور در سالهای اخیر رو به کاهش بوده است به طوری که در سال ۲۰۱۶ صادرات ورق گالوانیزه به ۱۸ هزار تن رسید که در مقایسه با صادرات ۵۳ هزار تنی در سال ۲۰۱۳ افت چشمگیری داشت.
به گزارش فلزاتآنلاین این کاهش صادرات در حالی روی داد که در سالهای اخیر ظرفیت تولید ورق گالوانیزه در کشور افزایش قابل توجهی داشت. به نظر میرسد این افزایش ظرفیت و رشد ظرفیتهای آتی نیازمند کسب سهم از بازارهای وارداتی بیشتری خواهد بود.
به گزارش فلزاتآنلاین در سالهای اخیر صادرات ورق گالوانیزه کشور روندی سهمیوار داشت. نرخ رشد سالانه صادرات در سالهای ۲۰۱۲ – ۲۰۱۶ حدود ۳ درصد و بیشترین مقدار آن مربوط به سال ۲۰۱۳ بود به طوری که در این سال، صادرات ورق ایران به بیش از ۵۳ هزار تن رسید.
در سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ اما صادرات ورق گالوانیزه ایران کاهش داشت؛ به طوری که در سال ۲۰۱۶ کمترین مقدار صادرات در بازه زمانی بررسی شده را شاهد بودیم.
مقاصد صادراتی کشور در سالهای اخیر تغییری نداشت به طوری که عراق همواره بیشترین سهم از بازار صادراتی ورق گالوانیزه ایران را در اختیار داشت و افغانستان نیز از مقاصد صادراتی اصلی ایران به شمار میرود.
دو کشور ترکمنستان و ارمنستان نیز از دیگر شرکای تجاری ایران در بازار صادراتی ورق گالوانیزه بودند. به گزارش فلزاتآنلاین سهم کشورهای ذکر شده از صادرات ایران در سالهای مورد بررسی تغییر چندانی نداشت؛ ولیکن حجم صادرات کشور به عراق اصلیترین مقصد صادراتی ایران روند نزولی داشت.
کاهش تقاضای کشور عراق به دلیل بحران جنگ در این کشور به خصوص با تشدید بحران از سال ۲۰۱۴ موجب شد تا واردات این کشور از ایران نیز کاهش یابد.
با توجه به حجم نه چندان قابل توجه صادرات ورق گالوانیزه در سالهای اخیر، به نظر میرسد تولیدکنندگان تنها در پی تأمین نیاز برخی کشورهای همسایه بودهاند و هدفگذاری بلندمدت جهت رشد صادرات ورق گالوانیزه نداشتهاند، کما اینکه کاهش تقاضای کشور عراق تأثیر به سزایی بر کاهش صادرات ورق گالوانیزه کشور داشت و عرضهکنندگان ورق گالوانیزه در کشور نیز موفق به جایگزینی بازار وارداتی عراق نشدهاند.
با توجه به رشد ظرفیت تولید ورق گالوانیزه ایران در سالهای آتی، انتظار میرود روند صادرات تغییر کند. رشد ظرفیت تولید ایران زمینهساز رشد صادرات ورق گالوانیزه کشور خواهد بود و باتوجه به اتمام بحران در عراق، تقاضای این کشور برای ورق گالوانیزه نیز برای بار دیگر افزایش خواهد یافت؛ البته رشد ظرفیت تولید ورق گالوانیزه در آینده به گونهای خواهد بود که نیاز به بازارهای صادراتی بیش از پیش احساس خواهد شد.
صنعت تولید ورق گالوانیزه پتانسیل رشد صادرات را داراست و تنها نیازمند برنامهریزی و هدفگذاری تولیدکنندگان فعلی و تولیدکنندگان آینده است، بنابراین گسترش دامنه صادرات به خارج از منطقه نیز میتواند از گزینههای مورد بررسی در آینده ورق گالوانیزه باشد.