امروزه هدف اصلی بسیاری از بنگاههای اقتصادی و واحدهای صنعتی، رشد تولید و افزایش نرخ بهرهوری است تا بتوانند در بازار رقابتی به فعالیت خود ادامه دهند اما موضوعی که باید بیش از هر چیز دیگری به آن توجه داشت، بهینهسازی فرایندها با هدف کاهش هزینههاست. زمانی که فعالیتهای تولیدی یک بنگاه رشد یابد و همزمان با آن هزینهها نیز روند صعودی به خود بگیرند، بدون شک حاشیه سود به دست آمده چشمگیر نخواهد بود؛ به این ترتیب همگام با اقدامات توسعهای، بهینهسازی فرایندهای درونی و مدیریت هزینهها نیز مسئله مهمی به شمار میآید که شرکت آلومینای ایران با اتخاذ استراتژیهایی کاربردی، گامهای موثری در این زمینه برداشته است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، با توجه به کاربردهای متنوع فلز آلومینیوم در صنایع مختلف و فعالیت حدود یک هزار و ۵۰۰ کارخانه و کارگاه با بیش از ۶۵ هزار نفر در صنایع و شرکتهای وابسته به آلومینیوم، اهمیت تولید این فلز بر کسی پوشیده نیست. ضمن اینکه در جریان گذار به انرژیهای تجدیدپذیر و برآیند انتشار کربن صفر، بدون شک میزان تقاضای آلومینیوم در آینده افزایشی خواهد بود و فعالان این صنعت نقش بسزایی در تحقق این جریان و رفع نیاز بازار خواهند داشت. خوشبختانه ایران به عنوان یکی از کشورهای در حال توسعه از این موضوع غافل نبوده و طی چهار ماهه نخست سال ۱۴۰۳، ۲۲۱ هزار و ۴۰۹ تن شمش آلومینیوم (این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۲۱۸ هزار و ۵۳۱ تن بود) توسط چهار تولیدکننده بزرگ در کشور تولید شده است. شرکت آلومینای ایران نیز با تولید ۱۲ هزار و ۲۷۰ تن از این میزان، یکی از فعالان تاثیرگذار صنعت آلومینیوم ایران به شمار میآید؛ ضمن اینکه «آلومینا» تنها شرکتی است که دارای زنجیره کامل تولید آلومینیوم بوده و فعالیت سایر تولیدکنندگان بزرگ به آن وابسته است. باید توجه داشت که این مجموعه پویا به منظور ارتقا و تحقق هدفگذاریهای صورت گرفته در کشور در راستای توسعه صنعت آلومینیوم و دستیابی به شعار جهش تولید تمام تلاش خود را بهکار گرفته است و در مسیر پرفرازونشیب تولید که همواره همراه با چالشهای متعدد بوده، از آرمان و هدف اصلی خود فاصله نگرفته است. به طوری که عملکرد خیرهکننده این مجموعه در مرداد ماه سال جاری مهر تاییدی بر این موضوع بوده و شرکت آلومینای ایران توانست مجددا افتخارآفرینی کند. البته باید این نکته مهم را در نظر داشت که تحقق این مهم در سایه انجام کار گروهی، اتخاذ استراتژیهای کاربردی، برنامهریزی دقیق، تکیه بر توانمندیهای داخلی، بهرهگیری از نوآوری و خلاقیت، اجرای طرحهای توسعهای و… حاصل شده است.
گفتنی است که بر اساس آمار منتشر شده، شرکت آلومینای ایران توانست از ابتدای سال مالی تا انتهای مرداد ماه سال ۱۴۰۳، ۹۵ هزار و ۷۴۱ تن پودر آلومینا، ۱۶۰ هزار و ۶۵۲ تن پودر هیدرات آلومینیوم، ۷۸ هزار و ۸۳۶ تن آهک صنعتی با رشد ۲۱٫۲ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته (۶۵ هزار و چهار تن) و ۱۴ هزار و ۶۲۲ تن شمش آلومینیوم تولید کند. مجموع تولید این شرکت در پنج ماهه نخست سال جاری برابر با ۳۴۹ هزار و ۸۵۱ تن انواع محصول و جمع فروش داخلی آن، ۸۱ هزار و ۸۶۲ تن بوده است؛ مجموع درآمد شرکت آلومینای ایران در این مدت با رشد ۳۰٫۷ درصدی از ۳۰ هزار و ۴۸۷ میلیارد و ۴۸ میلیون ریال به ۳۹ هزار و ۸۷۵ میلیارد و ۲۱۳ میلیون ریال رسید.
