استفاده از سیم و کابل تقلبی به اندازهای در کشور رایج شده است که در حال حاضر سهم عمده بازار مصرفی کشور، متعلق به سیم و کابلهای بیکیفیت و غیراستاندارد است که عموما تلفات و خسارات زیادی را به همراه دارد و موجب آتشسوزیهای گسترده در کشور میشود و با اینکه شناسایی و جلوگیری از توزیع سیم و کابل تقلبی، کار آسانی است اما تاکنون در این زمینه اقدامی صورت نگرفته، به گونهای که تنها سهم اندکی از سیم و کابلهای به کار رفته در منازل و ساختمانها استاندارد هستند. تولید سیم تقلبی، منبع درآمد مناسبی برای واحدهای زیرپلهای ایجاد میکند و بساز بفروشهایی که فقط به فکر ساخت آپارتمان با کمترین هزینه هستند، مشتری ثابت این کابلهای زیرپلهای هستند. در همین رابطه برای کسب اطلاعات بیشتر از نحوه تولید سیم و کابل استاندارد، خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، با سحر رحمانی، مدیرعامل شرکت آلوم کابل کاوه، به گفتوگویی به شرح زیر پرداخت:
در کارخانه سیم و کابل کاوه چه محصولاتی تولید میکنید؟
سیم و کابل بسته به اینکه به چه منظوری، در چه محیطی یا چه انتظاراتی را میبایست برآورده کنند، به روشهای مختلف و با اجزا متفاوتی تولید میشوند. سیم و کابل میتواند به صورت تک رشتهای یا چند رشتهای باشد و شرکت آلوم کابل کاوه به عنوان تولیدکننده انواع کابلهای آلومینیومی و مسی زرهدار و بدون زره با سطح ولتاژ ضعیف، کابلهای خودنگهدار و کابلهای کنترل، انواع هادیهای بدون روکش هوائی آلومینیومی و مسی (در سطح توزیع، فوق توزیع و انتقال)، کابلهای روکشدار هوائی فشار متوسط، فعالیت خود را در راستای تامین نیازهای کشور در پیش گرفته است.
شرکت آلوم کابل کاوه با در نظر گرفتن نیازهای داخلی کشور و با استفاده از آلومینیوم و آلیاژهای آن، در زمینه تولید سیم و کابلهای آلومینیومی فعالیت خود را در چند سال اخیر توسعه داده است. همچنین باید در نظر داشت که فلز آلومینیوم پس از فولاد، پرمصرفترین فلز دنیا محسوب میشود و با آلیاژهایش نقش بسیار موثری در صنعت معاصر دارد، چنانکه یکی از شاخصهای صنعتی هر کشور میزان تولید و مصرف سرانه این فلز محسوب میشود.
تولیدکننده چه محصولاتی هستید و از چه سالی فعالیت خود را در این زمینه آغاز کردهاید؟
شرکت آلوم کابل کاوه، تولیدکننده کابلهای فشار ضعیف، خودنگهدار، هادی هوایی، کابلهای ساختمانی و کابلهای کنترل است که این شرکت از سال ۹۱ فعالیت خود را در زمینی به مساحت ۲۰ هزار متر مربع در شهر صنعتی کاوه در کنار سایر مجموعههای تولیدی این گروه، آغاز کرد و در سال ۹۶ به عنوان کارآفرین برتر سال معرفی شد. مجموعه آلوم کابل کاوه با استقرار بهترین ماشینآلات و بکارگیری پرسنل مجرب توانسته انواع کابلهای آلومینیومی و آلومینیوم آلیاژی را با بهترین کیفیت تولید کند.
در حال حاضر، این شرکت ۳ هزار و ۵۰۰ تن انواع سیم و کابل آلومینیومی و مسی تولید میکند که البته ظرفیت تولید این کارخانه بیشتر از این میزان است اما با توجه به شرایط حاکم بر کشور، تنها قادریم یک سوم ظرفیت واقعی شرکت، تولید داشته باشیم.
از فیلر به چه منظور در تولید سیم و کابل استفاده میشود؟
در کابلهای پرمصرف که به کابلهای معمولی نیز معروف هستند، یک سیم هادی آلومینیومی برای انتقال جریان برق در داخل آن قرار داده میشود و عموما این نوع کابلها، دارای روکش و عایق نیز هستند که اگر سایز کابلها کم باشد، از فیلر برای گرد کردن سیمها، نیز استفاده میشود. بدین صورت که یک رسانای آلومینیومی در داخل سیم قرار داده میشود، سپس یک روکش عایق PVC روی آن قرار میگیرد و بسته به سایز کابل که اگر کمتر از ۵۰ میلیمتر باشد، باید از فیلر نیز استفاده کرد. برای مثال در تولید کابلهای ۳_۵۰_۲۵ یا کمتر علاوه بر روکش باید از یک فیلر نیز استفاده شود.
همچنین در کابلهای خودنگهدار که برق با ولتاژ بالا انتقال مییابد باید از عایق XLPE استفاده شود که در برابر اشعه آفتاب نیز مقاوم است.
