مدیر بنگاه ضایعاتی اسکندری گفت: در ضایعات الکترونیکی درصد قابل توجهی مس وجود دارد اما جداسازی مس از درون برخی قطعات به تکنولوژی و تجهیزات ویژهای نیاز دارد که به دلیل عدم وجود این نوع تجهیزات در ایران، این فرآیند اقتصادی به حساب نمیآید و اغلب ضایعات الکترونیکی جهت جداسازی به کشور ترکیه صادر میشود.
رضا اسکندی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: میزان خرید و فروش ضایعات بستگی به نوسانات قیمت دارد. به طوری که با افزایش قیمتها به تعداد فروشندگان نیز افزوده میشود و تقاضا کاهش مییابد. این فرآیند با کاهش قیمتها تغییر میکند و با کمبود جدی ضایعات مس در بازار مواجه میشویم. در آن زمان، مشتری هست اما ضایعاتی جهت خرید و فروش وجود ندارد. بنگاهداران اغلب در زمان افت قیمتها ضایعات خود را انبار میکنند و منتظر افزایش میمانند تا قراضههای خود را به قیمت بالاتری در سطح بازار توزیع کنند.
وی افزود: در بین تمام انواع ضایعات، پلاستیک مشتری بیشتری دارد و در بین فلزات نیز ضایعات آهن طرفداران خاص خود را دارد. همچنین در بین قراضههای مسی و برنجی ضایعات مس ذوبی بیشتر از سایر ضایعات مسی مورد معامله قرار میگیرد. مس ذوبی را به عنوان ماده اولیه برای ساخت ظروف مسی، شمش و قطعات مسی و همچنین برای ساخت انواع شیرآلات بهداشتی استفاده میکنند. از ضایعات کابلی نیز در ساخت سیم و کابل و سیم لاکی استفاده میشود. قراضههای سیم و کابل از نظر مقداری در بازار کم هستند اما میزان درصد خلوص این نوع ضایعات از سایرین بیشتر است و طالب بیشتری دارد، اما خرید و فروش آن به مجوز قانونی نیاز دارد.
مدیر بنگاه ضایعاتی اسکندری تصریح کرد: اغلب افراد دورهگردی که ضایعات را جمعآوری میکنند تامینکنندگان ما هستند که ضایعات مسی و برنجی را از آنها خریداری میکنیم و بعد از اینکه به حجم قابل قبولی رسید به واحدهای تولیدی و کارخانهها میفروشیم، اما مشکلی که در این بین مطرح میشود عدم دریافت فاکتور خرید از دورهگردها است که در هنگام فروش حجم زیاد ضایعات چالش جدی برای ما ایجاد میکند. به همین دلیل اغلب ضایعاتیها نمیگذارند که حجم بار انبار مس بیش از ۴۰۰ یا ۵۰۰ کیلوگرم شود و با همین میزان وارد معامله میشوند.
اسکندی مطرح کرد: در تمام قطعات الکترونیکی، مس به کار رفته است و افرادی هستند که شغل آنها فقط جدا کردن قطعات مسی و برنجی از درون قطعات و ابزارهای الکترونیکی است، البته قابل ذکر است که جداسازی مس از درون برخی قطعات به تکنولوژی ویژهای نیاز دارد که این نوع تجهیزات در ایران موجود نیست و اغلب ضایعات الکترونیکی جهت جداسازی به کشور ترکیه صادر میشود. از طرفی در حین فرآیند جداسازی مس از ضایعات الکترونیکی، گاز سمی متصاعد میشود که امکانات پاکسازی این نوع گاز نیز در کشور وجود ندارد، بنابراین صادرات این نوع ضایعات منفعت اقتصادی بیشتری دارد.
وی مطرح کرد: اغلب مشتریان ما کارگاههای ریختهگری واقع در استان زنجان هستند. ما خود به طور مستقیم با کارخانهها در ارتباط نیستیم و شعبهای از یک بنگاه بزرگتر محسوب میشویم و با واسطه ضایعات مسی و برنجی را به عنوان مواد اولیه به آنها میفروشیم.
مدیر بنگاه ضایعاتی اسکندری در خصوص قیمت مس گفت: قیمت مس غیر قابل پیشبینی است و هر چیزی در داخل و خارج از کشور بر روند قیمتی آن به طرز عجیبی تاثیر میگذارد. دولتهای بزرگ و قدرتمندی همچون آمریکا و چین هر حرکتی انجام دهند ما شاهد تاثیر آن بر نرخ ارز و قیمت مس در داخل کشور هستیم. در واقع در ایران مس و ارز منتظر یک اتفاق هستند تا هرچه سریعتر وارد یک مسیر افزایشی شوند. به گفته برخی کارشناسان، این روند کاری دولت است که زمانی که با کمبود بودجه مواجه میشود، نرخ ارز را افزایش میدهد و بعد از تامین بودجه، قیمت آن را کاهش میدهد که در این بین نوسانات بدترین تاثیر را بر روند کاری واحدهای تولیدی و بنگاههای ضایعات فلزات رنگی میگذارد.
اسکندری در پایان خاطرنشان کرد: قیمت فعلی مس در بازار ایران واقعی نیست و حدود ۶۰ درصد نرخ آن تورم است. در صورتی که اقتصاد داخل به یک ثبات نسبی برسد و مشکلات سیاسی ایران حل شود، شاهد سقوط جدی قیمتها به خصوص قیمت فلزات رنگی خواهیم بود. به طور کلی شرایط فعلی بدترین دوران اقتصادی کشور محسوب میشود و تمام کسبه به سختی به فعالیت خود ادامه میدهند. با امید به آیندهای با ثباتتر و بهتر گام برمیداریم و بر مبنای همین امید است که تا کنون در این حرفه دوام آوردهایم.
انتهای پیام//