یک فعال صنعت فولاد گفت: در شرایطی که بانکها از اعطای تسهیلات به واحدهای صنعتی امتناع میورزند و هر بار به بهانههای مختلف همچون ضرورت تامین سند ملکی با ارزش و… این مسئله را به تعویق میاندازند، ما میتوانیم ورق مورد نیاز خود را به هر شکل ممکن و حتی با قیمت گرانتر از بازار آزاد خریداری کنیم اما واقعیت امر این است که توانایی تامین نقدینگی کافی در چنین شرایط بحرانی و دشوار اقتصادی را نداریم و امیدواریم شرایط اخذ تسهیلات بانکی در ماههای آینده تسهیل پیدا کند.
جعفر قاسمی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» عنوان کرد: حدود ۱۷ سال است که فعالیت خود را در زمینه تولید لوله فولادی «ST37» در شهرک صنعتی بزرگ شیراز آغاز کردهایم و این محصول را در عرضهای ۸۵ سانتیمتر و یک متر با ضخامتهای چهار، پنج و ۶ میلیمتر تولید میکنیم. لوله «ST37» در بخشهای مختلف به ویژه کشاورزی و آب و فاضلاب کاربرد دارد و ما محصول خود را با کیفیت عالی و قیمت مناسب در اختیار فعالان این صنایع قرار میدهیم.
وی با بیان اینکه میتوانیم لولههای «ST33» و «ST34» را نیز تولید کنیم اما به دلیل تنوع کاربرد و فروش بالای «ST37»، اقدام به تولید این محصول کردهایم، افزود: لوله «ST37» از عناصر آلیاژی مختلفی همچون کربن، منگنز، سیلیکون، فسفر و گوگرد تشکیل شده و این عناصر خواص فیزیکی و شیمیایی مطلوبی همچون جوشپذیری، شکلپذیری، چقرمگی و مقاومت به خوردگی را به همراه داشته است.
نوسان قیمت ورق سرد طی دو دهه
این فعال صنعتی در ارتباط با ماده اولیه تولید لوله «ST37»، بیان کرد: ورق سرد، ماده اولیه اصلی تولید لوله را شامل میشود و ما ورق مورد نیاز خود را از بازار آزاد خریداری میکنیم. هماکنون ورق سرد در بازار حدود ۴۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم قیمتگذاری میشود؛ در حالی که ما تولید لوله «ST37» را با ورق سرد کیلویی ۷۰۰ تومان آغاز کردیم. افزایش بیرویه قیمت ورق که برگرفته از نوسان نرخ ارز و نیز واردات بیرویه این محصول به کشور طی سالیان اخیر بوده است، تولیدکنندگان لولههای فولادی را در تامین پایدار و به موقع ماده اولیه با چالش مواجه کرده و بر همین اساس فعالان این بخش نمیتوانند برنامهریزی مشخصی برای تولید خود داشته باشند. در حالی که اگر اقدامات موثر در راستای تثبیت نرخ ارز و همچنین جلوگیری از واردات بیرویه محصولاتی مانند ورق سرد که نمونه مشابه آن در داخل تولید شده انجام شود، بخش عمدهای از چالشهای واحدهای تولیدی که همان تامین ماده اولیه است، رفع خواهد شد و این مسئله در نهایت به رونق تولید در کارگاهها و واحدهای صنعتی کوچکمقیاس خواهد انجامید.
قاسمی در خصوص فرایند تولید لوله «ST37»، تصریح کرد: ورق خریداری شده (به صورت رول) پس از رسیدن به محل کارخانه، با استفاده از دستگاه برشکاری به طولهای مدنظر برش داده شده و پس از عملیات جوشکاری، در ابعاد مختلف به شکل لوله در میآید. در ادامه با استفاده از دستگاه نورد، لوله تحت فشار قرار میگیرد و در نهایت به شکل مطلوب خود تبدیل میشود. لازم به ذکر است که در پایان اقدامات جانبی همچون برش لبهها، تمیزکاری سطح و رنگآمیزی انجام شده و محصول آماده ارسال و تحویل به مشتریان خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ما تنها تولیدکننده لوله «ST37» در سطح استان فارس هستیم و از این رو تامین نیاز مصرفکنندگان استان را در اولویت قرار دادهایم، گفت: اگرچه صنعت فولاد کشور با پیشرفت قابلتوجهی طی سالهای اخیر همراه شده و صادرات انواع محصولات فولادی ارزشافزوده مناسبی برای فعالان این صنعت به همراه داشته است اما معتقدیم که ابتدا باید ۱۰۰ درصد نیاز مصرفکنندگان داخلی تامین شود و در ادامه صادرات محصولات فولادی صورت پذیرد؛ البته این مسئله نیازمند ایجاد یک تعادل نسبی میان تولید و مصرف فولاد در کشور است که امیدواریم طی سالیان پیش رو، این مهم بیش از پیش تحقق پیدا کند.
