گلآقا تیموری در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: همانطور که میدانید آلیاژهای متشکل از مس و روی که اصطلاحا برنج نامیده میشود و همچنین برنز، که آلیاژی از قلع و مس است، به دلیل اینکه بهسرعت در مجاورت اکسیژن اکسید میشوند در کورههای احیایی باید ذوب شوند.
وی افزود: این کورهها در دو تیپ گهوارهای با فلاکس مخصوص و دیگری کورههای سوئدی که نیاز به فلاکس ندارند، قابل اجرا است. مهمترین ویژگی کوره سوئدی، راندمان بالای تولید، امکان حفظ طولانیمدت مذاب داخل کوره، عدم تولید سرباره و عدم نیاز به مصرف فلاکس میباشد و از لحاظ نوع انرژی مصرفی، قابلیت استفاده از برق و گاز را دارند و به دلیل اینکه در کشور ما از طریق نیروگاههای حرارتی با مصرف سوخت فسیلی برق تولید میشود، استفاده از نوع گاز سوز آن از لحاظ هزینه انرژی مطلوبتر است.
تیموری در ادامه بیان کرد: تیپ ساده و عامهپسند کورههای برنج و مشتقات آن، کورههای بوتهای مخصوص آلیاژهای مس میباشد که با بهرهگیری از بوتههای مخصوص و فلاکسهای مرتبط برای جلوگیری از هدر رفت انرژی، امکان ذوب برنج، مس، روی و برنز را فراهم میکند. در این نوع کورهها امکان اندازهگیری و کنترل دمای مذاب و همچنین سنجش وزن مذاب داخل بوته و به دنبال آن کنترل مشخصه دمای و مشعلها نیز امکان پذیر است.
این تولیدکننده شمش برنج با اشاره به لازمه استفاده از نسوزها، اذعان کرد: در واحد تولیدی ما، از کورههای زمینی استفاده میشود و نسوز این کورهها را عمدتا آجرهای شکلدار تشکیل میدهد. نحوه چیدن آجرها از انتهای کوره تا دهانه آن، بایستی با توجه به طراحی کوره انجام گیرد. در ضمن، دهانهای که وظیفه انتقال سوخت به کوره را بر عهده دارد نیز، نسوز مخصوص خود را دارد. انتهای کوره را نیز از آجرهای نسوز حدود ۳ سانتیمتری میپوشانند و روی آن را با خاک نسوز با اندکی شیب به طرف سوراخ خروج آشغال انتهای کوره، میپوشانند.
وی تاکید کرد: آجرهای شاموتی، معمولاً مناسبترین دیرگداز و اقتصادیترین آجرها برای ساخت کورههای زمینی هستند. این آجرها در شرایط مذابگیری این نوع کورهها، عمر نسبتاً خوبی دارند. آجرهای نسوز شاموتی، دارای مقاومت خوبی در برابر شوک حرارتی بوده و نقطه زینتر بالایی دارند.
مدیر واحد ریختهگری تیموری تصریح کرد: ما آجرهای نسوز مورد نیاز برای کورههای زمینی خود را مستقیما از کارخانههای تولیدکننده نسوز خریداری میکنیم. عمر مفید آجرهایی که تا به حال از آن استفاده کردهایم، بسته به کیفیت کارخانه تولیدی آن، بین ۴ ماه تا یک سال متفاوت بوده است.
وی افزود: شاید برای خرید آجرهای بادوام هزینه بیشتری پرداخت کنیم اما تامین نسوز با کیفیت، برای ما مقرون به صرفهتر است. شرکتهای تولیدکننده معتبر، از ابتدای تامین مواد اولیه تا سنگشکن و آسیاب و پخت آجر نسوز و بستهبندی استاندارد، نظارت کافی دارند.
تیموری اذعان کرد: شرایط اقتصادی کار با کوره زمینی، ایجاب مینماید که طراحی و ساخت کوره با در نظر گرفتن تمام جوانب انجام گیرد. گرچه شاید فضای کارگاه ریختهگری خصوصا سنتی تداعیکننده دود و گرد و خاک باشد ولی اگر طراحی کورههای زمینی و استفاده از آن، با رعایت اصول باشد؛ میتوان کورهایی بدون دود داشت!
انتهای پیام//