کنسانتره مولیبدن به صورت مواد اولیه در صنایع مختلف از جمله فولاد و آلیاژسازی مورد استفاده قرار میگیرد و به طور ویژه در تولید آلیاژهای مورد نیاز صنعت هوایی و همچنین ریختهگری آهن از جمله ورق، میلگرد و لوله استیل کاربرد دارد. شیلی با در اختیار داشتن ۳۱ درصد از سهم صادرات کنسانتره مولیبدن در سال ۲۰۲۱، بزرگترین صادرکننده مولیبدن در جهان شناخته میشود که کشورهای ژاپن و کره جنوبی، بزرگترین مقاصد صادرتی این کشور بودهاند. چین با در اختیار داشتن ۱۴ درصد از سهم واردات جهانی، بزرگترین واردکننده مولیبدن در جهان محسوب میشود که شیلی بزرگترین مبدا وارداتی آن بوده است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات، مولیبدن یکی از مهمترین عناصر معدنی پر اهمیت در جهان محسوب میشود که از طریق تغلیظ کانی مولیبدنیت استخراجشده از معادن و همچنین تغلیظ کانه مس و تولید کنسانتره مولیبدن به عنوان محصول جانبی واحدهای تغلیظ مس ازجمله روشهای استحصال محصول به شمار میرود.
کنسانتره مولیبدن به صورت مواد اولیه در صنایع مختلف از جمله صنایع شیمیایی، نفت و الکترونیک مورد استفاده قرار میگیرد اما صنعت فولاد و آلیاژسازی، مهمترین صنعت مصرفکننده این ماده معدنی شناخته میشود؛ به طوری که عمدهترین کاربرد آن در صنعت آلیاژسازی جهت ساخت فولادهای ضدزنگ، فلزات مورد استفاده در صنایع هوایی و آلیاژهای مخصوص برای ساخت هواپیما اختصاص دارد. همچنین با توجه به اینکه مقاومت مولیبدن در برابر خوردگی حاصل از گرما بسیار بالا است، جهت ساخت آهنهای ریختهگری و ابرآلیاژهایی که سختیپذیری بالایی در برابر زنگزدگی دارند، از آن استفاده میشود. از جمله این موارد میتوان به ورق استیل، میلگرد استیل و لوله استیل در سایزهای مختلف اشاره کرد.
همان طور که گفته شد، کاربرد گسترده کنسانتره مولیبدن در صنایع مختلف موجب شده است تا این فلز در کشورهای صنعتی مورد توجه قرار گیرد. بنابراین در این گزارش، میزان تجارت آن در سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ در جهان مورد بررسی قرار گرفته و در نمودارهای ۱ و ۲ ارائه شده است. قابل ذکر است که از کد تعرفه ۲۶۱۳ جهت بررسی تجارت کنسانتره مولیبدن استفاده شده است. همچنین ذکر این نکته ضروری است که از دلایل اختلاف بین روند میزان واردات و صادرات جهانی کنسانتره مولیبدن در سالهای مورد بررسی، بدون شک عدم ثبت برخی آمار و ارقام مربوط به تجارت توسط برخی کشورها و همچنین خطاهای آماری است.
شیلی، بزرگترین صادرکننده کنسانتره مولیبدن
با توجه به نمودار ۱، میزان صادرات کنسانتره مولیبدن در جهان با ۲ درصد رشد سالانه، از حدود ۲۷۰ هزار تن در سال ۲۰۱۲ به حدود ۳۱۰ هزار تن در سال ۲۰۲۱ رسیده است و شیلی با در اختیار داشتن ۳۱ درصد از سهم صادرات، بزرگترین صادرکننده کنسانتره مولیبدن در جهان شناخته میشود. میزان صادرات این کشور با ۳ درصد رشد سالانه در بازه زمانی مذکور، از ۷۶ هزار تن به ۹۶ هزار تن رسیده است و کشورهای ژاپن و کره جنوبی، بزرگترین مقاصد صادرتی آن در سال ۲۰۲۱ بودهاند.
همان گونه که در ابتدای گزارش نیز ذکر شد، یکی از روشهای اقتصادی تولید کنسانتره مولیبدن در جهان، تولید آن به عنوان محصول جانبی در معادن مس است. از این رو و با توجه به اینکه شیلی بزرگترین تولیدکننده مس معدنی در جهان شناخته میشود، بنابراین میزان تولید کنسانتره مولیبدن در این کشور بالا بوده و با توجه به دادههای منتشر شده توسط سازمان زمینشناسی آمریکا دومین کشور بزرگ تولیدکننده کنسانتره مولیبدن جهان است. با توجه به مصرف پایین این کشور و سود مناسب از صادرات کنسانتره مولیبدن، عمده تولیدات خود را به سایر کشورها صادر میکند.
