با توجه به وجود کارخانجات تولید آلومینیوم در کشور، نیاز کشور به آلومینا حدود ۷۰۰ هزار تن در سال است که ۲۵۰ هزار تن از آن، توسط «شرکت آلومینای ایران» تامین میشود. در خصوص موضوع تامین آلومینای کشور، پایگاه خبری تحلیلی «فلزاتآنلاین» با تورج زارع، مدیرعامل شرکت آلومینای ایران به گفتوگو نشسته است. متن کامل این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
آخرین وضعیت ذخایر معدنی بوکسیت برای تامین خوراک کارخانه آلومینا چگونه است؟
یکی از مشکلات صنعت آلومینیوم در کشور، عدم وجود منابع معدنی مرغوب بوکیست است. پالایشگاه آلومینای ایران با تکیه بر منابع معدنی بوکسیت جاجرم بهمنظور تولید بخشی از آلومینای مورد نیاز کشور احداث شد. پس از چندین سال بهرهبرداری، با نزدیک شدن به پایان عمر معدن نگرانیهایی در خصوص تامین بوکسیت کارخانه آلومینا ایجاد شده بود. به همین دلیل با اولویت قرار دادن اکتشافات معدنی، در ۴ سال گذشته تقریبا به میزان ۴۰ درصد کل حفاریهای انجام گرفته سنوات قبل، حفاری اکتشافی صورت گرفت که در نتیجه آن، با کشف ذخایر جدید عمر معادن نیز افزایش یافت. با تکیه بر پشتوانه ایجادشده در بخش معادن، تا ۲۰ سال آتی مشکلی از این نظر تامین بوکسیت نخواهیم داشت. علاوه بر این اکتشاف ذخایر بوکسیت جدید برای فاز ۲ کارخانه «آلومینا» در دست اقدام است.
چه اقداماتی در راستای تولید شمش آلومینیوم جاجرم انجام گرفته است؟
پروژه شمش آلومینیوم جاجرم با ظرفیت ۴۰ هزار تن در سال، بهعنوان سومین کارخانه این محصول در کشور محسوب میشود که عملیات احداث آن با سرمایهگذاری حدود ۹۴ میلیون یورو و ۲۰۰ میلیارد تومان، از سال ۸۶ شروع شد اما متاسفانه به دلایل تحریم در دورههای گذشته راکد ماند. خوشبختانه با گشایش حاصل از برجام، تمام تجهیزات مورد نیاز وارد کشور شد و عملیات نصب و راهاندازی آن در مرحل پایانی است. پروژه مذکور در اوایل اسفند سال جاری راهاندازی خواهد شد. با توجه به اقدامات انجام گرفته در خصوص تامین مواد اولیه مورد نیاز آن، امید میرود این مجموعه عملکرد خوبی داشته باشد.
چه اقداماتی در راستای بهسازی و ایجاد فرآیندهای جدید در مجموعه آلومینای ایران صورت گرفته است؟
با توجه به گذشت ۲۰ سال از عمر کارخانه و فرسودگی و استهلاک تجهیزات، طرحهای بهسازی مختلفی در راستای نوسازی و تجهیز شرکت آلومینای ایران انجام شد. پمپ «گهو» از جمله این طرحها بهشمار میرود که نصب و راهاندازی آن در کنار سایر پمپهای موجود، موجب عدم توقف خطوط تولیدی و در نتیجه فعالیت مستمر آن خواهد شد. در گذشته هر ساعت توقف هر یک از پمپهای فعال، سبب کسری تولید ۹ تن آلومینا میشد که با ورود پمپ گهو بهعنوان منبع کمکی، این مشکل مرتفع میشود.
رسوبزدایی خطوط تولید از دیگر طرحهای بهسازی است که با دارا بودن سیستم فوق پیچیده خود تنها در ۷ روز، تمامی سیستم را رسوبزدایی میکند. طرح مذکور در خرداد ماه سال جاری راهاندازی شده و موجبات پایداری در تولید را فراهم کرده است.
اقدام دیگری که در این راستا انجام شده طرح سودیابی است که با جداسازی سود از باطله تولیدی، سبب کاهش آلودگی محیط زیست میشود. پروژههای متعدد دیگری نیز در راستای بهینهسازی تولید مانند کاهش مصرف انرژی صورت گرفته است. طرح دیگر، تولید هیدرات ریزدانه بوده که تقاضای آن در کشور سالانه حدود ۲۰ هزار تن است؛ این محصول تنها توسط چند شرکت معدود در دنیا تولید میشود که توسط تیم مهندسی شرکت آلومینای ایران، ثبت شده و در مرحله اجرا قرار دارد.