دستیابی به هدفگذاریهای تدوین شده در طرح برایند انتشار کربن در قاره اروپا، به سه برابر بیشتر از میزان مصرف کنونی کبالت و بیش از ۱٫۷ میلیارد دلار سرمایهگذاری جدید نیازمند است؛ اگرچه باید به نقش بسیار تاثیرگذار سیاستهای ارائه شده از سوی کشورهای عضو اتحادیه اروپا در راستای افزایش حجم تقاضا برای کبالت مبتنی بر طرح مذکور اشاره کرد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از وبسایت خبری «Euractiv»، دستیابی به اهداف تعیین شده از سوی اتحادیه اروپا برای صنعت کبالت در قاره سبز، مستلزم رشد سرمایهگذاریها و افزایش ظرفیت تولید این ماده معدنی است. کبالت به عنوان یک ماده معدنی حیاتی، نقشی اساسی در توسعه اقتصاد پایدار اتحادیه اروپا، گذار به انرژیهای تجدیدپذیر و رشد فضای رقابتی میان فعالان بازار در صنعت مذکور ایفا میکند.
از کبالت در بخشهایی مانند تولید باتری خودروهای الکتریکی و صنایعی همچون هوافضا، دفاع و لوازم الکترونیکی مصرفی استفاده میشود. در همین راستا، شماری از تحلیلگران پیشبینی میکنند تقاضا برای کبالت در آینده افزایش قابلتوجهی را تجربه خواهد کرد.
انجمن «Cobalt Institute» در ماه اکتبر ۲۰۲۴ با مشارکت وبسایت خبری «Euractiv»، رویدادی را برای بررسی مفاد مطرح شده در طرح مطالعاتی «Cobalt 2050» و ارائه بهترین راهکارها به منظور فراهم ساختن زیرساختهای لازم در خصوص توسعه صنعت کبالت در گذار به انرژیهای تجدیدپذیر و ایجاد فضای رقابتی در صنعت مذکور در قاره سبز برگزار کرد.
در این رویداد بر اهمیت ایجاد زنجیرههای تامین انعطافپذیر، به ویژه برای فناوری مبتنی بر انرژیهای تجدیدپذیر و نیاز به اجرای قوانین منسجم و سرمایهگذاری در کشورهایی مانند جمهوری دموکراتیک کنگو برای استخراج کبالت تاکید شد. همچنین از شرکتها و فعالان بازار کبالت مستقر در اروپا خواسته شد تا شرایط را برای ریسکزدایی از پروژهها و ارائه راهکارهایی برای تسریع در سرمایهگذاریها فراهم کنند.
لازم به ذکر است دلیل پرداختن به موضوع استخراج کبالت در جمهوری دموکراتیک کنگو در رویداد مذکور، به در اختیار داشتن سهم بیش از ۶۰ درصدی این ماده معدنی در کشور نامبرده در سطح جهانی مربوط میشود. در این رویداد، در خصوص موضوعاتی نظیر گفتوگو در رابطه با فوریت اقدامات اتحادیه اروپا در ایجاد زنجیرههای تامین انعطافپذیر، همسویی این اقدامات با تلاشهای جهانی و لزوم تدوین قوانین و مقرراتی جامع در همین زمینه و به طور منسجمانه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
جایگاه طرح مطالعاتی «Cobalt 2050» در گذار به انرژیهای تجدیدپذیر
از طرح مطالعاتی «Cobalt 2050» که از سوی موسسه تحقیقاتی «BloombergNEF» برای انجمن جهانی کبالت ارائه شده است، در رویداد مذکور رونمایی شد. در این طرح، سناریوهایی با ارائه جزئیاتی خاص در زمینه پیشبینی حجم تقاضا برای کبالت تا سال ۲۰۵۰ ارائه شده و نقش این مسئله در فرایند کربنزدایی و تاثیر آن بر اقتصاد اتحادیه اروپا و نیز رسیدن به اهداف تعیین شده در طرح برایند انتشار کربن صفر مورد ارزیابی قرار گرفته است.
بر اساس یافتههای مطرح شده در طرح مطالعاتی «Cobalt 2050»، در دستیابی به اهداف تعیین شده برای طرح برایند انتشار کربن صفر، به سه برابر کبالت بیشتری نسبت به میزان مصرف فعلی و بیش از ۱٫۷ میلیارد دلار سرمایهگذاری جدید نیاز خواهد بود. همچنین کشورهای عضو اتحادیه اروپا باید سیاستگذاریهای موثری به منظور ترغیب افزایش حجم تقاضا برای کبالت، ایجاد زیرساخت لازم برای رقابتیتر کردن فضای بازار این ماده معدنی و اولویتدهی به تامین بخشی از نیاز به کبالت از طریق بازیافت تدوین کنند.
