سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۲۲:۴۹ /جمعه/۲۵ آبان ۱۴۰۳
زمان انتشار: 21:10 /یکشنبه/5 اسفند 1397

نماینده فروش صنایع سیم و کابل ابهر:

رونق بازار سیم و کابل در گرو رونق پروژه‎‌های صنعتی و ساختمانی

نماینده فروش صنایع سیم و کابل ابهر در خصوص بازار سیم و کابل گفت: نحوه فروش سیم و کابل به نوع آن بستگی دارد؛ سیم و کابل‌های تخصصی عمدتا در پروژه‌های بزرگ استفاده می‌شوند و نوع معاملات خرید و فروش آن‌ها عمدتا به صورت برگزاری مناقصه است و تولیدکنندگان سیم و کابل با شرکت در مناقصه و در صورت برنده شدن می‌توانند و باید گفت متعهد و موظف می‌شوند محصول خود را به پروژه مربوطه بفروشند. اگر پروژه‌های عمرانی، نیروگاهی، پالایشگاهی و غیره رونق داشته باشد، شرکت‌های تولیدکننده سیم وکابل‌ نیز فروش خوبی خواهند داشت. اجرای پروژه‌های نیروگاهی در گذشته بسیار رونق داشت و شرکت‌هایی همچون فراب که در ساخت نیروگاه آبی فعال است و مپنا که در حوزه ساخت‌وساز نیروگاه گازی فعالیت می‌کند، برای تجهیز نیروگاه‌های خود نیاز به خرید سیم‌ و کابل‌های تخصصی داشتند و به همین دلیل بازار سیم و کابل‌های تخصصی نیز رونق خوبی داشت که سبب توسعه و افزایش تولید این صنعت شد. یکی از پروژه‌هایی که تاثیر زیادی بر رونق بازار سیم و کابل تخصصی داشت پروژه عسلویه بود که اجرای آن از سال ۷۷ شروع شد و طی چند سال گذشته در چندین فاز به بهره برداری رسید. در آن زمان اکثر واحدهای تولیدی سیم و کابل با تمام ظرفیت خود تولید می‌کردند. در حدود دو درصد از بودجه هر پروژه‌ نیروگاهی مربوط به بخش برق آن پروژه است، مثلا از یک پروژه چهار میلیارد دلاری، ۲۰۰ میلیون دلار بودجه اجرای صرف هزینه‌های بخش برق آن می‌شود. ولی در حال حاضر علاوه بر اینکه رشد توسعه بخش نیروگاهی به شدت کاهش یافته است، سایر پروژه‌های بزرگ صنعتی و عمرانی نیز وضعیت خوبی ندارند در نتیجه فروش سیم وکابل‌های تخصصی کاهش قابل توجهی داشته است.

محمد نیری در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» با بیان اینکه عامل موفقیت صنعت تولید سیم و کابل، خودکفایی در تولید مواد اولیه این محصول است، اظهار داشت: طی ۴۰ سال گذشته صنعت تولید سیم و کابل تبدیل به یکی از صنایع موفق کشور شده است؛ چهل سال پیش فقط توانایی تولید سیم در داخل کشور وجود داشت اما امروزه کابل‌هایی تا ۴۰۰ کیلوولت نیز تولید می‌شود. در واقع توسعه نیروگاه‌ها، پست‌های برق، صنایع تابلوسازی و غیره، به خودکفایی و پیشرفت صنعت تولید سیم و کابل‌ کمک کرده است.

