ابراهیم احمدی دستگردی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» بیان کرد: زمینه فعالیت شرکت اطلس پمپ سپاهان ریختهگری، برادهبرداری و مونتاژ قطعات آلومینیومی مورد استفاده در صنایع خودروسازی و لوازم خانگی است است. عمده مشتریان این شرکت، شرکتهای بزرگ خودروسازی بوده و فعالیت ما در سال ۱۳۷۷ با ظرفیت تولید سالانه پنج هزار تن آغاز شده است.
وی در ادامه به مشکلات موجود در صنعت آلومینیوم اشاره کرد و افزود: یکی از معضلات مهمی که در حال حاضر با آن روبهرو هستیم، عدم ثبات بهای شمش آلومینیوم است که در ابتدای سال جاری روندی نزولی به خود گرفت اما به یک باره در چند هفته اخیر شاهد افزایش غیرمنطقی قیمت آن هستیم. این نوسانات قیمتی از دو عامل سرچمشه میگیرند؛ دلیل اول، تغییر لحظهای نرخ ارز و دلیل دوم، نحوه قیمتگذاری شمش آلومینیوم است. قیمتگذاری در بورس کالای ایران کمی متفاوت است و کاهش عرضه شمش آلومینیوم در این تالار صنعتی، سبب ایجاد رقابت در بازار و افزایش قیمت نهایی شمش آلومینیوم میشود. برای مثال، قیمت شمش عرضه شده در بورس در روز گذشته، ۶۸ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم اعلام شد که به دلیل رقابت ایجاد شده، در نهایت به ۷۸ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم یعنی ۱۰ هزار تومان بیشتر از نرخ مصوب بورس رسید. تعداد محدود تامینکنندههای شمش آلومینیوم از یک سو و کاهش عرضه این محصول در بورس کالای ایران نیز به این وضعیت تاملبرانگیز دامن میزند.
مدیرعامل شرکت اطلس پمپ سپاهان اظهار کرد: میزان تورم بهوجود آمده در کشور به حدی هولناک است که نیروی انسانی که در خط تولید مشغول به کار است، حتی با فزایش حقوق نمیتواند نیازهای اولیه خود را برآورده کند و به همین دلیل دیگر تمایلی برای ادامه همکاری با واحدهای تولیدی نخواهد داشت. مسئله دیگری که باعث شده است نیروی انسانی انگیزه کافی برای فعالیت در جبهه تولید را نداشته باشد، وجود شغلهای کاذب مانند خرید و فروش ملک، خودرو و… است. البته در این میان نمیتوان از کمبود نیروی انسانی متخصص و ماهر که آشنا با مهارتهای فنیوحرفهای هستند نیز چشمپوشی کرد و در حالی ما شاهد فارغالتحصیلان جویای کار آن هم در مقاطع تکمیلی یعنی ارشد و دکتری هستیم که هیچ ارتباطی با بخش تولید و صنعت ندارند و همچنین تجربه کافی جهت فعالیت در این بخش را کسب نکردهاند. در واقع تنها به دنبال اخذ مدارک دانشگاهی بوده که آن هم هیچ تاثیری بر عملکرد نیروی انسانی در خط تولید ندارد و در واقع اهمیت تجربه و سابقه کار به مدارک دانشگاهی میچربد. در یک نگاه کلی، کمبود نیروی متخصص در کشور چالشی است که تقریبا تمام صنایع با آن دستوپنجه نرم میکنند و اگر اقدامات اساسی و کارشناسانه در رابطه با رفع این معضل صورت نپذیرد، بی شک در آینده به چالشی حل نشدنی در بخش تولید تبدیل خواهد شد.
تورم؛ عامل کلیدی مشکلات صنایع معدنی
احمدی دستگردی در خصوص عوامل موثر بر کاهش میزان تولید، اذعان کرد: از جمله عواملی که تمامی صنوف از آن زیان دیدهاند، قطعی برق در روزهای گرم سال بوده است. ضمن اینکه عدم تامین نقدینگی نیز خود عاملی کمرشکن برای صنایع تولیدی به ویژه بخش پاییندست آلومینیوم بوده است.
وی راهکارهای رونق تولید و مسیر خروج از رکود حاکم را کنترل تورم دانست و مطرح کرد: طی چند هفته اخیر، به راحتی میتوان گفت که ۱۰ واحد تولیدی فعال در پاییندست آلومینیوم تعطیل شدهاند و علت آن تورم حاکم در کشور بوده است. اگر این شرکتها بخواهند دوباره به مسیر تولید بازگردند، مشکلی که سد راه آنها خواهد شد، تامین مواد اولیه با قیمت بالا است. ضمن اینکه تورم، خود را در اقتصاد به گونهای نشان میدهد که افراد با دارایی بیشتر، ثروتمندتر و افراد با دارایی کمتر، فقیرتر میشوند حال ممکن است در این میان واحدهایی به علت ذخیره و تامین کافی مواد اولیه سود بیشتری ببرند و عدهای دیگر توان خرید مواد اولیه را نداشته باشند که تمامی این اتفاقات ناشی از عدم کنترل صحیح بر روند قیمتگذاری شمش آلومینیوم است.