رویداد مذکور با سخنرانی اریک کالالا، مدیرعامل شرکت «Entreprise General du Cobalt» از جمهوری دموکراتیک کنگو آغاز شد. وی در ابتدا در خصوص اهمیت کبالت برای جمهوری دموکراتیک کنگو، اتحادیه اروپا و آینده جهان مواردی را مطرح کرد.
کالالا در ادامه اظهار داشت: برای اطمینان از اینکه ذخایر کبالت همچنان اهمیت خود را برای مصرفکنندگان حفظ کنند، ایجاد همکاری نزدیکتر میان فعالان بازار در قالب مشارکت پایدار و ارائه شیوههای تولید هدفمندتر یک ضرورت محسوب میشود.
به گفته وی، قرار است معدنکاری دستی کبالت در جمهوری دموکراتیک کنگو با تاکید بر رعایت اصول اخلاقی و افزایش حضور سازمانهای ناظر در سراسر زنجیره تامین، منطبق با استانداردهای بینالمللی به رسمیت شناخته شود.
تاثیر افزایش تقاضا برای کبالت در گذار به انرژیهای تجدیدپذیر
در راستای افزایش حجم تقاضا برای کبالت در گذار به انرژیهای تجدیدپذیر، باید همکاریهای استراتژیک میان فعالان بازار تقویت شود. مدیرعامل شرکت «Entreprise General du Cobalt» در همین خصوص بیان کرد: تقویت همکاریها میان بخشهای دولتی و خصوصی در اروپا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. از همین رو، افزایش سرمایهگذاری برای حمایت از این بخش باید در اولویت قرار داده شود.
کالالا تصریح کرد: روند عرضه کبالت ثانویه که در حال حاضر محدود به بازیافت قراضه این فلز میشود، باید در قالب یک سیستم جمعآوری قراضه کارآمد و استفاده از فرایندهای پیشرفته بازیافت فلزات توسعه پیدا کند؛ در صورت انجام چنین کاری، میتوان ۴۰ درصد از نیاز به کبالت در مقیاس جهانی را تامین کرد.
وی ضمن تحسین تعهد اتحادیه اروپا برای دستیابی به اهداف تعیین شده در طرح برایند انتشار کربن صفر تا سال ۲۰۵۰، بر اهمیت کبالت در گذار به انرژیهای تجدیدپذیر تاکید کرد و یادآور شد: علیرغم بهرهبرداری از پروژههای جدید طی چند سال آینده، حجم تقاضای جهانی برای کبالت ممکن است تا سال ۲۰۳۰ از حجم عرضه پیشی بگیرد.
طبق پیشبینی انجمن جهانی کبالت، ظرفیت کل تولید کبالت اولیه و ثانویه حدود ۳۲۰ هزار تن و حجم تقاضا برای این ماده معدنی حدود ۳۹۰ هزار تن برای سال ۲۰۳۰ برآورد شده است.
احتمال رسیدن به وضعیت کسری تولید کبالت در سال ۲۰۳۰ نشان میدهد که تداوم سرمایهگذاری در فرایند تولید، بازیافت و ارائه نوآوریهای جدید برای جلوگیری از نوسانات بازار باید در دستور کار قرار داده شود. علاوهبراین، همکاری میان بخشهای دولتی و خصوصی باید جنبههای اجتماعی و زیستمحیطی را نیز تحت پوشش قرار دهد.
مدیرعامل شرکت «Entreprise General du Cobalt» مطرح کرد: گذار به انرژیهای تجدیدپذیر، فرصتی برای تغییرات بنیادین در زنجیره تولید و تامین مواد اولیه به خصوص در صنعت کبالت ایجاد کرده است.
ایجاد زنجیره تامین منعطف
ورونیک استیوکر، مدیر فعلی انجمن «Public Policy & Sustainability» که از ماه ژانویه ۲۰۲۵ ریاست انجمن جهانی نیکل را بر عهده خواهد گرفت، اظهار داشت: مواد معدنی حیاتی مانند نیکل و کبالت، چالشها و فرصتهای پیش روی تقریبا مشابهی دارند.