بیش از ۹۰ درصد سیم و کابل‌هایی که در بازار معامله می‌شود مختص صنعت ساختمان‌سازی است

وی با اشاره به اینکه به غیر از پروژه‌های بزرگ، صنایع کوچک نیز از سیم  وکابل استفاده می‌کنند، بیان کرد: در برخی موارد واحدهای تولیدی نیز از بازار لاله‌زار خرید می‌کنند، زمانی که کارخانه‌ای قصد «اُورهال» داشته باشد، ممکن است که سیم و کابل مورد نظر خود را از بازار تامین کند. بیش از ۹۰ درصد سیم و کابل‌هایی که در بازار معامله می‌شود مختص صنعت ساختمان‌سازی است. عمدتا در بازار به ویژه بازار لاله‌زار تهران،  سیم‌ و کابل‌های ساختمانی به فروش می‌رسد. بیشتر مشتریان فروشگا‌های بازار لاله‌زار، سازندگان ساختمان‌های مختلف هستند که برای سیم‌کشی ساختمان به سیم و کابل نیاز دارند. در زمان‌هایی که ساختمان‌سازی رونق دارد، بازار لاله‌زار نیز بسیار پررونق و پویا است و زمان‌هایی که ساختمان‌سازی راکد باشد، فروش سیم و کابل نیز راکد است. پیمانکاران پروژه‌های کوچک نیز سیم و کابل مورد نظر خود را از لاله‌زار خرید می‌کنند. برخی ازسیم‌های خاص مثل سیم‌های نسوز و یا سیم‌هایی مانند «فایرآلارم» نیز در لاله‌زار به فروش می‌رسد.

نیری با اشاره به تعدد واحدهای تولیدی سیم و کابل در کشور، گفت: آنقدر تعداد واحدهای تولیدی سیم و کابل زیاد است که این واحدها علاوه بر نیاز کشور به‌راحتی می‌توانند نیاز کشورهای همسایه را نیز برطرف کنند.

ضریب هدایت برق طلا بسیار بالا است

نماینده فروش صنایع سیم و کابل ابهر در خصوص تفاوت میان انواع سیم و کابل اظهار کرد: برای هدایت برق عموما از دو هادی مس و آلومینیوم استفاده می‌شود که ضریب هدایت مس بهتر از آلومینیوم است. ضریب هدایت برق آلومینیوم، ۶۰ درصد ضریب هدایت برق مس است. هم از لحاظ قیمت و هم از لحاظ وزن آلومینیوم یک سوم مس قیمت و وزن دارد. در برخی موارد به دلیل حساسیت بالا، از سیم و کابل با هادی طلا نیز استفاده می‌شود. ضریب هدایت طلا بسیار خوب است اما مصرف تجاری ندارد و از این هادی، فقط در بردهای الکترونیکی که مصرف نظامی دارد استفاده می‌شود.

نماینده فروش صنایع سیم و کابل ابهر با عنوان اینکه مس تولید شده در داخل کشور بعد از مس تولیدی شیلی بهترین کیفیت را دارد، بیان کرد: انگلستان اولین کشوری بود که از هادی آلومینیومی برای انتفال برق استفاده کرد. به مرور زمان مس به دلیل ضریب انتقال بهتر جای آلومینیوم را گرفت اما بعد از افزایش قیمت مس، مجددا استفاده از هادی آلومینیومی بجای مس مرسوم شد قابل ذکر است که منابع مس در جهان محدود است، در حالی که آلومینیوم این محدودیت را ندارد. کل پوسته زمین را آلومینیوم تشکیل داده است، بنابراین در آینده به دلیل وفور آلومینیوم، این هادی جایگزین مس خواهد شد.

پتانسیل تولید کابل در کشور بسیار بالا است

نیری در رابطه با اجزای سیم و کابل توضیح داد: در کابل‌ها بخش‌هایی به اسم شیلد، فیلر، نیمه هادی به صورت تیپ، نیمه هادی به صورت پلیمری، آلومینیوم کوپلیمر و  … وجود دارد. کارکرد برخی از تیپ‌ها محافظت از نفوذ آب در کابل است؛ یعنی این تیپ‌ها واتر بلاکینگ هستند به این معنی که پس از تماس با آب به‌منظور محفاظت از کابل متورم می‌شوند. شیلد نیز بسته به نوع کارکرد، به دوصورت فویل و بافت وجود دارد. به عنوان مثال در سیم و کابل‌های مورد استفاده در مکان‌های نظامی، شیلد به صورت چندین لایه دور سیم بافته می‌شود تا از نفوذ نویز یا هم‌شنوایی جلوگیری کند؛ علی الخصوص در کابل‌های مخابراتی فرکانس بالا. اما شیلدهایی که در کابل‌های « ولتاژ بالا» به کار می‌رود، نویزگیر نیستند؛ در واقع از این شیلدها جریان الکتریکی عبور می‌کند که در نهایت ارت می‌شود.

