با توجه به اینکه شرکت سنگآهن گهرزمین در حلقه نخست زنجیره فولاد قرار گرفته است، نقش مهمی را در پیشبرد و توسعه صنعت فولاد کشور ایفا میکند. بدون شک تامین پایدار مواد اولیه توسط شرکتهای بزرگی همچون گهرزمین، سبب تسهیل دستیابی به تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در افق ۱۴۰۴ خواهد شد و جایگاه صنعت فولاد کشور را در جهان ارتقا خواهد داد. علاوهبراین، شرکت سنگآهن گهرزمین با هدف تکمیل زنجیره فولاد کشور، اجرای طرحهای توسعهای بزرگی را در سال جاری در دستور کار خود قرار داده است که از جمله آنها میتوان به احداث دو واحد مگامدول آهن اسفنجی اشاره کرد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، ایران به لحاظ برخورداری از ذخایر معدنی در جایگاه ششم جهان قرار دارد و از این رو میتوان فرصتهای بزرگی برای بخش معدن و صنایع معدنی در راستای توسعه و بهبود شرایط اقتصادی کشور متصور شد. در حال حاضر صنعت فولاد به عنوان یکی از شاخصهای توسعهیافتگی در دنیا به شمار میآید و ایران توانسته است با عملکرد خوب و موفق شرکتهای بزرگ فولادی، در جمع ۱۰ کشور برتر تولیدکننده فولاد قرار بگیرد. در این میان، موضوع تامین مواد اولیه گلوگاه اصلی توسعه زنجیره فولاد برشمرده میشود که میتواند تحقق هدفگذاریهای این صنعت در مسیر تولید ۵۵ میلیون تن فولاد را تحت تاثیر قرار دهد.
منطقه گلگهر با برخورداری از معادن غنی از سنگآهن، یکی از قطبهای فعال معدنی و صنعتی در خاورمیانه است و قابلیتهای بسیاری برای تبدیل شدن به منطقه بزرگ و رقابتی در سطح جهان دارد. این ذخایر معدنی در استان کرمان و در ۵۰ کیلومتری جنوب غربی شهرستان سیرجان واقع شده است. شرکت سنگآهن گهرزمین، یکی از بزرگترین واحدهای فعال در بخش بالادست زنجیره فولاد کشور به شمار میآید که در مسیر تامین پایدار مواد اولیه صنایع فولادی و کاهش وابستگی به واردات نقشآفرینی میکند. این شرکت در سال ۱۳۸۳ به منظور بهرهبرداری از معدن شماره سه گلگهر با ذخیره ۶۴۳ میلیون تن تاسیس شد. هدفگذاری این شرکت تولید سالانه ۱۵ میلیون تن سنگآهن به همراه برداشت ۶۰ میلیون تن باطله، در مجموع ۷۵ میلیون تن عملیات معدنکاری به منظور تولید سالانه ۱۰ میلیون تن کنسانتره و ۱۰ میلیون تن گندله است تا بتواند خوراک مورد نیاز کارخانجات فولادی کشور را تامین و چشمانداز توسعه ۲۰ ساله صنایع فولاد کشور را محقق کند.
توسعه تولید در شرکت سنگ آهن گهرزمین
کلوخه سنگآهن، سنگآهن دانهبندی، کنسانتره سنگآهن و گندله، محصولات تولیدی شرکت سنگآهن گهرزمین را تشکیل میدهند. بر اساس آمارهای منتشر شده در سامانه کدال، این شرکت در بهمن ماه امسال، موفق به تولید یک میلیون و ۲۹۴ هزار و ۸۳۰ تن کلوخه سنگآهن شده است که این میزان در مقایسه با تولید ۷۳۵ هزار و ۹۸۹ تنی از این محصول در ماه پیش از آن، از رشد ۷۶ درصدی برخوردار بوده است. ۸۱۱ هزار و ۹۰۰ تن سنگآهن دانهبندی شده در این بازه زمانی توسط گهرزمین تولید شده که از رشد ۱۵ درصدی در مقایسه با ۷۰۶ هزار و ۴۴۸ تن تولید در دی ماه امسال برخوردار بوده است.
همچنین مجموع تولید گهرزمین تا پایان ۱۱ ماهه سال جاری به چهار میلیون و ۷۶۵ هزار و ۱۹۶ تن انواع محصول و جمع فروش داخلی و صادراتی شرکت به یک میلیون و ۲۲۳ هزار و ۵۷۳ تن رسیده است. جمع درآمد گهرزمین طی این مدت به ۴۱ هزار و ۴۴ میلیارد و ۲۳۷ میلیون ریال رسیده که این میزان در مقایسه با درآمد ۳۷ هزار و ۵۰۱ میلیارد و ۷۰۴ میلیون ریالی مدت مشابه سال پیش، از رشد ۹ درصدی برخوردار بوده است.
