مدیرعامل شرکت صنایع شیشه گیلان، تولیدکننده انواع شیشه، گفت: کمتر از ۲۰ درصد نسوز مورد نیاز صنعت شیشه، از داخل کشور تامین شده و باقی آن، از کشورهای دیگر وارد میشود؛ میزان تولیدات شیشه به حدی رسیده است که تولیدکننده داخلی نسوز، بدون دغدغه در این صنعت سرمایهگذاری کند و مطمئن باشد که تولید صرفه اقتصادی دارد.
حسین زجاجی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، اظهار داشت: بخش عمدهای از سرمایهگذاری در صنعت شیشه، به کورههای ذوب آن برمیگردد که در تمام این کورهها، از نسوزها استفاده میشود.
وی در پاسخ به این سوال که عمر مفید محصولات نسوز در صنعت شیشه چقدر است، اذعان کرد: عمر مفید نسوزهای مصرفی در صنعت شیشه، میزان زیادی به نحوه استفاده از آنها بستگی دارد. زمانی که از کورههای شیشه به درستی نگهداری نمیشد، عمر این کورهها به ۵ سال میرسید اما اکنون عمر مفید کورههای شیشه صنایع شیشه گیلان، حدود ۱۰ تا ۱۲ سال است. میزان نسوز مصرفی نیز از ۱۰ به ۸ کیلوگرم به ازای هر تن تولید شیشه رسیده است.
رئیس انجمن صنفی شیشه کشور یادآور شد: نسوزهای سیلیسی، آلومینیومی، قلیایی، آلومینیوم سییلیکاتی و … نسوزهای مختلفی هستند که در صنعت شیشه استفاده میشوند. در حال حاضر، کمتر از ۲۰ درصد نسوز مورد نیاز صنعت شیشه، از داخل کشور تامین میشود و بقیه، از کشورهای دیگر وارد میشود. بیشترین نسوز مصرفی در صنعت شیشه، نسوزهای زیرکونوم آلومینیوم سیلیکاتی است که به آن زاک میگویند. بعد از آن، نسوزهای سیلیسی هستند که در سقف کورهها از آن استفاده میشود.
زجاجی به الزام خرید مستقیم محصولات نسوز از تولیدکننده اشاره کرد و توضیح داد: نسوزها طبق نقشه و سفارش هر کارخانه، تولید میشوند و طبیعاتا نمیتوان نسوز مورد نیاز خود را از واسطه خریداری کرد. عمده شرکتهای تولیدکننده نسوز که از آنها محصول خریداری میکنیم، شرکتهای معتبری هستند که همراه محصولات خود اطلاعات راهنمای آن را نیز میفرستند؛ این شرکتها، تضمین لازم را در قبال محصولات خود ارائه میدهند. نصب و راهاندازی نسوز نیز عمدتا توسط شرکتهای تولیدکننده انجام میشود.
وی در ادامه تاکید کرد: با توسعه صنعت شیشه در کشور، نیاز این صنعت به محصولات نسوز بیشتر شده است؛ لذا تولیدکنندگان نسوز باید به سمت تولید نسوزهای مورد استفاده در صنعت شیشه بروند. در حال حاضر، میزان تولیدات شیشه به حدی رسیده است که سرمایهگذاری تولیدکنندگان داخلی نسوز، بر روی تولید نسوز مصرفی در صنعت شیشه از لحاظ اقتصادی بهصرفه باشد. با توجه به اینکه صنایع تولید شیشه، از مصرفکنندگان دائمی محصولات نسوز هستند، افزایش تولید شیشه نیز، میتواند باعث توسعه صنعت نسوز در کشور شود.
مدیرعامل شرکت صنایع شیشه گیلان در پاسخ به این سوال که افزایش قیمت محصولات نسوز چه میزان بر قیمت نهایی تولیدات صنعت شیشه موثر است، تصریح کرد: با توجه به سرمایهگذاری ۳۰ تا ۴۰ درصدی صنعت شیشه بر محصولات نسوز، نواسانات در قیمت محصولات نسوز تاثیر مستقیمی بر قیمت تمام شده تولیدات این صنعت در کشور دارد.
زجاجی در خصوص حجم تولیدات صنعت شیشه در کشور، اظهار کرد: میزان تولیدات صنعت شیشه ایران، بالغ بر ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن در سال بوده و این محصولات به چهار بخش شیشههای تخت، شیشههای بسته بندی، ظروف رومیزی و صنایع جانبی شیشه، مثل شیشه اتومبیل تقسیم میشود. در صنعت شیشه کشور، سالانه حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن شیشه تخت، حدود ۴۰۰ هزار تن شیشه رومیزی، حدود ۴۵۰ هزار تن شیشه بستهبندی و تقریبا ۵۰ هزار تن سایر محصولات شیشهای تولید میشود.
وی افزود: میزان صادرات محصولات شیشهای ایران در سال، بالغ بر ۷۰۰ هزار تن بوده و جمعیت ۵۰۰ میلیونی را هدف قرار دادهایم. عمده صادرات ما در شعاع ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلومتری است؛ چراکه به دلیل سنگینی محصولات صنعت شیشه، صادرات به مسافتهای دورتر از لحاظ اقتصادی بهصرفه نخواهد بود. البته در مواردی، به اروپا هم صادرات داشتهایم.
زجاجی یادآور شد: خوشبختانه به دلیل اینکه مواد اولیه تولید شیشه، به خصوص مواد سنتاتیک در داخل کشور تولید میشود، این صنعت از لحاظ تامین مواد اولیه با مشکل مواجه نیست. با توجه به اینکه تولید شیشه در ایران، مازاد میزان مصرف آن بوده، بخش صادرات این صنعت، فعالتر شده است. در حال حاضر، عمده مشکل ما، در حوزه صادرات شیشه است؛ به دلیل دیپلماسی ضعیف کشور، مقابلهای با کارشکنیهای کشورهایی نظیر ترکیه صورت نمیگیرد. دولت ترکیه، بارها با آنتیدامپینگ از ورود بسیاری از محصولات شیشهای ما به این کشور، جلوگیری کرده است.