مدیرعامل شرکت صنایع مفتولی صدر صنعت گفت: به دنبال چالشهای متعددی همچون کمبود نقدینگی و افزایش بیرویه هزینههای تولید، بسیاری از واحدهای کوچکمقیاس در شهرکهای صنعتی کشور ناچار به تعطیلی و یا تغییر کاربری شدهاند؛ این در حالی است که هماکنون صنایع کوچک نقش بسزایی را در رشد اقتصادی کشورهای توسعهیافته جهان ایفا میکنند و از این رو امیدواریم حمایت از واحدهای صنعتی کوچکمقیاس، بیش از پیش در کانون توجه دولت و مسئولان ذیربط قرار بگیرد.
سید یحیی حسینی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» اظهار داشت: شرکت صنایع مفتولی صدر صنعت فعالیت خود را از سال ۱۳۷۲ در شهرک صنعتی بیرجند، در زمینه تولید میخهای مفتولی مورد نیاز در بخشهایی همچون درودگری و جعبهسازی آغاز کرد و تولید این محصول تا سال ۱۳۷۸ در مجموعه ادامه یافت. در آن زمان، ما حدود ۷۰ درصد محصول خود را در بازارهای صادراتی همچون کشورهای افغانستان و پاکستان عرضه میکردیم و تنها حدود ۳۰ درصد از تولید را به تامین نیاز بازار داخلی اختصاص داده بودیم. با توجه به اینکه در اواخر دهه ۷۰، تولید میخ مفتولی در کشور به دلایل مختلفی همچون واردات بیرویه از رونق افتاد، متاسفانه بسیاری از واحدهای تولیدکننده این محصول ناچار به تعطیلی و یا تغییر کاربری شدند. در این میان تنها چند واحد صنعتی که از ماشینآلات خارجی ساخت کشورهای آلمان، ایتالیا و جمهوری چک استفاده میکردند، توانستند تکنولوژی تولید میخ مفتولی را به تولید میخهای پرچ، دو سر، کفاشی و… تغییر داده و به فعالیت خود ادامه دهند. لازم به ذکر است که در آن بازه زمانی، خرید دستگاهها و ماشینآلات خارجی به دلیل تامین ارز کافی و همچنین تعامل با شرکتهای خارجی به راحتی انجام میشد و به همین دلیل شاهد استفاده از ماشینآلات مدرن در خطوط تولید واحدهای صنعتی به ویژه صنایع مفتولی بودیم.
وی با اشاره به اینکه فعالیت شرکت صنایع مفتولی صدر صنعت در اوایل دهه ۸۰ به تولید توریهای حصاری (فنس) با استفاده از فرایند کشش میلگرد تغییر پیدا کرد، افزود: به منظور تولید توریهای حصاری، ماشینآلات تولید این محصول را به علاوه یک کوره آنیلینگ خریداری کرده و بخشی از تولید خود را در نبود مشکلات ارزی و بروکراسیهای اداری، به کشور افغانستان صادر میکردیم. با توجه به اینکه کیفیت بالا و رضایتمندی مشتریان از اهمیت فراوانی برای ما برخوردار بود، بر همین اساس میلگرد مورد نیاز خود را از نمونههای خارجی موجود در بازار که تولید کشورهایی همچون اوکراین و کرهجنوبی بود، تامین میکردیم و چالشی نیز در این زمینه نداشتیم؛ اگرچه در حال حاضر میلگرد استاندارد و باکیفیت توسط برخی تولیدکنندگان داخلی مانند شرکت ذوب آهن اصفهان تولید میشود و خوشبختانه بینیاز از استفاده محصولات مشابه خارجی شدهایم.
ماده اولیه گرانقیمتتر از محصول نهایی!
به گفته مدیرعامل شرکت صنایع مفتولی صدر صنعت، واحدهای صنعتی کوچکمقیاس در اواخر دهه ۸۰ و همزمان با روی کار آمدن رئیس جمهور وقت، با واردات بیرویه محصولات چینی به داخل کشور مواجه شدند و این در حالی بود که برای مثال میلگرد (ماده اولیه)، با قیمتی گرانتر از توری حصاری (محصول نهایی) در بازار به فروش میرسید. در آن بازه زمانی، متاسفانه بسیاری از کارگاههای کوچکمقیاس به دلیل نبود فروش و سودآوری ناچار به تعطیلی شدند و ضربه مهلکی به بدنه صنایع کوچک وارد آمد.
حسینی ضمن تاکید بر شرایط سخت تولید در صنایع کوچک در اواسط دهه ۹۰ زیر سایه تحریمهای ظالمانه علیه کشور، عنوان کرد: دولت و بانک مرکزی در آن زمان با هدف به حداقل رسیدن بدهیهای غیرجاری بانکها و کنترل و مدیریت رشد نقدینگی در کشور، اقدام به وصول مطالبات از کلیه صنایع کوچک به جای ابربدهکاران بانکی کردند و همین مسئله منجر به ایجاد یک بحران نقدینگی در واحدهای صنعتی کوچکمقیاس شد. این اقدام غیرکارشناسانه، نتیجهای جز تعطیلی صنایع کوچک را به همراه نداشت و به دنبال اجرای ادامهدار آن، متاسفانه بسیاری از کارگاههای کوچک تولیدی در شهرکهای صنعتی مختلف کشور غیرفعال شدند. در چنین شرایطی، متاسفانه هیچیک از مقامات مسئول پاسخگوی تولیدکنندگان نیستند و نقش بخشهایی همچون ستاد تسهیل و رفع موانع تولید نیز کمرنگتر از قبل شده است؛ در حالی که اقدامات حمایتی مناسبی از جانب این ستاد در راستای حمایت از صنایع کوچک انجام میشد و برای مثال تسهیلات کمبهره با هدف تسویه بدهیهای بانکی در اختیار این واحدها قرار میگرفت.
