مدیرعامل شرکت آلیاژ نوین همت گفت: مشتریان بسته به نوع محصولی که تولید میکنند، شمش روی آلیاژی مورد نظر خود را سفارش میدهند. خواص فیزیکی، ضخامت و همچنین خلوص فلزات به کار رفته در این شمشها با یکدیگر متفاوت است و کاربرد آن را تعیین میکند.
مهدی همت در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: شرکت آلیاژ نوین همت از سال ۱۳۸۵ در زمینه تولید شمشهای روی آلیاژی فعالیت دارد. میزان تولید این شرکت روزانه بین ۱۰ تا ۲۰ تن است که در حال حاضر با توجه به میزان سفارش مشتریان، به حدود دو تن تولید در روز رسیده است. متاسفانه در سال جاری با توجه به معضلات به وجود آمده در بازار، میزان تولید و فروش کاهش پیدا کرده است.
وی افزود: یکی از دلایل کاهش میزان تولید این شرکت و دیگر تولیدکنندگان شمش آلیاژی، شیوع ویـــروس کرونـــا بــوده است که باعث کمکارتر شدن شرکتها شده است. در پی این اتفــاق، ارزش سرمایـــهای کـــه در شرکت قـــرار داشت، به شدت کاهش پیدا کرده و به حداقـــل یک ســـوم رسیـــده اســـت کـــه البتــه به علــت جابهجایی و توسعه فضای کارگاه، در یک بازه زمانی کورههای ذوب خاموش بود و همین امر باعث شد تا از تولید و فروش باز بمانیم و با کاهش فعالیت روبهرو شویم.
مدیرعامل شرکت آلیاژ نوین همت در خصوص کاربرد شمش روی آلیاژی این شرکت، اذعان کرد: عمده مشتریان ما کارخانههای تولید دستگیره، قطعات خودرویی و تولیدکنندگان شیرآلات ساختمانی و وسایل آشپزخانه هستند که تولیــد این صنایع نیز نسبت به سال گذشته افت داشتــه است. صنایع گالوانیزه نیز جزو مشتریان این ما محسوب میشوند.
تولید شمشهای آلیاژی با کیفیت
همت در خصوص تامین مواد اولیه، تصریح کرد: عمده ماده اولیه مورد استفاده ما شمش روی خالص اسـت که آن را از شرکتهای مستقر در استان زنجان تهیه کرده و سپس با ذوب آن در خـــط تولیـــد کارخانـــه، طبـــق فرمولهـــای استاندارد جهانی فرایند آلیاژسازی را پیادهسازی میکنیم. محصول عمده مجموعه آلیاژ نوین همت، شمش زاماک است که به انواع گوناگونی تقسیم میشود.
مشتریان بسته به نوع محصولی که تولید میکنند، شمش زاماک مورد نظر خود را سفارش میدهند. زاماک ترکیبی از فلزهای روی، آلومینیوم و یک فلز دیگر مانند مس است که در آلیاژهای مختلف آن، فلز سوم، فلرق دارد. لازم به ذکر بوده که خلوص عمده شمش روی مصرفی این کارخانه، ۹۹٫۵ درصد، ۹۹٫۸ درصد و ۹۹٫۹۸ درصد است. بنابراین، به دلیل استفاده از شمش خالص در فرایند تولید، محصولات این شرکت از کیفیت بالایی برخوردار هستند.
کاربردهای متفاوت زاماک
مدیرعامل شرکت آلیاژ نوین همت در پاسخ به این سوال خبرنگار «فلزات آنلاین» که تفاوت انواع شمش زاماک در چیست و این موضوع چه تاثیری بر کاربرد آن دارد، گفت: اینکه در تولید زاماک علاوه بر روی و آلومینیوم از چه عناصر دیگری استفاده شود و خلوص هر ماده به چه میزان باشد، نوع زاماک را تعیین میکند که بیانگر ویژگیهای آن است و کاربرد این شمش را تغییر میدهد. به طور مثال، شرکتی که مجهز به خط رنگ است و شرکتی که قطعات تولیدی خـــود را آبکــاری میکنـــد، از شمــش زاماک مختلفی استفاده میکننـد. هـــر نــوع شمش زامـــاک، شمـــاره مختــص خـــود را دارد کـــه نشاندهنده نوع فلز استفاده شده به ترکیب روی و آلومینیوم است.
وی ادامه داد: بعضی از این شمشها در کارخانههای تولیدکننده محصولات زینتی مورد مصرف قرار میگیرند و بعضی دیگر نیز برای تولید قطعات مورد استفاده در دستگاهها و ماشینآلات، مصرف میشوند؛ به عنوان مثال، زاماک پنج برای استفاده در تولید قطعه سرباتری خودرو، تولید شده است. به طور قطع، این نوع زاماک دارای مقاومت بسیار بالا و همچنین دارای ضخامت است زیرا در صنایع سنگین مورد استفاده قرار میگیرد، اما شمشی مانند زاماک سه در تولید صنایع زینتی کاربرد دارد.
واسطهها، قاتل رونق تولید
همت در خصوص چالش تامین مواد اولیه، خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین معضلات در زمینه تامین مواد اولیه مورد نیاز، افزایش بیاندازه قیمت است که ضعف نقدینگی تولیدکنندگان را به همراه دارد. هیچ نظارتی برای سروسامان گرفتن بازار و کنترل قیمتها، وجود ندارد و قیمت فلزات لزوما تابع نرخهای جهانی نیست.
مشکل بعدی، حضور دلالان و تولیدکنندهنماها در این صنعت است که با ایجاد نوسان قیمتی در بازار، به راحتی نبض بازار را در دست گرفتهاند و فقط به فکر منافع شخصی خود هستند. از سوی دیگر، همین افراد با تقلب و فروش کالاهای درجه دو و سه به عنوان درجه یک به تولیدکنندگان، سودهای هنگفتی را از این طریق کسب میکنند و که در مقابل، موجب کاهش شدید محصولات صنعتی و ایجاد خسارت برای تولیدکنندگان و مشتریان نهایی میشوند.
وی در پایان گفت: از حدود دو هفته پیش در استان زنجان، تمام تولیدکنندگان از این مسئله شکایت دارند که روی خریداری شده از معادن زنجان با کاهش کیفیت روبهرو شده و باعث شده است تا در نهایت، محصولات تولید شده آنها با افت کیفیت چشمگیری مواجه شود. تولیدکنندگان این پیشآمد را ناشی از حضور دلالان و فروش مواد اولیه بیکیفیت به جای مواد اولیه درجه یک و خالص میدانند که این مسئله باعث افزایش کاذب قیمت شمش روی نیز شده است.
انتظار میرود تا نظارت بیشتری از سوی مسئولین امر صورت بگیرد تا دست دلالان از بازار کوتاه شود زیرا در حال حاضر، شیوع ویروس کرونا و تحریمها به اندازه کافی بدنه صنعت و اقتصاد کشور را شکننده کرده است.