نماینده فروش صنایع سیم و کابل ابهر با بیان اینکه پتانسیل تولید کابل در کشور بسیار بالا است، اشاره کرد: فروش تابع تقاضا است، وقتی قیمت مس بالا می‌رود، قیمت سیم و کابل نیز افزایش می‌یابد؛ در نتیجه تقاضا کاهش می‌یابد. اما برای بررسی بازار و سنجش ظرفیت تولید هر کاخانه باید دید که تناژ مس و آلومینیوم مصرفی آن واحد چقدر است. کابل ابهر که بزرگ‌ترین کابل‌ساز منطقه است تقریبا ماهانه توان استفاده از هزار تن مس و ۲۰۰ تن آلومینیوم را دارد. اما به دلیل نبود تقاضا، تولید براساس ظرفیت عاقلانه نیست. اگر تقاضا بالا باشد قطعا واحدهای تولیدی با ۱۰۰ درصد توان خود تولید می‌کنند. اما درحال حاضر، هیچ کارخانه‌ای با ۱۰۰ درصد توانش فعالیت نمی‌کند. زمانی که رونق اقتصادی باشد، تقاضای سیم و کابل نیز زیاد است؛ چون هیچ پروژه‌ای وجود ندارد که نیاز به برق نداشته باشد. قطعا هرجایی که نیاز به برق باشد، سیم و کابل نیز لازم است. آبادانی کشور به‌صورت زنجیروار در گرو رونق پروژه‌های مختلفی است که در آن اجرا می‌شوند.

صادرات سیم و کابل می‌تواند کمک‌رسان کشور در خروج از رکود اقتصادی باشد

نیری با اشاره به اینکه صادرات سیم و کابل می‌تواند به خروج ما از وضعیت رکود اقتصادی کمک کند، گفت: با توجه به پتانسیل بالایی که ما برای تولید سیم و کابل در ایران داریم، اگر صادرات فعال شود؛ کمک شایانی به واحدهای تولیدی می‌شود. کشور ما به دلایل مختلفی همچون داشتن معدن مس و تولید مواد عایق، به راحتی می‌تواند بازارهای برون‌مرزی را به خود اختصاص دهد. تحریم‌ها بر روی کاهش صادرات تاثیر گذاشته ولی این کاهش دلایل دیگری نیز دارد؛ مجموعه ما در زمان تحریم‌ها توانست سیم و کابل مورد نیاز دو پروژه بزرگ را در عراق تامین کند. عدم موفقیت در صادرات، بیشتر از تحریم‌ها متاثر از موانع قانونی داخلی است. تعدد قوانین در کشور دست و پای فعالان اصناف مختلف را بسته است. در بحث صادرات ثبات مقررات نداریم که همین عدم ثبات بزرگ‌ترین مشکل صادرکنندگان است.

نماینده فروش صنایع سیم و کابل ابهر با عنوان اینکه از نظر کیفیت، سیم و کابل تولید ایران قابل رقابت با تمام دنیا است، بیان کرد: به دلیل اینکه سیم و کابل‌های ساخت ایران بر اساس استانداردهای روز دنیا تولید می‌شود؛ توان رقابت با کل دنیا را دارد. از نظر رقابت‌پذری ما نسبت به کشورهای دیگر دو مزیت اساسی داریم؛ نیروی کار و انرژی ارزان؛ که تمام دنیا از این دو فاکتور محروم هستند. هیچ کجای دنیا کارگر با ماهی ۱۰۰ دلار دستمزد کار نمی‌کند.