همانطور که پیشتر به آن اشاره شد، شرکت آلومینای ایران برای تحقق اهداف توسعهای کلان کشور و برنامههای خود، اقدامات مختلفی اعم از اتخاذ استراتژهای کاربردی به کار گرفته است که بدون شک با توجه به شرایط رقابتی امروز میان کسبوکارها، نباید از آنها غافل شد. به طوری که اکنون این شرکت بخشی از برنامه توسعه کسبوکار خود را بر پایه افزایش ظرفیت تولید، خلق ارزش افزوده و گسترش سبد محصولات و همچنین پایداری تولید تدوین کرده است. ضمن اینکه در جلسات کمیته راهبردی شرکت آلومینای ایران اقدامات ارزندهای در راستای کاهش آسیبهای اجتماعی استان از محل هزینههای فرهنگی و اجتماعی، مشارکت در برگزاری چهل و ششمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم، اعطای تسهیلات رفاهی و پاداشهای مناسبتی پرسنل شاغل و بازنشسته شرکت، مشارکت در برگزاری اردوی راهیان نور، بررسی پروژه تصفیهخانه فاضلاب شهرستان جاجرم، بررسی شرایط سرمایهگذاری پروژه نیروگاه حرارتی، خورشیدی و بادی، توسعه طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری در حوزه آبریز شهرستان، توسعه طرحهای نهضت ملی درختکاری با احداث گلخانه و تولید نهال و کاشت درخت و درختچه بومی، مشارکت در برگزاری تانا صنعت استان، مشارکت در برگزاری مسابقات ملی مهارت کشور، مشارکت در برگزاری همایش یوزپلنگ آسیایی، موافقت و انعقاد قرارداد با دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران در خصوص تحقیق و پژوهش در طراحی نظام نوآوری و کارآفرینی و… به تصویب رسید.
لزوم مدیریت هزینههای تولید
اگرچه تدوین و اتخاذ این راهبردها به تاثیرگذاری روی فعالیتهای شرکت آلومینای ایران کمک میکند اما شرایط بازار کنونی میطلبد که بنگاههای اقتصادی علاوه بر رشد تولید، نوآوری و اجرای طرحهای توسعهای، توجه ویژهای به مدیریت و بهینهسازی فرایندها و در پی آن کنترل هزینههای تولید داشته باشند زیرا در صورتی اجرای یک طرح، مفید و موثر خواهد بود که از جنبههای مختلف به ویژه مسائل مالی نیز توجیهپذیر باشد. خوشبختانه شرکت آلومینای ایران با توجه به اهمیت این موضوع گام بزرگی در راستای مدیریت و بهینهسازی فرایندها انجام داده و با تکیه بر تجربیات ارزشمندی که در این زمینه کسب کرده است، به دنبال توسعه اقدامات خود و تبادل آن با شرکتهای مشابه است. مهندسی معکوس برد آنالوگ به دیجیتال دیگهای احیا، تعمیر ریموت کنترل جرثقیلهای چندمنظوره، عملیات جوشکاری آلومینیوم در حضور میدان مغناطیسی بخش کوچکی از این اقدامات هستند. با توجه به اینکه حفاری و آتشباری بخش مهمی از فرایند استخراج باطله و ماده معدنی از معادن بوده و ۲۵ درصد از هزینههای استخراج را در بر میگیرد، شرکت آلومینای ایران با هدف کاهش هزینههای حفاری و انفجار و تولید پایدار بوکسیت نسبت به بهینهسازی عملیات آتشباری اقدام کرده است؛ به طوری که کارشناسان این شرکت توانستند با مطالعه خصوصیات ناشی از انفجار در سطع معادن بوکسیت و طراحی و تست الگوهای انفجار به الگوی بهینه و مطلوبی دست پیدا کنند. نتیجه این اقدامات کاهش عوارض زیستمحیطی، افزایش راندمان و ایمنی عملیات، دستیابی به خردایش مطلوب و کاهش هزینههای استخراج بوده است.
تدوین برنامه استراتژیک «HSE»
شرکت آلومینای ایران با هدف قرارگیری در میان شرکتهای برتر پایبند به اصول «HSE» و استانداردهای کاری در بین شرکتهای زیرمجموعه ایمیدرو، نسبت به تدوین برنامه استراتژیک ایمنی، بهداشت و محیط زیست در سه حوزه ایمنی و آتشنشانی، بهداشت صنعتی و محیط زیست اقدام کرد. شایان ذکر است که در این سند استراتژیک، بر اساس بررسی فرصتها و تهدیدهای موجود مواردی همانند نیازسنجی، برنامهریزی و اجرای برنامههای آموزشی برای تمامی کارکنان، ایجاد سیستم ارزیابی عملکرد ایمنی واحدهای تولیدی و پشتیبانی، ایجاد سیستم آراستگی صنعتی محیط کار، ایجاد سیستم مشارکت کارکنان، ایجاد سیستم مدیریت رویداد و ارتقا و بازسازی ماشینآلات و تجهیزات فرسوده معدنی و فرآوری مورد توجه قرار گرفته است. علاوه بر تدوین این برنامه استراتژیک، شرکت آلومینای ایران در سال ۱۴۰۲، ۲۱ پروژه با بودجه ۵۵۲ میلیارد ریالی منطبق با برنامه مذکور در حوزه «HSE» تدوین کرد که تاکنون بیش از ۸۵ درصد از این پروژهها اجرایی و بودجه مربوطه محقق شده و نتیجه آن کاهش تعداد حوادث شدید، پیشی گرفتن از برنامه سال ۱۴۰۲ در کاهش شدت حوادث و کاهش قابلتوجه شاخصهای ضریب شدت تکرار حادثه «FSI» بوده است.
انتهای پیام//