این فعال صنعتی کمبود نقدینگی را از جمله چالشهای موجود در واحدهای صنعتی کوچکمقیاس دانست و تاکید کرد: با توجه به محدودیتی که در تامین ماده اولیه با آن مواجه هستیم، معمولا یک یا دو رول ورق سرد را خریداری کرده و اقدام به تولید سفارش مشتریان میکنیم. میزان توان تولیدی مجموعه ما روزانه ۳۰ تن لوله «ST37» است و بر همین اساس اگر سفارشی بیشتر از این میزان داشته باشیم، به دلیل نبود مواد اولیه و نقدینگی کافی نمیتوانیم آن را قبول کنیم. در چنین شرایطی، نمیتوانیم اقدام به گشایش اعتبار اسنادی (LC) کنیم و از این رو هم در دریافت تسهیلات بانکی و هم خرید ورق سرد از بورس کالای ایران با مشکل روبهرو شدهایم. در حال حاضر بانکها از اعطای تسهیلات به واحدهای صنعتی امتناع میورزند و هر بار به بهانههای مختلف همچون ضرورت تامین سند ملکی با ارزش و…، این مسئله را به تعویق میاندازند. واقعیت امر این است که ما ورق مورد نیاز خود را به هر شکل ممکن و حتی با قیمت گران از بازار خریداری خواهیم کرد اما توانایی تامین نقدینگی کافی در چنین شرایط بحرانی و دشوار اقتصادی را نداریم و امیدواریم شرایط اخذ تسهیلات بانکی در ماههای آینده تسهیل پیدا کند.
قاسمی با تاکید بر اینکه در حال حاضر کمبود نیروی انسانی به یکی دیگر از چالشهای تولید در کارگاههای کوچکمقیاس تبدیل شده است، خاطرنشان کرد: زمانی که ما دو خط تولید را همزمان با نصب دو جرثقیل سقفی هر یک به میزان ۴۰ تن و پنج تن راهاندازی کردیم، بسیاری از افراد به دنبال اشتغال در واحدها و کارگاههای صنعتی بودند و به نوعی انگیزه فراوانی برای فعالیت در عرصه تولید وجود داشت اما متاسفانه به دنبال تورم و مشکلات اقتصادی در گذر زمان، تمایل افراد برای حضور در این بخش کاهش یافته و شاهد رشد عجیب مشاغل غیرمولد و کاذب برای تامین هزینههای معیشتی در سطح جامعه هستیم.
وضعیت مساعد بازار بر خلاف شرایط تولید
وی در ادامه خاطرنشان کرد: با توجه به کاربردهای فراوان محصولات فولادی مانند لوله در بخشهای مختلف، همواره بازار خوبی برای این محصولات وجود داشته و آنچه در این بین باید مورد توجه قرار بگیرد، رفع موانع تولید علیالخصوص در واحدهای صنعتی کوچکمقیاس است. بر همین اساس امیدواریم با روی کار آمدن دولت جدید، کاهش نرخ ارز و رفع معضل کمبود نقدینگی در دستور کار مسئولان ذیربط قرار بگیرد تا شرایط تولید در واحدهای کوچک صنعتی همچون شرایط بازار کمی بهبود پیدا کند.
این فعال صنعتی در پایان یادآور شد: واقعیت امر این است که در صورت تامین نقدینگی کافی، میتوان در مسیر جهش تولید و اجرای طرحهای توسعهای گام برداشت و در حال حاضر با توجه به نبود آن، عملا توسعه در صنایع کوچک معنا و مفهومی ندارد. در شرایط کنونی، ما دلخوش به سود دو تا سه هزار تومانی به ازای فروش هر کیلوگرم لوله تولید شده در مجموعه (با قیمت تمام شده ۴۲ تا ۴۳ هزار تومان) هستیم و برنامه چندانی برای توسعه تولید نداریم.
انتهای پیام//