مدیر مهندسی کیفیت شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان گفت: طی چهار سال گذشته، واحد آزمایشگاه سنگان موفق به کسب گواهینامه «Excellence» شده است. این موفقیت در سال ۱۴۰۲ نیز ادامه داشته و در این سال نیز برای تستهای گندله و کنسانتره این گواهینامه را کسب کرده است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان، امید قادری طی یادداشتی در خصوص توسعه دامنه فعالیتهای واحد مهندسی کیفیت و اقدامات مهم و بنیادی صورت گرفته در شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان نوشت: فولاد سنگان به عنوان بزرگترین تولیدکننده گندله و کنسانتره در شرق کشور، ماموریت خود را تولید و تامین پایدار گندله باکیفیت در راستای تکمیل زنجیره ارزش گروه فولاد مبارکه و مشارکت در توسعه اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی منطقه شمال شرق کشور تعریف کرده است.
طی سالهای اخیر با توجه به شروع راهاندازی خطوط تولید گندله و کنسانتره، واحد آزمایشگاه سنگان نیز راهاندازی شد و آنالیزهای مورد نیاز و تکمیل زیرساختهای لازم جهت پشتیبانی از خطوط تولید را آغاز کرد. پس از ایجاد شرایط پایدار در انجام فرایندهای آزمایشگاهی، لزوم استانداردسازی فرایندها، احساس و بر همین اساس این واحد موفق به اخذ استاندارد آزمایشگاهی ایزو ۱۷۰۲۵ شد.
استقرار استاندارد ایزو ۱۷۰۲۵ از سال ۱۳۹۹ و کسب امتیازات حداکثری در آزمونهای مقایسه بین آزمایشگاهی در سالهای متوالی، نشان از بلوغ واحد آزمایشگاه سنگان در صحت و دقت روشهای انجام آزمون دارد. در این راستا پروژههای متعددی تعریف شد که مهمترین آنها، نصب و راهاندازی نمونهگیر اتوماتیک در کراشر (سنگشکن) بود تا با نمونهگیری اصولی از سنگآهن خروجی آن طبق استاندارد ایزو ۳۰۸۲، امکان رصد کیفی دقیق سنگآهن تامین شده از مجتمع سنگ آهن سنگان فراهم شود.
همچنین اقدامات لازم برای نصب نمونهگیرهای اتوماتیک روی خطوط تولید کنسانتره (بیش از ۲۵ نقطه)، اصلاح نمونهگیر اتوماتیک محصول گندلهسازی و نصب نمونهگیر اتوماتیک در ناحیه میکسر (برای مواد ورودی به میکسرهای گندلهسازی)، بارگیرخانه و نمونهگیرهای رباتیک به منظور اخذ نمونه از کامیونهای حامل مواد ورودی به شرکت و خروجی از آن توسط واحد مهندسی کارخانه در حال انجام است. با تکمیل پروژههای موجود، نمونهگیری در سایت سنگان به صورت کاملا مکانیزه انجام خواهد شد و بروز خطا در نمونهگیری تا حد بسیار بالایی کاهش خواهد یافت.
به منظور بالا بردن سطح کیفی واحد آزمایشگاه، افزایش آمادهبهکاری تجهیزات و پشتیبانی بهتر از خطوط تولید، در سال ۱۴۰۲ تست آنالیز عنصری به روش «XRF»، آنالیز به روش طیفسنجی جذب اتمی، دستگاه آنالایزر سولفور/کربن «ELTRA CSI»، دستگاه بلین اتوماتیک «OPEC»، دستگاه اندازهگیری درصد جامد و دانسیته دوغاب و کراشر آزمایشگاهی سنگآهن در کنار سایر دستگاههای موجود نصب و راهاندازی شد که این موارد گامی مهم در ارتقای کیفی محصول ایجاد خواهد کرد و نیاز این واحد در برونسپاری به طور کامل برطرف خواهد شد. همچنین در سال جاری با توجه به نیاز واحدهای متقاضی تست اندازهگیری کربن و فسفر نیز برای نمونههای سنگآهن، کنسانتره و گندله و اندازهگیری یون آهن در نمونههای آب به تستهای این واحد اضافه شد.
یکی از مهمترین و چالشیترین مباحث آزمایشگاهی، اثبات صحت و دقت نتایج ارائه شده توسط آزمایشگاه بوده و بر همین اساس روشها و ابزارهایی توسط مراجع بینالمللی معرفی شده است. آزمایشگاه فولاد سنگان از ابتدای راهاندازی به منظور اثبات این موارد، اقدام به تدوین و جاریسازی برنامه تضمین کیفیت نتایج بر اساس روشهای پیشنهاد شده توسط مراجع بینالمللی و روش اجرایی تضمین کیفیت نتایج کرده است. در این برنامه، روشهایی جهت بررسی صحت و دقت نتایج از دورههای روزانه، هفتهای، ماهانه و سالیانه گنجانده شده است.
موفقیت در آزمونهای مهارت (PT)
در ابتدای فعالیت، این واحد جهت استانداردسازی فعالیتهای خود شروع به تدوین و بومیسازی دستورالعملها و گردش کارهای مورد نیاز خویش کرده و با استفاده از مشاوره پرسنل آزمایشگاه فولاد مبارکه اصفهان، تمامی دستورالعمل و گردشکارهای مربوط به فعالیتهای اختصاصی خویش را جاریسازی کرد. بازنگری دستورالعملهای موجود و تدوین دستورالعملهای جدید بر اساس بهروزترین نسخههای دستورالعملهای مرجع بینالمللی، از دیگر فعالیتهای همیشگی این واحد است.
فعالیت واحد آزمایشگاه به منظور رصد کیفی مواد اولیه ورودی (شامل سنگآهن، کنسانتره، بنتونیت، سود و آب)، محصول حین تولید از مراحل مختلف تولید کنسانتره و گندله و محصول نهایی خروجی به صورت پیوسته انجام میشود. جهت تحقق این امر، روزانه بیش از ۴۰۰ نمونهگیری و ۴۵۰ آنالیز روی نمونههای اخذ شده انجام میشود. این واحد از ابتدای راهاندازی ضمن نیازسنجی و تامین تجهیزات مورد نیاز، در حال حاضر توانایی انجام ۵۱ آزمون منحصربهفرد را داراست.
تشکیل کمیته کیفیت
با توجه به اهمیت تولید محصولات باکیفیت در راستای اصل مشتریمداری و حفظ رضایت مشتری و به منظور بررسی عوامل حفظ و ارتقای کیفیت مواد اولیه و محصول، کمیتهای متشکل از نمایندگان واحدهای مختلف از جمله بازرگانی، بهرهبرداری، پیمانکاران و مهندسی صنایع با محوریت مهندسی کیفیت تشکیل شد که در آن چالشها و مشکلات موجود کیفی و عوامل تاثیرگذار بر کیفیت بررسی و راهکارهای مناسب اتخاذ و همچنین در صورت نیاز پروژههایی تعریف میشود.
با توجه به گسترش حوزه فعالیتهای شرکت، این واحد اقدام به افزایش نوع و تعداد گزارشها و تعاملات خود کرده که ماحصل آن، ارائه بیش از یک هزار و ۴۰۰ گزارش تاکنون بوده است. همچنین از حیث تنوع نیز در این مدت بیش از ۲۲ نوع گزارش به واحدهای مرتبط ارائه شده است.
انتهای پیام//