علی کاوسی خسروشاهی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، اظهار داشت: وضعیت صنعت فولاد به ویژه برای بخش خصوصی بسیار بحرانی است؛ چراکه کمبود مواد اولیه در بازار این صنعت به شدت احســاس میشــود. شرکت ذوب آهن فجــر صوفیــان که متعلق بــه بخش خصوصی است، به بازار تعهد دارد امــا بــه دلیــل کمبود مــواد اولیـــه نمیتوانـــد پاسخگـــوی نیازهـــای مشتریان باشد. اکنون بسیاری از تولیدکنندگان شمش فولادی بخش خصوصی نمیتوانند مواد اولیه پیدا کنند.
وی افزود: شرکت ذوب آهن فجر صوفیان با استفاده از آهن اسفنجی و قراضه فولادی، توســـط کــوره القــایی شمــش فــولادی تولیــد میکند. واقعیت آن است که تولیــدکنندگان آهن اسفنجــی در کشــور، محصــولات خود را به مصرفکنندگان عرضه نمیکننــد. به طور مثال، تنها یک تولیدکننده آهن اسفنجی در منطقه آذربایجان وجــود دارد اما در شرایـــط کنونی، این شرکت به بسیــاری از متقاضیان، محصول خود را عرضـــه نمیکنــد، البتـــه آن شرکــت نیــز ادعـــا میکنـــد که نتوانستـــه به اندازه کافی گندله سنگ آهن به عنوان ماده تولید آهــن اسفنجی دریافت کند.
مواد اولیه در دسترس نیست
مدیرعامل شرکت ذوب آهن فجر صوفیان بیان کرد: با وجود اینکه از ابتدای سال جاری، آهن اسفنجی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت برای سهولت دسترسی مصرفکنندگان به این ماده اولیه، سهمیهبندی شد و طبق آن، سهمیهای نیز به شرکت فجر صوفیان تعلق گرفت، اما همچنان به اندازه سهمیه تعیین شده، آهن اسفنجی دریافت نمیکنیم.
کاوسی خسروشاهی با اشاره به وضعیت تامیــن قراضــه فــولادی، بیــان کــرد: متاسفانه وضعیت تامین قراضه فولادی نیز بسیار اسفناک و حتی از آهن اسفنجی بحرانیتر است. در حال حاضر، قیمت این ماده اولیه به شدت افزایش یافته و با توجه به این موضوع، مصرفکنندگان قادر به خرید آن و رقابت با تولیدکنندگان بزرگ شمش فولادی نیستند. گاهی مشاهده میشود کـــه برخــی عرضهکننـــدگان قراضــه فــولادی، قیمتهایی در حد و اندازه شمش به خریداران عرضه میکنند.
شرایط متفاوت تولیدکنندگان بخش دولتی
مدیرعامل شرکت ذوب آهن فجر صوفیان عنوان کرد: تولیدکنندگانی که شرایط پایدار دارند، از تامین مواد اولیه به صورت پایدار برخــوردار هستنــد؛ به طـــوری کــه اغلــب ایـــن تولیدکنندگان آهن اسفنجی یا گندله مورد نیاز خود را تولید میکنند یا اینکه به حلقههای تولیدی این محصولات میانی به نوعی متصل هستند و دغدغهای برای تامین مواد اولیه ندارند. به طور مثال، یکی از شرکتهای حاضر در استان آذربایجان غربی متعلق به یکی از هلدینگهای بزرگ معدنی و صنعتی بوده که چندین معدن سنگ آهن، کارخانههای فرآوری و نیز احیا مستقیم در اختیار دارد.
از این رو، تولیدکننده یاد شده همواره افزایش تولید داشتــه و دغدغــهای بابــت تامین مواد اولیه احساس نمیکند. از آنجایی که آن تولیدکننده متعلق به هلدینگ مورد نظر است، هزینهای بابت تامین مواد اولیه نمیپردازد و مواد اولیه آن شامل گندله و حتی آهن اسفنجی از معادن بافق به طور مستقیم به این شرکت انتقال مییابد و آن شرکت نیز مواد اولیه را به محصول تبدیل میکند و به طور مرتب تولید خود را افزایش میدهد.
