قائممقام شرکت آژند رهاورد سپاهان، تولیدکننده لوله و پروفیل فولادی گفت: با وجود ظرفیت بالای تولید محصولات، کمبود مواد اولیه و قطع بلندمدت برق باعث کاهش تولید در صنعت لوله و پروفیل شده است؛ در شرایطی که رقبا در حال برنامهریزی برای رشد تولید محصول و توسعه بازارهای صادراتی هستند، صنعت لوله و پروفیل همچنان با چالشهای پرتعداد و پردامنهای درگیر است که موجب از دست رفتن بازارهای هدف میشود. طبیعتا در چنین شرایطی، سیاستگذاری مناسب برای جلوگیری از ایجاد رانت مواد اولیه و همچنین خامفروشی، بستر مناسبی را برای رشد و بقای این صنعت استراتژیک ایجاد خواهد کرد.
سید امیررضا نوری نائینی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» اظهار داشت: شرکت آژند رهاورد سپاهان فعالیت خود را از سال ۱۳۸۱ در زمینه خرید و فروش ورق فولادی آغاز کرد و در سال ۱۳۹۱ موفق به تولید محصول لوله و پروفیل فولادی شد. علاوهبراین، ما خط تولید واحد ماشینسازی صنعتی شامل جرثقیل سقفی را در سال ۱۴۰۰ به زمینه فعالیت خود اضافه کردیم. لازم به ذکر است که لوله و پروفیل تولیدی شرکت در بخشهای ساختمانسازی، پتروشیمی و گلخانهای و ماشینآلات تولید شده در صنعت فولاد مورد استفاده قرار میگیرند.
مسیر تولید فعلا مسدود است
وی با بیان اینکه سهمیه ماده اولیه این شرکت ۵۰ هزار تن ورق گرم در سال است، افزود: امروزه تامین مواد اولیه، اصلیترین گلوگاه تولید برشمرده میشود و در حالی که هر یک از سه خط تولید شرکت روزانه به ۱۰۰ تن ماده اولیه نیاز دارد اما به دلیل سازوکار بورس کالا و شرایط اقتصادی کشور، ماهانه تنها ۳۳۰ تن ورق گرم به ما تعلق میگیرد که این میزان پاسخگوی تنها یک روز تولید مجموعه خواهد بود و در چنین شرایطی باید مابقی مواد اولیه مورد نیاز از بازار آزاد خریداری شود. باید توجه داشت که بورس فلزات ایران از نظر رقابتی با دنیا در تغایر است زیرا عرضه فقط از سوی یک شرکت انجام میشود اما در سمت مقابل، تقاضای خرید بسیار زیادی وجود داشته که این موضوع موجب میشود فعالان صنعت برای تامین مواد اولیه خود، درگیر بازی در زمین واسطههایی شوند که در بازارها و قیمتها اختلال ایجاد میکنند. در واقع ما معتقدیم که بورس باید محلی برای عرضه و رقابت با حضور چندین تولیدکننده و خریدار باشد و کشف قیمت نیز باید بر اساس میزان عرضه و تقاضا صورت پذیرد.
قائممقام شرکت آژند رهاورد سپاهان عنوان کرد: در شرایطی هستیم که چالشهای مرتبط با تامین مواد اولیه و رفع تعهد ارزی، امکان ادامه فعالیت و همچنین صادرات لوله و پروفیل فولادی را دشوار کرده است و اگر شرایط به همین شکل ادامه پیدا کند، بیشک فعالیت ۸۰ درصد واحدهای تولیدی طی پنج سال آینده متوقف خواهد شد. هماکنون از یک سو ظرفیت بازار داخلی به طور کامل اشباع شده و از سوی دیگر بازارهای صادراتی در حال از دست رفتن هستند؛ این در حالی است که محصولات ما پیش از این به کشورهایی مانند عراق، گرجستان، سوریه و ترکیه صادر میشد اما در حال حاضر خبری از محصولات ایرانی در بازارهای خارجی نیست و اعتبار تولیدکنندگان داخلی در حال از بین رفتن است.