تولید کابل ۴۰۰ کیلوولتی برای نخستین بار در ایران

وی گفت: در شرکت سیم و کابل ابهر برای اولین بار در کشور موفق شدیم، کابل ۴۰۰ کیلوولتی با سطح مقطع دو هزار میلی‌متر مربع و آلومینیوم کروگیت تولید کنیم. این کابل نیاز به شیلد و آرمور ندارد و یکی از مزایای این نوع کابل‌ها، امکان استفاده از آن به صورت دفن شده در زیر خاک است و چون کابل کاملا حفاظت شده است نیازی به احداث تونل وجود ندارد.

نیری با بیان اینکه طول عمر کابل بسیار اهمیت دارد، عنوان کرد: در سال ۸۳ به منظور انتقال برق از جزیره قشم به جزیره هنگام به کابل دریایی نیاز بود و برای تامین کابل مورد نظر این پروژه شرکت سیم و کابل ابهر توانست در آن سال برای اولین بار سیم و کابل دریایی تولید کند. برق جزیره قشم از طریق خط هوایی توسط دکل‌های برق نصب شده در دریا از بندرعباس تامین می‌شود. برق جزیره هنگام توسط نیروگاه لوکال تامین می‌شد ولی بعدا تصمیم گرفتند که جزیره هنگام را نیز به شبکه برق سراسری متصل کنند. بدین منظور کابل دریایی یک در ۷۰ با چهار رشته را برای این پروژه تولید کردیم. طول عمر کابل دریایی به دلیل محافظت بسیار شدید بیش از ۳۰ سال است. برای جلوگیری از نفوذ طولی آب از «واتر بلاکینگ یارن» در هادی استفاده می‌کنند؛ اما برای جلوگیری از نفوذ عرضی از آلومینیوم کوپلیمر و «واتر بلاکینگ تیپ» استفاده می‌شود. همچنین کابل‌هایی که سربی شدند عمدتا از نظر عرضی در برابر نفوذ آب ایمن هستند.

نماینده فروش صنایع سیم و کابل ابهر در پایان گفت: یکی از پروژه‌های دریایی وصل کردن برق جزیره کیش به شبکه برق است که اگر این پروژه به مرحله اجرایی برسد، اتفاق میمونی است و کیش می‌تواند که هر زمانی نیاز داشت برق بیشتری از شبکه بگیرد و هر زمانی که نیاز نداشت برق به شبکه بدهد. در حال حاضر شبکه برق کشورهای توسعه یافته اروپا کشورها به هم متصل شده‌اند که مزایای بسیار زیادی را برای همه کشورهای اروپایی داشته است.

به زودی گفت‌وگوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

سيد رضا شهرستانی، عضو هيئت مديره انجمن توليدکنندگان فولاد ايران طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» مطرح کرد:

4:41 /شنبه/13 آبان 1402
به زودی گزارش‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی ویدیوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی اینفوگرافیک‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1403/08/24

205750

فلزات آنلاین

1403/08/24

574833

فلزات آنلاین

1403/08/24

766238

فلزات آنلاین

1403/08/24

2715234

فلزات آنلاین

1403/08/24

23009

فلزات آنلاین

1403/08/24

12625

فلزات آنلاین

1403/08/24

40961

فلزات آنلاین

1403/08/24

49911

فلزات آنلاین

1403/08/24

42559

فلزات آنلاین

1403/08/24

41505

فلزات آنلاین

1403/08/24

27690

فلزات آنلاین

1403/08/24

29410

فلزات آنلاین

1403/08/24

28020

فلزات آنلاین

1403/08/24

36962

فلزات آنلاین

1403/08/24

34483

فلزات آنلاین

1403/08/24

50459

فلزات آنلاین

1403/08/24

27587

فلزات آنلاین

1403/08/24

40379

فلزات آنلاین

1403/08/24

44238

فلزات آنلاین

1403/08/24

4374400