وی اذعــان کـــرد: تولیــدکننــدگان شمــش فولادی متعلق به بخش خصوصی، با شرایطی که برای تامین مواد اولیه به وجود آمده به سختــی بـــه فعالیـــت تولیـــدی خـــود ادامــــه میدهنـد و حتی برخی از آنها عطای تولید را به لقای آن بخشیدهاند.
کاوسی خسروشاهی در خصوص وضعیت تولید شرکت ذوب آهن فج صوفیان، خاطرنشان کرد: ظرفیت تولید شرکت ما سالانه حدود ۴۵هزار تن شمش فولادی یا به عبارت بهتر، ظرفیت روزانه حدود ۱۲۰ تن است. در حال حاضر، برای تولید شمش از ۹۵ درصد آهن اسفنجی و ۵ درصد قراضه استفاده میکنیم، اما با توجه به شرایط تامین مواد اولیه، به سختی توانستهایم میزان تولید خود را به ۷۰درصد ظرفیت اسمی برسانیم و به نظر میرسد با توجه به شرایط تامین مواد اولیه، میزان تولید کاهش یابد و حتی متوقف شود.
نوسان زیاد قیمتی در بازار فولاد
مدیرعامل شرکت ذوب آهن فجر صوفیان تصریح کرد: بازار فروش شمش فولادی از رونق خوبی برخوردار است اما نوسان زیادی در این بازار وجود دارد؛ به طوری که قابل پیشبینی نیست و نمیتوان طبق روند تغییر قیمتها در کوتــاهمـدت برنامـــهریـزی کـرد. قاعـــدتــا بسیاری از تولیدکنندگان خصوصی شمش با وجــود نوسانــات قیمتــی در بازار، بــا مشکل مواجه میشوند.
وی ادامه داد: عمده فروش محصول به دو صورت پیشفروش و لحظهای انجام میشود. در برخــی مواقــع کــه شمــش با قیمــت پاییــن پیشفروش میشــود، ممکــن اســت در آینــده قیمت آن افزایش یابد و تولیدکننده متضرر شود؛ در مقابل در صورت کاهش قیمت شمش، در شیوه پیشفروش، خریدار زیان میبیند؛ چراکه میتوانست این محصول را در سفارش بعدی با قیمت کمتر خریداری کند.
به طور مثال، در هفته نخست خرداد، قیمت شمش فولادی در بازار حدود ۶ هزار و ۲۰۰ تا ۶ هزار و ۳۰۰ تومان به ازای هــر کیلــوگرم بود امــا در هفتــه دوم به پنجهزارو ۹۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم تنزل پیدا کرد. بیش از یک سال است که نوسان شدید هفتگی در بازار فولاد وجود دارد. متاسفانه هیـچگاه در ایــن مــدت، شمــش فولادی حتی چهارروز پشت سر هم ثبات نداشته است که تولیدکننده در یک هفته آینده بتواند بر اساس تغییر قیمتها برنامهریزی کند.
کاوســی خســروشاهی گریـــزی بــه عرضــه شمش فولادی در بورس کالا زد و اظهار کرد: تولیدکنندگانی که هم در بخش شمش و هم در بخــش میلگــرد در بــورس کالا حضــور دارنــد، معمولا با توجه حجم فروش بسیار بالای آنها، تنها متقاضیان خاصی میتوانند از آنها خرید کنند و به همین دلیل تولیدکنندگان کوچک قــادر به رقابــت با آنها نیستنــد. از ایــن رو، شرکت ما نمیتواند در بورس کالا محصولات خود را عرضه کند.
مدیرعامل شرکت ذوب آهن فجر صوفیان تاکید کرد: دولت باید سیاستهای خود را در رابطه با صنعت فولاد و بازار آن تنظیم و به تولیدکنندگان به صورت شفاف اعلام کند تا تولیدکنندگان نیز با توجه به این سیاست، برنامههای خود را تنظیم کنند. در حال حاضر، قیمت شمش فولادی در بازار داخل با توجه به نرخ ارز نیمایی و نیز قیمت جهانی شمش، اندکی گرانتر است. در این شرایط وظیفه دولت است که در بازار به صورت مثبت دخالت و قیمتها را بر اساس نرخهای جهانی تنظیم کند.
وی در پایان ابراز کرد: یکی از مولفههای اصلی تولید در هر بازار ثبات است تا کل زنجیره بتوانند خرید مواد اولیه و فروش محصولات خود را تنظیم کنند. ثبات باعث میشود تولیدکنندگان از سرگردانی خارج شوند.