مدیرعامل شرکت اطلس پمپ سپاهان تصریح کرد: ماشینآلات و قالبهای مورد استفاده در این کارخانه هم تولید داخل است و هم از طریق واردات تامین میشود. جنس قالبهای مورد استفاده در این واحد تولیدی از جنس فولاد گرمکار است که از کشورهایی همچون چین، تایوان و ترکیه وارد و یا در داخل کشور ساخته میشود. در گذشته قالبهای که از کشور ایتالیا وارد میشد، بسیار با کیفیت بود و در حین عملیات ریختهگری شکسته نمیشد. کورههای مورد استفاده در این مجموعه از نوع گازی بوده که تولید داخل هستند.
احمدی دستگردی در پاسخ به سوال خبرنگار «فلزات آنلاین» در رابطه با حمایت دولت از فعالان صنعت آلومینیوم، ابراز کرد: حمایتهای دولت در حد شعار باقیمانده و اتفاق خاصی در این صنعت رخ نداده است. رسالت دولت برای حمایت از تولیدکنندگان میتواند این باشد که به بانکها دستور برای اعطای وامهایی غیرضروری ندهد و این تسهیلات نیز از بودجه خود دولت تامین شود. اقتصاد جامعه باید حول محور عرضه و تقاضا حرکت کند و نباید به صورت دستوری باشد. راهحل رفع مشکلات امروز اقتصاد همین مسئله بوده و حتی جوامع پیشرفته نیز سالیان سال است به همین روش عمل میکنند و نتیجه بسیار مطلوبی نیز در اقتصاد کشور خود ملاحظه کردهاند.
وی در خصوص دانش و تکنولوژی مورد استفاده در کشورهای حوزه خلیج فارس در صنعت آلومینیوم اعلام کرد: صادرات آلومینیوم به کشورهای حوزه خلیج فارس در گذشته وجود داشته است اما هماکنون این کشورها خود پیشرو در این صنعت هستند و اقدامات اساسی در زمینه تولید انجام دادهاند. روند تولید در این کشورها بسیار مطلوب بوده است و به نظر میرسد مشکلی در زمینه قیمتگذاری نیز وجود ندارد؛ چراکه قیمت آلومینیوم بر اساس بورس فلزات لندن مشخص میشود و در حال حاضر قیمت این فلز استراتژیک به حدود دو هزار و ۴۰۰ دلار به ازای هر تن رسیده است. البته قیمت شمش آلومینیوم آلیاژی از آلومینیوم خالص به دلیل استفاده از آلیاژهای خاص بیشتر است و در حالت کلی، فرمول مشخصی برای قیمت آلومینیوم وجود دارد. باید توجه داشت که نوسان نرخ ارز و همچنین تفاوت قیمتی نرخ ارز آزاد و نیمایی، در قیمت داخلی شمش آلومینیوم موثر بوده است و امیدوار هستیم به یک ثبات نسبی در اقتصاد و همچنین قیمتگذاری در صنایع مختلف دست پیدا کنیم.
ضرورت سرمایهگذاری در صنایع پاییندست آلومینیوم
مدیرعامل شرکت اطلس پمپ سپاهان در خصوص چشمانداز این صنعت یادآور شد: با توجه به اینکه آلومینیوم یک فلز استراتژیک است و به طور مستقیم از جانب کشور آمریکا تحریم شده است، نمیتوان آنچنان به آینده این صنعت امیدوار بود زیرا به این صنعت به ویژه بخش پاییندست توجهی نشده و سرمایهگذاریهای مطلوبی در این زمینه صورت نپذیرفته است. در واقع باید اقدامات موثرتری صورت میگرفت و واحدهای تولیدی بیشتری در صنایع پاییندست و حتی بالادست مانند بوکسیت و آلومینا ایجاد میشد. در این صورت میتوانستیم اطمینان حاصل کنیم که این واحدهای تولیدی حداقل تا ۱۰ سال آینده در این صنعت باقی خواهند ماند و ضامن بقای صنعت آلومینیوم خواهند بود.
احمدی دستگردی در خصوص اجرای طرحهای توسعهای، تاکید کرد: با وجود تمام موانع پیش روی تولید توانستیم با اجرای طرحهای توسعهای از جمله وارد کردن ماشینآلات اتوماتیک و بومیسازی بعضی از ماشینآلاتی که توان خرید آنها فراهم نبود، میزان ظرفیت تولید شرکت را افزایش دهیم و از میزان ظرفیت اسمی شرکت که پنج هزار تن است، عبور کنیم. البته واردات ماشینآلات نو خود چالشی بود که باید برای توسعه شرکت آن را رفع میکردیم. لازم به ذکر است که این معضل تنها شامل حال صنعت آلومینیوم نمیشود و به عنوان مثال صنعت خودروسازی هم نیاز ۱۰۰ درصدی به نوسازی ماشینآلات مورد استفاه در خط تولید خود دارد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بانکها برای تامین ماشینآلات صنعتی واحدهای تولیدی در کشورهای پیشرفته، تسهیلات بلندمدت با بازپرداخت سود ناچیز در اختیار تولیدکنندگان قرار میدهند اما در ایران، وامهایی با مبالغ بسیار اندک که جوابگوی نیاز تولیدکنندگان نیست، به افراد تعلق میگیرد. ضمن اینکه برای خرید و یا واردات ماشینآلات از بازار آزاد نیز باید نقدینگی بسیار زیادی تامین شود که ممکن است هر واحد تولیدی از پس این هزینههای گزاف برنیاید و نتواند خط تولید خود را بهروز کند.