بازار جهانی سرب از آغاز ماه ژوئن ۲۰۲۴ به دو جبهه تقسیم شده و قیمت این ماده معدنی در بورس آتی شانگهای (ShFE) به طور قابلتوجهی افزایش بیشتری در مقایسه با قیمت سرب بورس فلزات لندن (LME) را به ثبت رسانده است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، قیمت سه ماهه سرب بورس فلزات لندن در ماه می ۲۰۲۴ به بالاترین میزان خود در دو سال گذشته یعنی دو هزار و ۳۵۹ دلار در هر تن رسید اما از آن زمان به بعد قیمت این ماده معدنی در بورس مذکور رقم دو هزار و ۱۹۰ دلار در هر تن را به ثبت رساند. در حال حاضر نیز قیمت سه ماهه سرب بورس فلزات لندن تنها ۴٫۳ درصد افزایش را نسبت به قیمت اعلام شده در ابتدای سال میلادی تجربه کرده است.
از سوی دیگر قیمت سه ماهه سرب بورس آتی شانگهای به بالاترین میزان خود در ۶ سال گذشته رسید که نسبت به قیمت گزارش شده در ابتدای ماه ژانویه سال ۲۰۲۴ حدود ۱۲٫۴ درصد افزایش را نشان میدهد. نوسانات قیمتی اعلام شده در بورس فلزات لندن بیشتر در وضعیت کانتنگو و در بورس آتی شانگهای نیز در وضعیت بکواردیشن بوده است.
یکی از علل این نوسانات قیمت سرب در بورسهای نامبرده را میتوان به نحوه توزیع محمولههای ذخیره شده در انبارهای آنها که به منظور استفاده در تولید باتری نگهداری شدهاند مرتبط دانست. در همین راستا میتوان به ذخایر انبارهای مملو از سرب بورس فلزات لندن و ذخایر محدود انبارهای بورس آتی شانگهای اشاره کرد که با نوسانات قیمتی اخیر در بورسهای مذکور ارتباط دارد.
وضعیت ذخایر انبارهای سرب بورس فلزات لندن و بورس آتی شانگهای
وضعیت ذخایر انبارهای سرب «LME» و بورس آتی شانگهای
لازم به یادآوری است که حجم ذخایر انبار سرب بورس فلزات لندن در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۴ بیش از دو برابر افزایش یافت و در دوم آوریل سال جاری میلادی به ۲۷۵ هزار و ۹۲۵ تن رسید.
حجم ذخایر انبار مذکور پس از آن به ۲۰۸ هزار و ۵۲۵ تن کاهش یافت اما از آنجا که معاملهگران همیشه به دنبال محمولههایی با قیمت ارزانتر به منظور ذخیره در انبارها هستند، به نظر میرسد این روند افزایش حجم ذخایر سرب انبارهای بورس فلزات لندن ادامه پیدا کند که این مسئله خود نشانهای از وضعیت مازاد عرضه در بازار فلز نامبرده است.
سهم عمدهای از سرب ذخیره شده در انبارهای بورس فلزات لندن مربوط به فلز تولید شده در هند است و ۴۶ درصد از حجم ذخایر سرب در انبارهای بورس مذکور که حواله فروش برای آنها صادر شده را تا پایان ژوئن سال ۲۰۲۴ به خود اختصاص داد و در مقایسه با رقم گزارش شده در ابتدای سال جاری میلادی حدود ۲۴ درصد افزایش را تجربه کرده است.
شایان ذکر است که در پایان ماه می ۲۰۲۴ حجمی معادل ۱۴۰ هزار و ۷۰۰ تن سرب دیگر که حواله فروش برای آنها صادر نشده در انبارهای بورس فلزات لندن در سنگاپور به عنوان قطب ذخایر انبار این فلز در «LME» وجود داشت.
گفتنی است که حدود ۶۳ هزار تن محموله سرب جدید به انبارهای ذخیره سرب بورس فلزات لندن در ماههای ژوئن و جولای ۲۰۲۴ انتقال یافته که برای بخش بزرگی از این تناژ هنوز حواله فروش صادر نشده است. از سوی دیگر حجم ذخایر سرب در انبارهای بورس آتی شانگهای در مجموع حدود ۵۹ هزار و ۴۰۸ تن اعلام شد که نشاندهنده افزایش ۶ هزار و ۵۲۴ تنی این ذخایر از ابتدای سال ۲۰۲۴ تا به امروز است.
قیمت سرب، تعداد قراردادهای باز و ساختار اختلاف قیمتها در بورس آتی شانگهای
موقعیتهای فروش سرب در بورس آتی شانگهای
تعداد ثبت قراردادهای باز سرب بورس آتی شانگهای به سرعت در حال افزایش است و رقم آن به ۲۱۵ هزار و ۲۲۴ قرارداد در اواسط ماه ژوئن ۲۰۲۴ رسید. در حال حاضر تعداد این قراردادهای ثبت شده به رقم ۱۸۴ هزار و ۶۲۵ قرارداد رسیده است که نسبت به تعداد قرارداهای باز ثبت شده در ماه مارس سال جاری میلادی برابر با ۶۹ هزار قرارداد بود، افزایش را تجربه کرد.