نوری نائینی در همین راستا خاطرنشان کرد: ترکیه از طریق صندوق ضمانت صادرات، تولیدکنندگان خود را حمایت میکند و همین مسئله سبب شده است تا در بازارهای منطقهای گوی رقابت را از ما برباید. این کشور تعداد بازارچههای مرزی خود را برای تسریع ارسال محصول به کشوری مانند عراق گسترش داده است؛ البته باید توجه داشت که تولیدکنندگان ترکیهای با چالش جابهجایی پول از طریق شبکه بانکی مواجه نیستند. در حالی که مدت زمان جابهجایی (خروج) محصول در این بازارچهها به حداقل ۱۲ ساعت کاهش یافته است، این مدت زمان در بازارچههای مرزی ما گاها به سه تا چهار روز به طول میانجامد که میتواند ضرر و زیانهای مالی فراوانی را برای صادرکنندگان مختلف همچون مواد غذایی و… به همراه داشته باشد. در حال حاضر متاسفانه نام پاکستان نیز به کشورهایی که لوله و پروفیل مورد نیاز خود را از شرکتهای ایرانی تامین نمیکنند، اضافه شده و در یک نگاه کلی، صنعت لوله و پروفیل فولادی ایران در حال از دست دادن جایگاه خود در بازارهای بینالمللی است.
فعالیت واحدهای تولیدی با حداقل ظرفیت
وی در رابطه با ظرفیت تولید لوله و پروفیل فولادی در کشور، تصریح کرد: در یک نگاه کلی نمیتوان میزان واقعی ظرفیت تولید را ارزیابی کرد زیرا نحوه عرضه ورق گرم در بورس کالا باعث شده است که تولیدکنندگان ظرفیت اسمی تولید خود را با هدف اخذ سهمیه بیشتر، بالاتر از میزان واقعی اعلام کنند. در حالی ما بخش عمده ورق مورد نیاز خود را از بازار آزاد تامین میکنیم که محدودیتهای موجود، بر عملکرد تولید شرکت تاثیر گذاشته و بر این اساس ناچار به ادامه فعالیت با ۲۰ تا ۳۰ درصد ظرفیت اسمی خود هستیم. مجموعه آژند رهاورد سپاهان از قابلیت تولید محصول در سه شیفت کاری برخوردار است اما در حال حاضر فقط در یک شیفت به فعالیت خود ادامه میدهد. متاسفانه کمبود مواد اولیه سبب شد تا در هفته منتهی به چهارم مرداد ماه، یکی از خطوط تولید مجموعه به مدت یک هزار و ۱۰۰ دقیقه به طور کامل خاموش و تولید آن متوقف شود. در حال حاضر قطعی برق شهرکهای صنعتی نیز تاثیرات سوء بسیاری به دنبال داشته و عملا موجب خاموشی و توقف دستگاههای واحدهای تولیدی طی سه روز از هفته شده است.
قائممقام شرکت آژند رهاورد سپاهان در ارتباط با راهبردهای مناسب برای حل چالشها و بهبود وضعیت صنعت لوله و پروفیل فولادی کشور، خاطرنشان کرد: در حال حاضر متاسفانه دولت و بخش خصوصی در مقابل یکدیگر ایستادهاند و تولیدکنندگان بخش خصوص از جنبههای مختلف مانند تامین مواد اولیه، تامین سرمایه در گردش، مالیات و چند نرخی بودن ارز در فشار هستند. علاوهبراین موارد، تورم و رکود حاکم بر محیط کسبوکار، شرایط تولید و فعالیت در صنایع مختلف مانند لوله و پروفیل را تحت تاثیر قرار داده است. در چنین شرایطی، دولت باید نسبت به تک نرخی کردن ارز اقدام کند و همچنین زمینه مقابله با خامفروشی را بیش از پیش فراهم سازد. در حالی که باید بستر صادرات محصولات نهایی با ارزش افزوده بالا در صنایعی همچون فولاد فراهم شود اما متاسفانه شاهد رشد صادرات محصولاتی همچون سنگآهن و شمش فولادی که عین خامفروشی است، هستیم و این مسئله به جای تسهیل و بهبود محیط کسبوکار، راه را سختتر کرده است. از طرفی در حالی که صنایع بالادستی فولاد بخش عمده سود زنجیره را متعلق به خود کردهاند، عملا بخش پاییندستی به لحاظ حاشیه سود در محدودیت قرار گرفته و در چنین شرایطی لازم است برای جلوگیری از ضرر صنایع پاییندستی در چرخه تولید فولاد، سهم مناسبی برای این بخش در نظر گرفته شود.
نوری نائینی در پایان یادآور شد: در شرایط فعلی توجیه اقتصادی برای سرمایهگذاری و احداث کارخانههای جدید لوله و پروفیل وجود ندارد و تعداد مشتریان داخلی و صادراتی جدید طی ماههای اخیر کاهش یافته است. لازم به ذکر است که اکثر مصرفکنندگان کنونی از مشتریان قدیمی ما محسوب میشوند و شرایط رکود و افت ساختوساز در کشور، مانع از ایجاد تقاضای جدید برای محصولات شرکت شده است. با این وجود، امیدواریم شرایط تولید در ادامه بهبود پیدا کند که این مسئله یک همکاری همهجانبه را میطلبد.
انتهای پیام//