وی در همین رابطه عنوان کرد: نیاز به ایجاد زنجیرههای تامین انعطافپذیر، بیش از پیش در صنایع مواد معدنی حیاتی احساس میشود. به همین دلیل ارائه راهکارهایی به منظور تسهیل سرمایهگذاریها و امضای توافقنامههای تجاری با کشورهایی مانند جمهوری دموکراتیک کنگو و اندونزی در هر دو بخش دولتی و خصوصی باید مدنظر قرار گرفته شود.
استیوکر با تاکید بر اینکه مسئله قانونگذاری نیز در راستای رسیدن به هدفگذاریهای تعیین شده از اهمیت خاصی برخوردار است، خاطرنشان کرد: لزوم حفظ انسجام در تدوین قوانین البته در راستای رشد عملکرد مناسب بازار مواد معدنی حیاتی در قاره سبز با توجه به هزینههای نیروی کار و انرژی، از دیگر موارد مهمی است که باید در اولویت قرار بگیرد.
وی اضافه کرد: باید اطمینان حاصل شود که از تمامی پتانسیلهای اروپا در زمینه استخراج و بازیافت مواد معدنی حیاتی به ویژه کبالت استفاده خواهد شد.
ریسکزدایی از روند عرضه کبالت در گذار به انرژیهای تجدیدپذیر
پیتر هندلی، بنیانگذار شرکت «Phase32» معتقد است که اتحادیه اروپا باید چارچوبهایی را به منظور ریسکزدایی از منابع معدنی حیاتی اروپا در گذار به فرایند دیجیتالیسازی و انرژیهای تجدیدپذیر و حتی ایجاد امنیت و رشد اقتصادی مشخص کند. با این حال، برای انجام چنین کاری شرکتها و موسسات مالی در اروپا باید عملکردی جسورانهتر و سریعتری داشته باشند.
وی تصریح کرد: بخشی از این سرمایهگذاریها مربوط به کشورهایی مانند جمهوری دموکراتیک کنگو با منابع معدنی حیاتی بوده که به دنبال توسعه اقتصادی، استقرار سیستمهای مبتنی بر انرژی پاک و ایجاد زیرساختهای قابل اتکا و مهمتر از همه خواهان همکاری با اروپا در این زمینه هستند.
الی گومز کالاس، معاون بخش فلزات و معدن در موسسه تحقیقاتی «Bloomberg NEF» که طرح مطالعاتی «Cobalt 2050» را در رویداد مذکور ارائه داد، بیان کرد: آنچه در این رویداد تمام اعضای شرکتکننده بر آن واقف بودند، این است که با توجه به مشخص بودن چارچوب اصلی سیاستگذاری در صنایع مواد معدنی حیاتی، باید از بهگارگیری افراد با دانش و تخصص کافی در دستیابی به اهداف تدوین شده و عملیاتی کردن آنها اطمینان حاصل شود.
دینا مک لئود، مدیر کل انجمن جهانی کبالت نیز در این همایش مطرح کرد: اجرای سه رویکرد مهم در رابطه با توسعه صنعت کبالت در مقیاس جهانی باید در دستور کار قرار بگیرد. اول از همه، اتحادیه اروپا هر قانون و چارچوبی را که در این زمینه ارائه دهد، مطابق با استانداردهای بینالمللی خواهد بود. در این میان، مولفه افزایش رقابتپذیری برجستهتر شده و داشتن عملکردی سریع امری مهم تلقی میشود.
وی خاطرنشان کرد: موضوع دوم، مربوط به اطمینان حاصل کردن از به بیراهه نرفتن قوانین و مقررات وضع شده است؛ موضوعی که بیشتر در صنایع مختلف دیده میشود. بر همین اساس وضع قوانین و مقررات نباید مغایر با اولویتهای تعریف شده باشد.
مک لئود در خصوص مسئله سوم، یادآور شد: اتحادیه اروپا باید به الگوی جهانی در خصوص تدوین سیاستگذاریها و تعهد به اجرای آنها تبدیل شود.
به گفته وی، آنچه اقتصاد اروپا را از دیگر اقتصادهای جهان مستثنی میکند، این است که گذار به انرژیهای تجدیدپذیر در قلب اقتصاد قاره سبز قرار داشته و کبالت، یکی از پایههای اصلی آن به شمار میرود. بنابراین تمرکز این اتحادیه اروپا بر این صنعت، اقدامی بسیار استراتژیک خواهد بود.
انتهای پیام//