افزایش فعالیتهای معاملاتی در بخش سرب بورس آتی شانگهای با رشد اختلاف قیمتهای این فلز در وضعیت بکواردیشن در بورس نامبرده همراه شده است. به نظر میرسد صاحبان موقعیتهای فروش در بورس آتی شانگهای در یافتن محمولههای سرب به منظور تحویل به انبار ذخایر بورس نامبرده با مشکل مواجه شدهاند؛ با این حال، انتظار میرود با نزدیک شدن به پایان موعد تحویل محمولههای سفارش داده شده در ماه جولای ۲۰۲۴، محمولههای جدیدی به انبارهای این بورس انتقال پیدا کند.
کاهش حجم ذخایر سرب اولیه و ثانویه در انبارهای بورس آتی شانگهای منعکسکننده محدودیت دسترسی به این فلز در بازار داخلی چین است. بر اساس بررسیهای انجام شده توسط تحلیلگران بازار فعال در موسسه «SMM»، معاملات فلز سرب در بازار فیزیکی چین با قیمت نقدی تعیین شده برای فلز مذکور در بورس آتی شانگهای انجام میشود.
در همین راستا بر اساس گزارش موسسه «SMM»، میزان تولید سرب اولیه چین در نیمه اول سال ۲۰۲۴ حدود ۴٫۷ درصد و میزان تولید ثانویه این فلز حدود ۸٫۵ درصد کاهش یافت که نشاندهنده محدودیت دسترسی به کنسانتره معدنی و قراضه سرب موجود در باتریها در این کشور است. همچنین حجم واردات کنسانتره سرب به چین با ۱۳ درصد کاهش به ۴۱۸ هزار و ۵۰۰ تن در بازه زمانی ماههای ژانویه تا می سال ۲۰۲۴ رسید.
چین از صادرکننده محض سرب به واردکننده تبدیل شده است
در حال حاضر دسترسی به سرب در بازار چین با محدودیت مواجه شده و دسترسی به این فلز در بازار کشورهای غربی با محدودیتی همراه نیست؛ با این حال، در سه تا چهار سال گذشته وضعیت بازار سرب دقیقا برعکس وضعیت فعلی بود.
لازم به یادآوری است که تاثیر منفی شیوع ویروس کرونا بر زنجیرههای تامین باعث شد که حجم ذخایر سرب بورس فلزات لندن در سال ۲۰۲۱ به کمتر از ۵۰ هزار تن کاهش و در عین حال پریمیوم این فلز در بازار فیزیکی به دلیل محدودیت دسترسی به آن افزایش یابد. از سوی دیگر حجم ذخایر سرب در انبارهای بورس آتی شانگهای در ماه سپتامبر سال ۲۰۲۱ به بالای ۲۰۰ هزار تن رسید.
این نبود تعادل در حجم عرضه سرب در بازار چین و کشورهای غربی موجب باز شدن پنجره آربیتراژ شد و بر همین اساس حجم صادرات محمولههای سرب از مبدا چین به بازار کشورهای غربی که با کمبود این فلز روبهرو شده بودند افزایش یافت.
چین در بازه زمانی سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ که یک کشور وابسته به واردات سرب بود، به یک کشور صادرکننده محض این فلز در سالهای پس از آن تبدیل شد. در همین راستا، حجم صادرات سرب از مبدا چین در سال ۲۰۲۱ در مجموع به ۹۳ هزار تن، در سال ۲۰۲۲ به ۱۱۵ هزار تن و در سال ۲۰۲۳ به ۱۸۵ هزار تن افزایش یافت. همچنین حجم صادرات سرب از چین در بازه زمانی ماههای ژانویه تا می ۲۰۲۴ با ۷۶ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳ به ۱۴ هزار تن رسید.
افزایش قیمت سرب بورس آتی شانگهای نسبت به قیمت این فلز در بورس فلزات لندن موجب شد معاملهگران فعال در بازار سرب بتوانند همزمان با باز شدن پنجره آربیتراژ صادرات، حاشیه سود و درآمد خود را از این طریق افزایش دهند.
گفتنی است که حواله فروش حدود ۲۹ هزار و ۴۲۵ تن از محمولههای سرب موجود در انبار ذخایر بورس فلزات لندن در اواخر هفته سوم ماه جولای ۲۰۲۴ به منظور تحویل به مشتریان باطل شد. همچنین اختلاف قیمت مبنای نقدی سه ماهه سرب در بورس فلزات لندن به شدت کاهش یافته و از رقم ۶۰ دلار در ماه ژوئن سال ۲۰۲۴ به ۲۲ دلار در هر تن فعلی در وضعیت کانتنگو رسیده است.
اگرچه این روند کاهشی اختلاف قیمت مبنای نقدی سه ماهه سرب در بورس فلزات لندن بیسابقه نبوده اما با این حال روند نزولی اختلاف قیمت مذکور، «LME» را غافلگیر کرده است.
با این حال ممکن است وضعیت فعلی کاهش شدید اختلاف قیمت مبنای نقدی سه ماهه سرب در بورس فلزات لندن به این زودی در آینده تکرار نشود اما نباید احتمال انتقال حجم زیادی از ذخایر انبارهای سرب این بورس به چین را که با محدودیت دسترسی به این فلز دست و پنجه نرم میکند، دور از انتظار دانست.
انتهای پیام//