بعد از شیلی، کشورهای آمریکا و پرو به ترتیب با در اختیار داشتن ۱۸ و ۱۷ درصد از سهم صادرات، در جایگاه دوم و سوم صادرکنندگان کنسانتره مولیبدن در جهان قرار دارند. میزان صادرات ایالات متحده با ۳ درصد رشد سالانه در سالهای مورد بررسی از ۴۴ هزار تن به ۵۵ هزار تن رسیده است که هلند، بزرگترین مقصد صادراتی این کشور بوده است. همچنین صادرات پرو با ۶ درصد رشد سالانه در بازه زمانی مذکور، از ۳۳ هزار تن به ۵۴ هزار تن رسیده است که شیلی و آمریکا بزرگترین مقاصد صادراتی آن به شمار میروند.
ذکر این نکته ضروری است که با توجه به اطلاعات در دسترس از سازمان زمینشناسی آمریکا، علاوه بر شیلی، آمریکا و پرو نیز دارای ذخایر غنی مولیبدن نیز هستند و همچنین در لیست کشورهای برتر تولیدکنندگان معدنی مولیبدن قرار دارند که این امر منجر شده است تا کشورهای مذکور، سهم عمدهای از صادرات کنسانتره مولیبدن در جهان را در اختیار داشته باشند.
همانطور که در نمودار ۱ قابل مشاهده است، میزان صادرات جهانی مولیبدن از سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ با فراز و فرودهای اندکی روبهرو بوده است اما به طور کلی روند صعودی را طی کرده است. این مسئله نشاندهنده رشد تولید معدنی مولیبدن در کشورهای دارای منابع غنی مولیبدن از جمله شیلی، ایالات متحده و پرو و رشد مصرف در کشورهای مصرفکننده عمده مولیبدن در سالهای مورد بررسی بوده است.
چین، بزرگترین واردکننده کنسانتره مولیبدن
با توجه به نمودار ۲، میزان واردات کنسانتره مولیبدن در جهان با ۲ درصد رشد سالانه، از حدود ۲۹۳ هزار تن در سال ۲۰۱۲ به حدود ۳۵۰ هزار تن در سال ۲۰۲۱ رسیده است. چین با در اختیار داشتن ۱۴ درصد از سهم واردات، بزرگترین واردکننده کنسانتره مولیبدن در جهان شناخته میشود که میزان واردات آن با ۱۹ درصد رشد سالانه در بازه زمانی ذکر شده، از ۱۰ هزار تن به ۵۰ هزار تن رسیده است و شیلی، بزرگترین مبدا وارداتی آن در سال ۲۰۲۱ بوده است.
شایان ذکر است که چین، بیش از ۵۰ درصد از ذخایر مولیبدن را در جهان در اختیار دارد و بزرگترین تولیدکننده معدنی مولیبدن بهشمار میرود اما سهم عمده این کشور از تولید فولاد در جهان موجب شده است تا بزرگترین مصرفکننده مولیبدن در جهان نیز محسوب شود. این مسئله منجر به واردات بالای کنسانتره مولیبدن در این کشور شده است.
کرهجنوبی در لیست کشورهای برتر تولیدکننده فولاد در جهان قرار دارد. بنابراین همان طور که گفته شده است، با توجه به اینکه فولاد بزرگترین صنعت مصرفکننده مولیبدن بهشمار میرود، موجب شده است تا کره جنوبی با در اختیار داشتن ۱۳ درصد از سهم واردات، دومین واردکننده مولیبدن در جهان محسوب شود. میزان واردات آن با ۸ درصد رشد سالانه در سالهای مورد بررسی، از ۲۱ هزار تن به ۴۴ هزار تن رسیده و شیلی، بزرگترین مبدا وارداتی آن در سال ۲۰۲۱ بوده است.
مطابق با نمودار ۲، میزان واردات کنسانتره مولیبدن در جهان با فرازونشیبهای متعددی روبهرو بوده است که نوسانهای صنعت تولید فولاد در جهان، مهمترین عامل تاثیرگذار در آن بوده است؛ به طوری که از سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶، واردات کنسانتره مولیبدن در جهان با کاهش ۴۰ هزار تنی روبهرو شد. نابسامانی مالی شرکتهای فولادی در آن برهه زمانی و کاهش تقاضا و تولید در صنعت فولاد در جهان، عمدهترین دلیل این مسئله بوده است، علاوهبراین، کاهش بخشی از صادرات چین در آن بازه زمانی، منجر به کاهش واردات و در نتیجه مصرف تولیدات داخلی در چین شده است که این مسئله نیز مزید بر علت بوده و موجب کاهش تجارت مولیبدن در جهان شده است.
انتهای پیام//