بازارهای اصلی شرکت سنگآهن گهرزمین را صنعت استخراج کانههای فلزی و بخش تامین مواد اولیه در صنعت فولاد کشور تشکیل میدهند. شرکتهای بزرگ معدنی و صنعتی کشور جزو مشتریان شرکت سنگآهن گهرزمین هستند که از جمله آنها میتوان به شرکتهای معدنی و صنعتی گلگهر، فولاد خوزستان، فولاد مبارکه، فولاد کاوه جنوب کیش، فولاد هرمزگان، مجتمع فولاد غدیر نیریز اشاره کرد. در میان سبد تولیدات شرکت سنگآهن گهرزمین، کنسانتره سنگآهن و گندله، در بازارهای صادراتی نیز به فروش میرسند و با سودآوری قابل توجهی برای این شرکت همراه بودهاند. شرکت سنگآهن گهرزمین از نقاط قوت و مزیتهای قابل توجهی در زمینه فروش برخوردار است که از جمله آنها میتوان به تامین بخش بزرگی از مواد اولیه مورد نیاز شرکت معدنی و صنعتی گلگهر، پذیرش در بورس کالا و امکان فروش محصولات از این طریق با بالاترین قیمت پیشنهادی و همچنین صادرات محصولات به بالاترین قیمت بر اساس برگزاری مزایده عمومی فروش اشاره کرد.
شرکت سنگآهن گهرزمین از یک سری مزیتهای نسبی در حوزه فعالیت خود برخوردار است که از جمله آنها میتوان به دسترسی مناسب به آبهای آزاد خلیج فارس از طریق اسکله شهید رجایی، دارا بودن ایستگاه ریلی بارگیری مستقل در محدوده کارخانه در منطقه گلگهر، تجهیزات پیشرفته و بهروز خریداری شده از بهترین تولیدکنندگان خارجی و دسترسی به خط لوله گاز سراسری اشاره کرد.
اشتغالزایی ۱۷ هزار نفری در طرحهای توسعهای گهرزمین
شرکت سنگآهن گهرزمین با هدف تکمیل زنجیره فولاد کشور، اجرای طرحهای توسعهای بزرگی را در سال جاری در دستور کار خود قرار داده است که از جمله آنها میتوان به احداث دو واحد مگامدول آهن اسفنجی به ظرفیت سه میلیون و ۴۰۰ هزار تن در سال، احداث کارخانه ذوب و ریختهگری و کارخانه نورد گرم (فولاد آلیاژی) هر کدام به ظرفیت سه میلیون تن در سال و همچنین احداث دو واحد نیروگاه سیکلترکیبی به ظرفیت هر کدام ۵۰۰ مگاوات اشاره کرد. لازم به ذکر است که با تکمیل این پروژهها، زمینه اشتغالزایی برای پنج هزار نفر به طور مستقیم و ۱۲ هزار نفر به طور غیرمستقیم فراهم خواهد شد. از دیگر طرحهای توسعه این شرکت در بخش معدن میتوان به طرح توسعه معدن در بخش جنوبی، ارتقای رینگ برق معدن، خرید ماشینآلات معدنی برقی، امکانسنجی ورود به حوزه تکنولوژی «IPCC»، پروژه خط دو انتقال آب خلیج فارس با توجه به چالش تامین پایدار انرژی برق و آب در صنعت فولاد و پروژه بازیابی آب از سدهای باطله اشاره کرد.
با توجه به اهمیت مقوله اکتشاف در بخش معدن، شرکت سنگ آهن گهرزمین انجام عملیات اکتشافی در پهنه جبالبارز جیرفت را در سال جاری در دستور کار خود قرار داده است. این پهنه علیرغم برخورداری از پتانسیلی بالا به لحاظ زمینشناسی برای اثبات ذخایر بزرگ، در یکی از نواحی کشور که در آن ژئوفیزیک هوایی انجام نشده بود، قرار داشت. به همین منظور زیرساختهای لازم (ژئوفیزیک هوایی، نقشههای ژئوشیمیایی و زمینشناسی) توسط شرکت سنگآهن گهرزمین، فراهم و پس از اجرای عملیات اکتشافی دقیق، به کشف ۳۰ ذخیره معدنی منجر شد.
علاوهبراین، شرکت سنگآهن گهرزمین در حال ارائه طرحی است که میتواند فرایند انتقال مواد به ویژه باطله را با استفاده از نوار نقاله از معدن تا پخش آن بر روی دامپ به کمک اسپریدر انجام دهد. این طرح که با نام «IPCC» ارائه شده است، میتواند تا ۳۰ درصد باعث کاهش هزینه باطلهبرداری و همچنین صرفهجویی در مصرف انرژی شود. در حال حاضر این طرح با همکاری مشاوران داخلی و خارجی در حال انجام است و تا سال ۱۴۰۴ به بهرهبرداری خواهد رسید. همچنین برنامه اکتشافی ۴۰ هزار متر در معدن شماره سه در منطقه گلگهر در میان برنامهریزیهای متنوع این شرکت برای سال ۱۴۰۲ قرار دارد.
انتهای پیام//