آیا ضخامت عایق یا رسانای آلومینیومی در سالهای اخیر، کاهش یافته است؟
خیر، برای میزان عایق و رسانای سیم و کابل آلومینیومی استانداردی تعریف شده که در سالهای اخیر تغییری در آن ایجاد نشده است و اگر شرکتی اقدام به کاهش میزان عایق یا رسانا کند، سیم و کابل تولید شده آنها استاندارد نخواهد بود. کم کردن میزان عایق و رسانا، موجب کاهش هزینههای شرکت و در نهایت منجر به کاهش قیمت محصول نهایی و بدست آوردن بازار خرید و فروش میشود.
زمانی که شرکتی، رسانای آلومینیومی موجود در سیم و کابل را کاهش میدهد، سطح مقطع سیم و کابل کم و عایقبندی نیز به همان نسبت کاهش مییابد، این اقدام شرکتهای تولیدکننده میتواند برای مصرفکننده نهایی خطرآفرین شود اما با این حال شاهد هستیم که خرید و فروش این نوع کابلها به راحتی در داخل کشور انجام میشود و نظارتی برکیفیت سیم و کابلهای عرضه شده در بازار وجود ندارد.
فعالیت کارگاههای زیرزمینی در این حوزه، چند سال است که رونق بسیاری یافته، به گونهای که کارگاههای غیرقانونی، محصولات غیراستاندارد تولیدی خود را به دلیل اینکه نظارتی در کشور وجود ندارد، به راحتی در بازار میفروشند و این درحالی است که شرکتهایی که مطابق استاندارد و قانونی کار میکنند، در وضعیت فعلی؛ ضرر کرده و میزان فروش آنها مدام کاهش مییابد.
شناسایی کابلهای غیراستاندارد مشکل نیست و به راحتی میتوان از طریق وزن سیم و کابل، تشخص داد که یک شرکت چه میزان تخطی کرده است، همچنین از طریق قیمتگذاریهای صورت گرفته نیز مشخص میشود که یک شرکت برای تولید یک کابل چه میزان مواد اولیه استفاده میکند.
تقلب بیشتر در تولید کابلهای زمینی رواج دارد، مثلا در کابل ۳_۵۰ اگر سطح مقطع هادی آلومینیومی از ۵۰ میلیمتر کمتر شود در میزان عایق نیز تاثیر میگذارد و تولیدکننده میتواند میزان عایق را نیز به همان نسبت کاهش دهد و محصول بیکیفیت تولید و در بازار عرضه کند اما بیشتر افراد متقلب، سعی میکنند سطح مقطع آلومینیوم را کاهش دهند.
چه مدتی میتوانید کابلهای تولید شده را در کارخانه دپو کنید؟
در زمینه کابلها، تاریخ انقضا نداریم و میتوانیم تا مدتها کابلهای تولید شده را در کارخانه نگه داریم اما دپو کردن محصولات به علت هزینههایی که برای انبارداری باید پرداخت کنیم، منطقی نیست و دپو نمیکنیم اما در زمینه مواد اولیه سیم و کابل XLPE تاریخ انقضا وجود دارد.
دپو محصولات نهایی تنها به میزان پیشبینی فروش انجام میشود و فقط به منظور ارائه و تحویل محصول به محض سفارش است، در غیر این صورت دپو کردن محصول نهایی به نفع ما نیست.
در زمینه تامین مواد اولیه، چه دغدغهها و مشکلاتی دارید؟
تامین مواد اولیه یکی از دغدغهها و مشکلات شرکت ما است به گونهای که اگر آلومینیوم را با قیمت دلار محاسبه کنیم، قیمت شمش آلومینیومی در کشور، از قیمت LME بیشتر است و چون مواد اولیه را با قیمت بالایی خریداری میکنیم و در نهایت محصول تولید شده نیز، قیمت بالایی دارد، صادر کردن محصولات آلومینیومی مقرون به صرفه نیست و به همین خاطر قادر به صادرات محصول نهایی و حضور در بازارهای جهانی نیستیم. این در حالی است که مواد اولیه سیم و کابل مسی، قیمت منطقی دارد اما در صنعت سیم و کابل آلومینیومی با حاشیه سود کم فعالیت میکنیم.
شما بهعنوان یک شرکت کابل ساز، برای خرید شمش از بازار بورس کالا، سهمیه دارید؟
خیر، سهمیهای برای شرکتهای تولیدکننده سیم و کابل در نظر گرفته نشده؛ این درحالی است که برای شرکت آلوم کابل کاوه، به عنوان یک تولیدکننده سیم و کابل داشتن سهمیه در بازار بورس کالا اهمیت زیادی دارد، با این حال؛ شرکتهای تولیدکننده سیم و کابل سهیهای در بازار بورس ندارند و تنها اقدامی که اخیرا در بورس صورت گرفت، این است که یکبار در ماه شمش آلومینیومی را به شرکتهایی که سهمیه به آنها تعلق نمیگیرد، تخصیص دهد.
میزان ضایعات در هنگام تولید سیم و کابل آلومینیومی چقدر است؟
در هنگام تولید سیم و کابل آلومینیومی میزان ضایعات بوجود آمده حدود یک یا دو درصد است که البته باید کمتر از این میزان باشد و در تلاشیم که این میزان ضایعات را کاهش دهیم.
انتهای پیام//