وی با بیان اینکه به دلیل کمبود نقدینگی و برخلاف میل باطنی خود، ناچار به تعدیل نیروی انسانی شاغل در مجموعه شدهایم، تصریح کرد: با توجه به بومیسازی تعدادی از ماشینآلات مورد استفاده در خط تولید مجموعه توسط شرکتهای دانشبنیان و به دنبال آن مکانیزاسیون تولید، به نیروی انسانی کمتری در کارگاه نیاز داریم و برای مثال اگر برای تولید ۸۰۰ متر توری حصاری به چهار نفر نیروی انسانی نیاز بود، همزمان با مکانیزهسازی تولید این تعداد به یک نفر کاهش یافته است. در حال حاضر ۱۲ نفر نیروی انسانی در مجموعه مشغول به کار هستند و به جز واحد کشش، سایر خطوط تولید اتومات شدهاند.
وضعیت بازار توریهای فولادی مناسب است
این فعال صنعت فولاد ضمن مطلوب ارزیابی کردن بازار مفتولهای فولادی، مطرح کرد: با توجه به اینکه بخش عمده تولیدات ما در بخشهای کشاورزی و ساختوساز مصرف میشوند، بنابراین با اجرای طرحهایی همچون طرح احیای مسکن روستایی توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با هدف احیای بافتهای فرسوده و طرح مسکن ملی توسط وزارت راه و شهرسازی به منظور ساخت چهار میلیون مسکن، خوشبختانه بازار توریهای فولادی در وضعیت مناسبی قرار دارد و اگر چالش سرمایه در گردش واحدهای تولیدکننده این محصول رفع شود، بدون شک میتوانیم در راستای توسعه صادرات و ارزآوری گام برداریم.
حسینی با بیان اینکه پیمانسپاری ارزی، منجر به کاهش صادرات محصولات فلزی به کشورهای همسایه شده است، بیان کرد: کشور پاکستان تا مدتی قبل، اقدام به خرید مفتول ۱٫۲ از شرکتهای داخلی میکرد و در سال گذشته ما توانستیم دو سفارش محصول را به خریداران پاکستانی تحویل دهیم اما هماکنون به دلیل معضل پیمانسپاری ارزی، صادرات به حداقل کاهش یافته است و گاهی اوقات صادرات از طریق بازارچه ماهیرود به این کشور انجام میشود. لازم به ذکر است که در حال حاضر تولیدکنندگان پاکستانی به دانش و تکنولوژی تولید توریهای حصاری دست یافتهاند و از این رو نیازی به خرید از تولیدکنندگان داخلی ندارند؛ ضمن اینکه متاسفانه محصولات بیکیفیت و ارزانقیمت چینی بازارهای هدف ایران به ویژه افغانستان و پاکستان را نشانه رفته و همین مسئله رقابت در بازارهای منطقهای را برای تولیدکنندگان داخلی دشوار کرده است.
وی در ادامه به چالش قطعی برق واحدهای صنعتی طی روزهای اخیر اشاره کرد و یادآور شد: همزمان با فرارسیدن تابستان امسال، برق کارخانههای تولیدی در شهرک صنعتی بیرجند طی روزهای سهشنبه قطع میشود و از این رو ما تولید خود در این روز را به شیفت عصر منتقل کردهایم. باید توجه داشت که به منظور اجرای عملیات کشش، به ۸۰ کیلووات بر ساعت برق نیاز است و قطعی این حامل انرژی میتواند تولید توریهای حصاری را با چالش مواجه کند.
مدیرعامل شرکت صنایع مفتولی صدر صنعت در پایان با تاکید بر اینکه صنعت فولاد، به عنوان یکی از معیارهای توسعهیافتگی کشورها به شمار میآید و بر همین اساس توسعه زنجیره فولاد کشور به ویژه بخش پاییندست باید در دستور کار دولت جدید قرار بگیرد، خاطرنشان کرد: در این میان نباید از اهمیت مقابله با خامفروشی غافل شد و امیدواریم نسبت به تولید و صادرات هرچه بیشتر محصولات فولادی طی ماههای پیش رو اقدام شود. در همین راستا، طراحی و پیادهسازی یک مدل جامع برای توسعه صنایع پاییندستی فولاد میتواند اثرگذار واقع شود و در این صورت ما میتوانیم با کاهش هزینههای تولید و به تبع آن قیمت تمام شده محصول، رقابت موفقی در بازارهای بینالمللی و منطقهای داشته باشیم.
انتهای پیام//